Zou het niet geweldig zijn als je de koers van bitcoin en andere cryptocurrency zou kunnen voorspellen? Gaat hij dalen of stijgen, hoe snel en wanneer? Dat het onmogelijk om dit alles exact te bepalen moge duidelijk zijn, anders zouden we in no-time allemaal stinkend rijk kunnen worden. Dit neemt echter niet weg dat er verschillende manieren zijn om een onderbouwde keuze te maken of je nu juist moet kopen of verkopen, je coins verhandelen voor andere digitale munten of gewoon moet ‘hodlen’. 

Eén van de manieren is uiteraard het lezen van cryptonieuws op internet en het volgen van fora, twitter, Reddit etc. De kans is wel aanwezig dat coins gepromoot zullen worden uit eigenbelang, let dus goed op dat je niet klakkeloos overal in trapt! En doe eens een TA om bepaalde beweringen te controleren.

Een TA? Ja, TA staat voor ’technische analyse’. Een technische analyse is het bestuderen van historische prijsbewegingen met als doel het voorspellen van toekomstige koerswijzigingen. Technische analyse kan niet enkel worden toegepast op cryptocurrency, maar eigenlijk voor elk verhandelbaar instrument waarbij de koers wordt bepaald door vraag en aanbod, denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen of edelmetalen. 

Wat is een technische analyse?

Bij een technische analyse worden de koersgrafieken van (in ons geval) cryptomunten geanalyseerd, om hieruit te bepalen wat er in de toekomst met de koers gaat gebeuren. Hierbij is het belangrijk om bepaalde zaken van tevoren duidelijk te hebben:

  • De tijdshorizon staat niet vast, je kunt TA op daytrading (dagelijks handelen) toepassen, maar ook op de lange termijn van maanden of jaren.
  • TA is niet eenvoudig en vergt aardig wat oefening.
  • De resultaten uit TA bieden geen zekerheid.
  • Handelen op basis van enkel TA raden wij niet aan, zorg altijd voor een andere, tweede informatiebron om keuzes voor jezelf te verantwoorden. 

Steun en weerstand

Twee zeer belangrijke termen in TA zijn ‘steun’ en ‘weerstand’. Voordat we beginnen met allerlei technieken om TA uit te voeren, is het van belang dat je weet wat deze termen betekenen.

  • Weerstand: Dit houdt in dat een cryptocoin ondanks meerdere pogingen niet door een bepaalde koers lijkt te kunnen breken. Dit komt omdat (vaak grote) handelaren hun verkooporders op die koers hebben gezet. Pas als alle verkopen afgehandeld zijn, kan er door de weerstand gebroken worden. 
  • Steun: Een steun is het tegenovergestelde van weerstand. In een dalende trend wordt enkele keren op een bepaalde koerswaarde gestoten waarop de markt begint te kopen. Dan is de steun gevonden. 

Verschillende soorten techniche analyse (TA)

Er zijn verschillende methoden om technische analyse toe te passen. De ene manier is wat makkelijker dan de andere. Hieronder zullen we kort toelichten wat een bepaalde manier inhoudt. Per methode wordt ook een uitgebreidere uitleg gegeven. 

  • Koersgrafiek met candlesticks: Candlesticks zijn rechthoekige blokjes in een koersgrafiek. Elke candlestick staat voor een bepaalde periode variërend van een minuut tot wel een maand. De candlestick maakt snel inzichtelijk wat er in die periode is gebeurd.  Lees hier meer over candlesticks. 
  • Statistische analyse: Hierbij wordt door middel van wiskundige berekeningen op basis van de koersgrafieken geprobeerd de toekomst te voorspellen. Eén van de indicatoren is Moving Averages (MA). Het voortschrijdend gemiddelde is een veelgebruikte indicator door handelaren. Lees hier meer over statische analyse.
  • Visuele analyse: Door trendlijnen in een koersgrafiek te tekenen, kunnen steun- en weerstandsniveaus worden bepaald. De trend geeft aan in welke richting de koers lijkt te bewegen. Lees hier meer over visuele analyse. 

Let op: dit is geen investeringsadvies

We willen benadrukken dat dit artikel geen investeringsadvies is. Voordat je investeert zal je zelf research moeten doen en jezelf goed moeten inlezen over de verschillende cryptocurrencies. Een belangrijke stelregel is ook dat je nooit meer investeert dan je kunt missen, nu en op de langere termijn.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *