Home » Wanneer herstel markt

Wanneer herstel? Meerjarige trends en zoekinteresse Google

Last update: 12-03-2018

Het jaar 2017 was voor investeerders in crypto een ongelooflijk jaar met fantastische rendementen. Het jaar 2018 is tot dusver behoorlijk tegenvallend en veel mensen raken het vertrouwen kwijt in crypto. Maar is dit wel rechtvaardig? Is er bijvoorbeeld sprake van een tijdelijke dip? Als we kijken naar het verleden zien we behoorlijk wat overeenkomsten met eerdere periodes. En helemaal interessant is het verband tussen de waarde van crypto en het aantal zoekopdrachten via Google.

Is de huidige situatie uniek?

Crypto heeft de laatste jaren meerdere periodes van dalingen meegemaakt. Wat dat betreft is de huidige situatie niet uniek. Wel kan ondertussen worden geconcludeerd dat de huidige bear market langer duurt dan voorgaande slechte periodes. Toch zegt dit ook niet alles, want de groeiperiode die we meemaakten eind 2017/begin 2018 was namelijk ook ongekend. What goes up, must come down. Wat we momenteel zien is eerder een terugkeer naar de meerjarige trendlijn. En deze meerjarige trendlijn is gewoon stijgend, dus het valt niet uit te sluiten dat de weg naar boven gewoon weer gevonden gaat worden.

Total market cap afgelopen 12 maanden vertoont een stijgende trend

FOMO

Een niet te onderschatten fenomeen in de cryptowereld is het begrip FOMO, oftewel ‘the Fear Of Missing Out’. In het Nederlands kan je dit vertalen als ‘de angst om de boot te missen’. Mensen zijn van nature angstig om ergens in te investeren en dit speelt bij nieuwe technologieën als blockchain natuurlijk zeker een rol. Maar mensen zijn misschien nog wel banger om de boot te missen als ze zien dat anderen wel succes halen met hun investeringen. Dit fenomeen deed zich zeer sterk voor bij crypto en eind 2017 leek er wel sprake van manie. Mensen buitelden over elkaar heen om zo snel mogelijk te kunnen investeren in een van de vele coins en cryptoprojecten. Een dergelijke situatie is natuurlijk nooit gezond en moet op den duur worden gecorrigeerd. Dat we in die periode van correcties zitten is overduidelijk.

Google Trends

Een uitstekende indicator van de interesse in crypto is het aantal zoekopdrachten dat mensen uitvoeren via Google. En wat blijkt, het aantal zoekopdrachten loopt haast parallel met de koersen van de verschillende coins. Vergelijk maar eens de grafieken van Bitcoin en Ethereum (wereldwijde zoekinteresse versus koers):

Wat betekenen deze getallen?

Het is natuurlijk de vraag wat er eerder is: de kip of het ei. Stijgen de zoekresultaten omdat de koersen zo goed presteren of stijgen de koersen omdat meer mensen interesse tonen in crypto. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Natuurlijk zorgen jubelverhalen over geweldige rendementen voor de toestroom van nieuwe investeerders. Maar ook groeiende aandacht van media en het publiek resulteert in stijgende koersen. Crypto is momenteel een beetje afgekoeld qua populariteit, maar dit kan zomaar weer veranderen. Zodra er weer nieuwe projecten ontstaan met baanbrekende potentie of wanneer topbedrijven ook hun intrede doen in de wereld van de crypto volgt er mogelijk weer een sterke groeiperiode.

Kan de markt weer ontploffen?

De vraag is of de cryptomarkt wederom ongelooflijke groeicijfers kan gaan laten zien of dat er mgoelijk een wat meer zijwaartse beweging met rustige groei aan zit te komen. Enerzijds zijn mensen mogelijk wat huiveriger geworden om zomaar (flinke) geldsommen te investeren, anderzijds zijn veel mensen al bekend met crypto en weten ze al beter hoe het werkt en waar je kunt kopen. De kans is zeer aanwezig dat er enorm veel kapitaal zit te wachten op het juiste moment om te investeren. Als dat gebeurt kunnen de koersen zeker weer ontploffen. De tijd zal het leren.

Wat hebben we geleerd van het verleden?

Wat we hopelijk wel hebben geleerd van voorgaande groei-episodes die werden gevolgd door crashes is het verstandiger inleggen van geld. FOMO is leuk voor mensen die er vroeg bij waren, maar voor latere instappers leidt het alleen maar tot ellende en verliezen. Het was al belangrijk, maar wordt alleen maar belangrijker om bepaalde stelregels te blijven hanteren:

  • Investeer nooit meer dan je kunt missen
  • Investeer nooit zomaar, lees jezelf altijd goed in! Dit doe je ook als je een auto koopt, dus waarom niet bij het kopen van crypto?
  • Rome is ook niet in één dag gebouwd. Onbestendige groei dan wel dalingen zijn uitingen van een volatiele markt. Kies voor projecten waar je echt in geloofd en durf voor enige tijd te Hodlen.
  • Durf echter ook weer door te schakelen. Sommige projecten kunnen overvleugeld worden waardoor je investering naar 0 gaat dalen. Het blijven hodlen met hoop op beterschap heeft soms simpelweg geen zin. Durf dus afscheid te nemen van oude liefdes indien nodig.
  • Spreid kansen en diversifieer. Al je eieren in hetzelfde mandje leggen is nooit een goed idee. Als het project waar je alles in hebt geïnvesteerd, hoe mooi het verhaal ook lijkt te zijn, een scam blijkt te zijn ben je alles kwijt.

KUNNEN WIJ JE VERDER HELPEN?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.