Wat is een blokhalveringsevenement?

Als onderdeel van de uitgifte van munten door Bitcoin, ontvangen miners een bepaald aantal bitcoins wanneer een blok wordt geproduceerd (ongeveer elke 10 minuten). Toen Bitcoin voor het eerst begon, werden 50 Bitcoins per blok gegeven als beloning voor miners. Nadat elke 210.000 blokken zijn gedolven (ongeveer elke 4 jaar), halveert de blokbeloning en blijft deze halveren totdat de blokbeloning per blok 0 wordt (ongeveer tegen het jaar 2140). Voor de halving in 2020 was de blokbeloning 6,25 munten per blok en deze is nu afgenomen tot 3,125 munten per blok.

Waarom is dit gedaan?

Bitcoin is ontworpen als een deflatoire valuta. Net als bij goud is het uitgangspunt dat de uitgifte van bitcoins in de loop van de tijd zal afnemen en dus na verloop van tijd schaarser zal worden. Naarmate bitcoins schaarser worden en als de vraag ernaar in de loop van de tijd toeneemt, kan Bitcoin worden gebruikt als een afdekking tegen inflatie, aangezien de prijs, geleid door het prijsevenwicht, zeker zal toenemen. Aan de andere kant worden fiat-valuta’s (zoals de Amerikaanse dollar) in de loop van de tijd opgeblazen naarmate het monetaire aanbod toeneemt, wat leidt tot een afname van de koopkracht. Dit staat bekend als monetaire verlaging door inflatie. Een eenvoudig voorbeeld zou zijn om de huizenprijzen decennia geleden met elkaar te vergelijken en je zult merken dat ze in de loop van de tijd zijn gestegen!

Voorspelbare geldhoeveelheid

Omdat we de uitgifte van Bitcoin in de loop van de tijd kennen, kunnen mensen vertrouwen op geprogrammeerde / gecontroleerde levering. Dit is handig om te begrijpen wat het huidige inflatiepercentage van Bitcoin is, wat het toekomstige inflatiepercentage zal zijn op een bepaald moment, hoeveel Bitcoins er in omloop zijn en hoeveel er nog te delven zijn.

Wie controleert de uitgifte van Bitcoin?

Het netwerk zelf beheert de uitgifte van Bitcoins, verkregen door consensus via alle Bitcoin-deelnemers. Sinds Bitcoin voor het eerst werd ontworpen, bestaan ​​er tot op de dag van vandaag de volgende consensusregels:

  • 21.000.000 Bitcoins ooit geproduceerd
  • Doel van blokintervallen van 10 minuten
  • Halving-gebeurtenis die elke 210.000 blokken plaatsvindt (ongeveer elke 4 jaar)
  • Beloning blokkeren die begint bij 50 en elke halverende gebeurtenis continu halveert tot het 0 bereikt (ongeveer tegen het jaar 2140.

Elke wijziging van deze parameters vereist dat alle Bitcoin-deelnemers bij consensus akkoord gaan om de wijziging goed te keuren.

Halvering van evenementen in het verleden

  • De eerste halvering vond plaats op 28 november 2012 (UTC) op blokhoogte 210.000
  • De tweede halvering vond plaats op 9 juli 2016 (UTC) op blokhoogte 420.000
  • De derde halvering vond plaats op 11 mei 2020 (UTC) op blokhoogte 630.000

Verleden halvering van prijsprestaties

Het is altijd een debat over wat Bitcoin zal doen op het gebied van prijzen voor een halverend evenement. Sommige mensen zijn van mening dat de halvering al door de markt is ingeprijsd en daarom is er geen verwachting dat de prijs iets zal doen. Anderen zijn van mening dat door halvering van het aanbod een halvering van het aanbod een prijsverhoging zou moeten veroorzaken als de vraag naar Bitcoins gelijk of groter is dan wat het was vóór het halveringsevenement. Hieronder vindt u een grafiek met de prijsprestaties van de twee halveringsevenementen in het verleden:

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *