Wanneer je met cryptocurrency begint zul je merken dat er nogal wat onbekende termen en afkortingen worden gebruikt op forums en in artikelen. Wat betekent FUD? En HODL? Hieronder worden enkele hiervan uitgelegd. 

Altcoin

Altcoins is een afkorting voor alternatieve coins. Hiermee worden alle coins behalve bitcoin bedoelt. Door de populariteit van ethereum wordt ook deze coin vaak niet als altcoin gezien. 

ASIC miner

ASIC betekent ‘Application Specific Integrated Circuit’. Een ASIC miner is dus een apparaat dat specifiek voor één taak gemaakt is, namelijk cryptocurrency minen. Op onze mining hardware pagina lees je hier meer over. 

Bearmarkt of bear market

Een langdurig aanhoudende dalende koers wordt een bear market genoemd. Dit komt van de beer die zijn prooi omlaag slaat. 

Bullmarkt of bull-market

In een bull market is er sprake van groot optimisme onder investeerders. Men investeert grote bedragen omdat grote winsten worden verwacht in de toekomst. Dit komt van de stier die vaak met zijn horens omhoog zwaait. 

Cold wallet

Een cold wallet is een opslagmedium voor cryptovaluta welke offline wordt opgeslagen. Onder andere hardware wallets zijn een soort cold wallets. 

Fiat geld

Fiat geld is wettelijk goedgekeurd geld. Het is dus een ‘wettig betaalmiddel’. Als er in de cryptowereld wordt geschreven dat je altcoins kunt omzetten in fiat geld bedoelt men dus meestal in euro’s of dollars. 

Fiat geld heeft enkel een waarde heeft omdat de politiek en de bevolking zijn overeengekomen om er waarde aan te hechten. Het wordt ook bijgedrukt, waardoor inflatie plaatsvindt. Fiat geld is potentieel veranderlijk en niet gebaseerd op een onderliggende vaste en tastbare waarde zoals bijvoorbeeld goud. 

FOMO

FOMO betekent ‘fear of missing out’, oftewel de angst om iets te missen. Een psychologisch effect waar bijna iedere niet-professionele belegger of investeerder mee te maken heeft. Dit is ook zichtbaar aan de zeer snelle toestroom van geld in cryptocurrencies. Doordat de snelle stijging van de Bitcoin-koers regelmatig in het nieuws komt wordt door velen gedacht dat je slapend rijk kunt worden. Dit drijft vervolgens de koers weer verder op. 

Ook betekent dit dat je niet te hebzuchtig moet zijn, dus liever te vroeg kopen/verkopen dan te laat. En dat je niet blind in iedere ICO moet springen, omdat enkele zeer succesvol zijn gebleken.

FUD

FUD betekent ‘Fear, uncertainty, doubt’. In het kort komt het neer op het verspreiden van angst, onzekerheid en twijfel en wordt normaalgesproken toegepast in een vorm als “xxx verspreidt wederom FUD”
Een voorbeeld is het bericht over JPMorgan waarin Jamie Dimon FUD door te zeggen dat Bitcoin alleen geschikt is voor drugsgebruikers en moordenaars. 

HODL

HODL betekent ‘hold’, oftewel behouden. Dit doe je wanneer je je coins voor langere tijd vastzet en er niet mee gaat traden op een exchange. HODL komt van een Bitcoin forum. Een gebruiker van dit forum had te diep in het glaasje gekeken en opende een topic opende met de titel “I AM HODLING”. Hierop volgende vele hilarische reacties. Tot op heden is het topic nog altijd open

Pump and dump groepen

Wanneer de waarde van een coin zonder duidelijke reden opeens heel hard stijgt is de kans groot dat dit door zogenaamde ‘pump and dump’ groepen komt. Dit zijn kapitaalkrachtige en invloedrijke groepen die grote hoeveelheden van een coin kopen en deze ook gaan promoten. Hierdoor zal de koers van deze coin flink stijgen. Wanneer de stijging voldoende is dumpen zij massaal hun eerder aangekochte coins en strijken de winst op. De koers zal hierdoor weer zeer snel dalen. 

Pump and dump groepen spelen in op het gevoel van beginnende investeerders die een coin flink zien stijgen. Doordat deze de boot niet willen missen stappen ze ook in, echter is de stijging dan al dusdanig dat de late instappers uiteindelijk na de dump met verlies achter zullen blijven. 

Moon

Bij een flink stijgende koersverandering wordt ook wel eens gezegd dat een coin ‘moon’ gaat of ’to the moon / naar de maan gaat. Dit wordt vaak gecombineerd met een afbeelding als deze. Wanneer een coin ‘moon’ gaat is echter geen vast gegeven en wordt kan door eenieder anders geinterpreteerd worden. 

Multi-signature wallet

Een multi-signature wallet kan worden toegepast wanneer transacties door meerdere gebruikers dienen te worden goedgekeurd, alvorens een transactie plaats kan vinden. Hierbij kun je denken aan wallets van bedrijven, maar ook van een gezamenlijke gezinswallet of van je kind. Hierbij kan het kind dus enkel transacties uitvoeren na goedkeuring van de ouders. 

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *