Inleiding

Handelen in Bitcoins, Ethereum en andere cryptocurrencies, je hoort over enorme waardestijging, maar ook over harde crashes. Wanneer de prijzen stijgen lijkt er een ware goudkoorts te ontstaan. Maar wat is het en wat moet je ermee? Moet je er wel wat mee?

Verschillende coins

De eerste en grootste is Bitcoin (ISO: XBT, op sommige exchanges wordt BTC gebruikt), die heeft het hele concept op de kaart gezet. De laatste jaren is de prijs van Bitcoin gestegen van €100 naar €900, gedaald terug naar €200 om vervolgens weer te stijgen naar €17000 (December 2017) en weer te dalen naar €3700 (November 2018).

Hoewel Bitcoin de eerste cryptocurrency was, is er inmiddels een waar oerwoud aan alternatieve cryptocurrencies, vaak afgekort als “altcoins”. Omdat cryptocurrencies meestal opensource projecten zijn, is het eenvoudig voor een ontwikkelaar om de broncode van een bestaande cryptocurrency te nemen en deze met enkele aanpassingen als nieuwe cryptocurrency uit te brengen.

Via deze weg zijn veel klonen van (klonen van) Bitcoin de wereld in gekomen. Veel van deze op Bitcoin gebaseerde altcoins bieden eigenlijk niets nieuws, maar er zijn er ook waaraan actief wordt ontwikkeld. Dit type altcoins fungeert soms als een toegankelijk testplatform voor nieuwe ontwikkelingen.

Naast Bitcoin is ook Ethereum (Ether, ETH) tegenwoordig erg populair. Ethereum is een implementatie van de blockchain techniek die volledig losstaat van Bitcoin. Ethereum richt zich vooral op het aanbieden van zogenaamde “smart contracts”, stukjes code die decentraal worden uitgevoerd waarin meerdere partijen afspraken kunnen vastleggen. De bijbehorende valuta, Ether, wordt als “brandstof” aan deze contracten toegevoegd. Daarnaast is het mogelijk om nieuwe tokens te maken die bovenop het Ethereum systeem leven en gemakkelijk uitgewisseld kunnen worden (denk bijvoorbeeld aan aandelen in een digitaal bedrijf).

Een derde grote digitale munteenheid, en een beetje een vreemde eend in de bijt, is Ripple (XRP). Ripple is een bedrijf dat een transactie-protocol aanbiedt waarmee snel waarde-tokens kunnen worden uitgewisseld. In tegenstelling tot Bitcoin en Ethereum (en vele anderen) is dit protocol niet volledig decentraal. Het doel van Ripple is voornamelijk het uitwisselen van fiat-valuta via zeer snelle transacties. De valuta XRP heeft een dubbelrol als anti-spam maatregel en als intermediair om uitwisseling tussen verschillende fiat-valuta’s te vereenvoudigen. Ripple richt zich voornamelijk op banken en financiële dienstverleners en ondanks dat het gebruik van XRP niet nodig is voor het goed functioneren van het protocol voor de meeste toepassingen, wordt het succes van het bedrijf Ripple door speculanten toch vaak gekoppeld met een hogere XRP koers.

Hier hebben we het specifiek over het verhandelen van cryptocurrencies op verschillende beurzen en aanverwante informatie met betrekking tot koersstijgingen en -dalingen.

Kopen en verkopen

Om cryptocurrencies te kopen en te verkopen zijn er grofweg twee soorten diensten, met elk hun voordelen en nadelen.

Als eerste zijn er de websites waarop je direct een hoeveelheid coins kunt kopen (of verkopen) tegen een door de website bepaalde prijs. Deze diensten richten zich op snelheid en gebruiksgemak. Zo kun je vaak met iDeal betalen (als het een Nederlandse dienst betreft) en ben je zeker van de koers zodra je een bestelling plaatst. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn Bitrush (NL, meerdere coins), LiteBit (NL, veel cryptocurrencies) en Bitcoinmeester (130+ coins!) en BTCDirect (NL, lage transactiekosten)

Daarnaast zijn er de beurzen, of exchanges. Dit zijn websites waar je een account kunt aanmaken dat je vervolgens met geld (cryptocurrencies of fiat) kunt vullen. Met het saldo van je account kun je daarna gaan handelen. Voordelen van handelen via een exchange is dat je betere koersen krijgt en dat er allerlei complexere ordertypes mogelijk zijn. Het nadeel is dat het tijd kost om geld in je account te krijgen (dit gaat bijvoorbeeld via SEPA overboeking en dit duurt enkele uren tot dagen) en dat er vaak een identiteitsverificatieproces nodig is voordat je geld kunt storten of opnemen.

Wat belangrijk kan zijn om te beseffen is dat bij diensten uit de eerste categorie je altijd direct met de dienst zelf handelt. Als je op Bitonic.nl een koop-order plaatst, dan koop je de bitcoins direct van Bitonic en ontvangt Bitonic jouw geld. De dienst kan zelf bepalen tegen welke prijs het z’n coins aanbiedt. Bij diensten uit de tweede categorie, exchanges, handel je enkel met andere gebruikers. De exchange speelt hier slechts de rol van bemiddelaar die kopers en verkopers bij elkaar brengt en die de tegoeden van de gebruikers beheert totdat deze worden opgenomen. De prijs wordt bepaald door de gebruikers.

Koop of verkoop je zo nu en dan een beetje aan cryptocurrencies, dan zijn de directe koop/verkoop diensten waarschijnlijk het makkelijkst. Ga je actief handelen, dan zit je beter op een exchange.

Handel

Handelen in coins op exchanges is vergelijkbaar met aandelenhandel op de beurs. Hier kan je traditioneel geld (ook wel fiat) omruilen voor coins, of coins van verschillende types onderling verhandelen. Prijzen worden gebaseerd op vraag en aanbod en aan- en verkoop gebeurd rechtstreeks tussen de twee partijen. De exchange ontvangt vaak een fee per transactie voor de aangeboden diensten. De grootte van de fee kan afhangen van het type order dat je plaatst en van de hoeveelheid handelsvolume die je recentelijk hebt gegenereerd (actieve handelaren krijgen vaak korting).

Exchanges

Binance
Binance

Binance is een vrij nieuwe exchange die zeer snel in populariteit toeneemt. De lage fees en vele coins welke verhandeld kunnen worden maken het een goede keuze voor vele gebruikers. De veiligheid is ook uitstekend voor elkaar. 

Bitfinex
Bitfinex

Bitfinex is één van de grootste handelsplatformen voor cryptocurrency, met name het handelsvolume in Bitcoin is zeer hoog. Deze exchange is zeer gebruiksvriendelijk en biedt een hoge mate van veiligheid. Ook biedt Bitfinex mogelijkheden voor het (uit)lenen van coins

Kraken
Kraken

Kraken loopt voorop als het gaat om het beveiligen van klantenrekeningen en de tegoeden van de klanten in de bitcoin wallets. Kraken is gebouwd op basis van een security infrastructuur die bijna onmogelijk is om te hacken.

Bittrex
Bittrex

Zeer populaire exchange met duidelijke interface. Bij deze trade-exchange kun je handelen in meerdere coins met Market orders, Limit orders en geavanceerde orders. Mogelijkheid om (na volledige ID registratie) te handelen in fiat geld in USD. 

Poloniex
Poloniex

Deze trade-exchange is vergelijkbaar met Bittrex, alleen je mist hier de mogelijkheid om te handelen met geavanceerde orders. Ook bij Poloniex kun je na volledige ID registratie handelen tegen USD fiat geld en biedt deze exchange een enorm aanbod aan altcoins aan.

KuCoin
KuCoin

KuCoin is een snel groeiende exchange die zich richt op zowel grote bekende coins als op nieuwe opkomende coins. Het is een interessante exchange voor het investeren in kleinere coins. Qua interface lijkt KuCoin zeer veel op Binance.

EtherDelta
EtherDelta

EtherDelta is de exchange om nieuwe coins te traden welke nog niet zijn opgepikt door grotere exchanges. Het handelen op EtherDelta is niet eenvoudig maar biedt kansen op het aankopen van nog onontdekte pareltjes.

Luno
Luno

Luno is een kleine maar zeer gebruiksvriendelijke exchange. Er is slechts in bitcoin en ether te handelen, maar het is wel mogelijk direct te kopen met of om te zetten naar euro’s! Luno bestaat al vrij lang en heeft door de jaren een goede naam opgebouwd.  

Elke exchange werkt net weer anders. Zorg, voor je actief begint met handelen, dat je bekend bent met de interface, de mogelijkheden en de beperkingen van een site. Lees de instructies op de site, doe een kleine storting, maak 1 of 2 kleine transacties, kijk wat er gebeurt en hoe snel het gaat. Begin pas daarna met grotere bedragen.

Hoewel genoemde exchanges een zekere status hebben kunnen exchanges onaangekondigd sluiten, door wijzigingen in de regelgeving of faillissement. De betere exchanges bieden een exit regeling aan die je de kans geeft je geld of coins netjes weg te boeken voor de deur dicht gaat. Bewaar nooit teveel op een exchange, maar alleen dat gedeelte dat je nodig hebt om handel te drijven.

Handelsstrategien

Hier volgen enkele veelgebruikte strategieën voor het handelen. Welke het meest geschikt is, hangt af van je risicotolerantie, de hoeveelheid tijd je in het handelen wil steken, de gebruikte exchange, enzovoort. Zoals altijd zijn er geen garanties.

Merk op dat cryptocurrencies heel erg volatiel zijn. Snelle koersstijgingen gebeuren regelmatig, maar dalingen zijn er ook voldoende en zijn vaak nog scherper dan de stijgingen. Investeer alleen bedragen die je kunt missen!

Buy & hold – Ook soms “HODL” genoemd (een verwijzing naar een dronken post over het niet verkopen van Bitcoin tijdens de volatiliteit in de winter van 2013/2014). Dit is de meest eenvoudige strategie: Zoek een of meerdere cryptocurrencies uit waarvan je denkt dat ze potentie hebben, koop er wat van en laat de boel vervolgens veilig in je wallet zitten. De achterliggende gedachte is dat als een cryptocurrency wereldwijd gebruikt gaat worden, deze vele malen meer waard zal worden dan dat deze nu is, waardoor er met een buy-and-hold strategie met minimale inspanning ingespeeld kan worden op het mogelijke succes. Een variant is het zogenaamde “Dollar cost averageing” (DCA), waarbij je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) voor een klein bedrag inkoopt. Zo is je resultaat minder afhankelijk van het precieze moment waarop je instapt.

Trend volgen – Simpelweg: Buy low, sell high. Aan de hand van de beschikbare informatie probeer je te bepalen of de koers zal gaan stijgen of dalen en aan de hand daarvan plaats je je orders. Dit klinkt eenvoudig, maar zoals je waarschijnlijk al had verwacht, is er geen manier om het koersverloop te voorspellen. Deze strategie kun je op zeer korte termijn toepassen (posities die je minder dan een dag open houdt) of juist langer, waarbij je hooguit een paar keer per maand koopt of verkoopt. De meeste actieve handelaren volgen deze aanpak.

Scalping – In het orderboek zit een verschil tussen de hoogste “bid” (kooporder) en laagste “ask” (verkooporder). Dit verschil heet de “spread”. Een scalper is iemand die zowel koop- als verkooporders plaatst in de hoop dat beiden worden uitgevoerd en de grootte van de spread als winst geïncasseerd kan worden (na aftrek van de exchange-fee). Scalping is geschikt voor zeer actieve handelaren en/of bots, omdat het zaak is om snel in te springen op wijzigingen in het orderboek. De potentiele winst is beperkt (of zelfs 0 als de spread te klein is), maar je bent niet afhankelijk van het stijgen of dalen van de koers, dus de strategie kan altijd worden toegepast.

Arbitrage – Verschillende exchanges hebben verschillende prijzen. Door het kopen van een cryptocurrency op een exchange waar deze goedkoop is en het verkopen op een andere exchange met een hogere prijs, is het mogelijk om wat geld te verdienen. Dit proces heet arbitrage en dit is uiteindelijk wat er voor zorgt dat de prijzen op goed functionerende exchanges steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Om arbitrage goed uit te voeren moet je de koop- en verkooporder zoveel mogelijk simultaan uitvoeren om te voorkomen dat de koers verandert tussen het uitvoeren van de twee orders. Om die reden is het belangrijk om op beide exchanges de juiste valuta’s te hebben staan. Let op: Als een exchange problemen heeft met het verwerken van stortingen of opnames van een of meerdere valuta’s, dan heeft dit een effect op de koers. Arbitrage is in dit geval niet (goed) mogelijk. Staar je dus niet blind op enkel de koersverschillen, maar ga ook na of de exchange volledig werkt.

Hoe werken orders en het orderboek?

Orderboek

Een orderboek moet je voorstellen als twee rijen mensen: kopers en verkopers. Die rijen staan tegenover elkaar, in volgorde van hun koop- en verkoopbedrag. Vooraan de kooprij staat dus meneer K die het meeste biedt voor de bitcoins (of welk handelwaar dan ook) die hij wilt kopen. Hij kijkt direct tegen de voorkant van de verkooprij aan, waar meneer V voorop staat die het minste wil hebben voor zijn bitcoins. Verder heeft elke koper een bepaalde hoeveelheid geld in zijn zak, en elke verkoper een bepaalde hoeveelheid bitcoins.

Op het moment dat koper K net zoveel of meer* biedt voor bitcoins dan de vraagprijs van verkoper V dan schudden ze elkaar de hand en vindt er een transactie plaats. Na die transactie zal een van de twee (of beide) meneren al zijn euros geruild hebben voor bitcoins of andersom en verlaat hij de rij.

Iemand die tegen marktwaarde koopt (een “market order”) zal vooraan de kooprij gaan staan en net zo lang kopen van verkopers tot hij het gewenste bedrag gespendeerd heeft. Of het gewenste aantal bitcoins heeft ontvangen. En andersom gaat een verkoper tegen marktwaarde vooraan in de verkooprij staan en doet zaken met de kopers, op volgorde, tot hij zijn doel heeft bereikt.

Iemand die een “limit order” plaatst die niet meteen uitgevoerd kan worden (bijvoorbeeld omdat de koopprijs lager is dan de op dat moment beste verkooporder) gaat gewoon op de juiste plek in de juiste rij staan.

Voorbeeld: vooraan staat een meneer met 20 LTC die zijn waar verkoopt voor €20 euro per stuk. Als jij er 2.933 wil hebben dan koop jij die van hem en houdt hij er 17.067 over. Had je er 30 willen kopen, dan koop je eerst al zijn waar, maar hij kan er maar 20 leveren dus verlaat hij de rij en koop je die van de volgende in de rij. Die er vervolgens ook maar 7.489 kan leveren, etc.. Dit doe je totdat jouw order volledig is gevuld of je zakken zijn geleegd.

* Als een koper meer biedt dan een verkoper vraagt, dan geldt de prijs van degene die als laatst in de rij is gaan staan.

Orders

Market orders, limit orders, maar ook stop-loss orders en take profit orders. Er is een heel scala aan mogelijke orders die je kunt plaatsen waarmee je geavanceerde strategieën op eenvoudige wijze door de handelsengine van de exchange kunt laten uitvoeren. Hier worden de ordertypes van Kraken besproken. Kraken biedt het meeste verschillende orders aan, dus sommige van de ordertypes die hier langskomen zul je elders niet vinden. Maar er zijn ook ordertypes die elders gebruikt worden die Kraken niet biedt.

Merk op dat sommige orders op verschillende exchanges andere namen hebben. Lees dus goed de handleiding van de exchange door om te weten welk ordertype je nodig hebt.

Orders (op Kraken) bestaan uit 1 of 2 delen. Het eerste deel begint een nieuwe positie, het tweede (optionele) deel sluit hem. Als je gewoon wat coins wilt kopen of juist wat van je coins wilt cashen voor euro’s, heb je enkel het eerste deel nodig.

Het tweede deel van de order doet altijd het omgekeerde van het eerste deel. Is je eerste deel een koop-order, dan kun je met het tweede deel de gekochte coins weer verkopen, onder bepaalde voorwaarden. Er zijn veel verschillende order-types, die je bij beide delen kunt toepassen. Hieronder volgt eerst een overzicht, daarna enkele voorbeelden. We noemen vaak slechts of “koop” of “verkoop” en leggen de order maar vanaf één kant uit. De andere variant kun je er zelf gemakkelijk bij verzinnen.

Market Order – De meest eenvoudige order. Koop coins tegen de best mogelijke prijs. Hier hoef je niet na te denken of het orderboek te bekijken. De enige variabele die je opgeeft is het aantal coins dat je wil kopen.

Limit Order – Een order waarbij je coins koopt voor een prijs die niet hoger is dan de door jou opgegeven limiet waarde. Bij deze order geef je een limiet waarde op en het aantal coins om te kopen. Als er verkooporders zijn voor een prijs die op of onder jouw limiet waarde ligt, wordt je order direct uitgevoerd. Zo niet, dan wordt de order in het orderboek geplaatst totdat een andere partij een passende verkooporder heeft geplaatst.

Stop Loss – Plaats een Market Order zodra de prijs een bepaalde waarde voorbijgaat om verliezen te beperken. Een Stop Loss verkooporder zorgt ervoor dat coins verkocht worden als de prijs onder de door jou gekozen grens uitkomt. Deze grens kun je instellen door middel van een absolute prijs of als een percentage van de huidige prijs.

Stop Loss Limit – Vrijwel gelijk aan de Stop Loss, alleen wordt hier de order als Limit Order geplaatst. De limiet-waarde kun je zelf instellen, als absolute waarde of als percentage van de huidige koers.

Take Profit – Het omgekeerde van een Stop Loss order, de Take Profit order is er om winsten veilig te stellen zodra een bepaald doel bereikt is. Een Take Profit verkooporder zorgt ervoor dat coins verkocht worden als de prijs boven een zelfgekozen grens uitkomt.

Take Profit Limit – Idem als hierboven, maar dan met een Limit Order.

Stop Loss, Take Profit – Combinatie van een Stop Loss en Take Profit order. Een SL/TP verkooporder zal coins verkopen (met een Market Order) zodra de prijs onder een zelfgekozen ondergrens of boven een zelfgekozen bovengrens uitkomt. Als de prijs tussen beide grenzen in blijft, gebeurt er niets.

Stop Loss, Take Profit Limit – Idem als hierboven, maar dan met een Limit Order.

Trailing Stop – Een Trailing Stop verkooporder houdt bij wat de hoogste prijs is geweest sinds de order is geplaatst en verkoopt de coins via een Market Order zodra de prijs een bepaalde hoeveelheid onder deze hoogste prijs daalt. De mate waarin de prijs onder het maximum moet komen kan worden aangegeven als een absolute waarde of als een percentage.

Trailing Stop Limit – Idem als hierboven, maar dan met een Limit Order.

Stop, Limit – Een combinatie van een reguliere Limit Order met een Stop Loss order. Een Stop, Limit verkooporder probeert coins te verkopen voor een vaste, zelfgekozen prijs middels een Limit Order. Daalt de prijs echter onder de Stop-grens, dan worden ze direct via een Market Order verkocht.

Al deze orders kunnen zowel in het eerste als het tweede deel worden geplaatst. Over het algemeen worden de meer geavanceerdere order-types vooral als sluit-order in het tweede deel geplaatst. Enkele voorbeelden:

Voorbeelden

Voorbeeld 1 – De koers staat op €100 en is aan het stijgen en je verwacht dat dit nog eventjes doorzet. Je plaatst een Market Order voor 5 coins met een als sluit-clausule (Conditional Close) een Take Profit order met +€20 als offset. Dit betekent: Er worden direct 5 coins voor jou gekocht, tegen de best mogelijke prijs. Omdat de koers aan het stijgen is, zijn er niet veel verkooporders en betaal je wat meer voor je coins. Omdat je een Market Order heb geplaatst, ben je echter wel zeker van de executie van je order. Zodra de koers €20 gestegen is, tot €120, worden je coins automatisch verkocht. Wederom via een Market Order, je krijgt daardoor een iets minder goede prijs, maar de order wordt wel direct uitgevoerd.

Voorbeeld 2 – Je hebt net 5 coins gekocht op Bitonic, maar wil niet teveel verlies riskeren. Je maakt een Stop Loss verkoop order met 80% als Stop-waarde aan. Op het moment dat je de order plaatst is de koers €100. De exchange zal je coins verkopen als de prijs daalt naar €80. Blijft de prijs boven deze grens, dan gebeurt er niets. In deze situatie bestaat je order slechts uit 1 gedeelte.

Voorbeeld 3 – Je vermoedt dat de koers sterk gaat dalen en wil in de buurt van de bodem inkopen. Je maakt een Trailing Stop Loss kooporder aan, met een Stop Offset van 10%. Wat er nu gebeurt is dat zodra de koers 10% hoger staat dan het laagste punt dat is bereikt sinds je jouw order hebt geplaatst, de coins gekocht worden. Als de prijs van €100 daalt naar €60, dan zullen de coins gekocht worden zodra de prijs terugveert naar €66. Als jouw voorspelling niet uitkomt en de prijs daalt niet, maar stijgt enkel, dan worden er coins gekocht voor €110, want dit is immers 10% boven de laagste prijs sinds het plaatsen van de order.

Voorbeeld 4 – Je verwacht dat de koers binnenkort een sprong omhoog gaat maken van €100 naar €130, maar het orderboek is erg dun en je wilt niet direct met een Market Order instappen. Daarnaast wil je ook de boot niet missen. Je plaatst daarom een Stop, Limit kooporder, met een limiet van €100 en een Stop-waarde van €105. Daarnaast plaats je als conditional close een Limit order van €130. Wat er gebeurt is dat je een kooporder voor €100 in de boeken hebt staan. Als mensen aan jou willen verkopen voor die prijs, mooi. Als de prijs echter omhoogschiet voordat jouw order gevuld is, dan wordt bij een prijs van €105 een Market Order geplaatst zodat je de coins in ieder geval te pakken krijgt, al is het tegen een minder goede prijs. Daarna wordt er een verkooporder geplaatst voor €130. Als er mensen bereid zijn jouw coins voor die prijs te kopen, dan is dat mooi. Anders blijven de coins in je account.

Het algemene idee is dat je de individuele order-types goed moet snappen. Zodra je door hebt wat ze doen, kun je een open-order aan een sluit-order knopen om zo een complexe order neer te zetten die je coins op de juiste manier koopt (of verkoopt) en daarna wacht tot aan jouw voorwaardes is voldaan voordat de coins weer verkocht (of teruggekocht) worden.

Handelen met Hefboom

De meest eenvoudige manier om te handelen is om direct de gewenste cryptocurrencies te kopen en te verkopen, maar sommige exchanges bieden de mogelijkheid om met geleend geld te handelen om zo een hefboom te gebruiken of om bepaalde posities in te nemen die je met gewoon kopen/verkopen niet (makkelijk) kunt bewerkstelligen. Dit wordt ook wel “margin trading” of “leverage” genoemd.

In plaats van kopen of verkopen spreekt men van het openen van een “positie” in een bepaald valutapaar. Deze positie kun je op een later moment sluiten, hopelijk met winst. Een positie kan “long” of “short” zijn. Long komt overeen met het kopen van een valuta, een long-positie in BTC/EUR betekent dat je inzet op een stijging van de Bitcoin-koers.

Bij het openen van een positie leen je een hoeveelheid geld in de juiste valuta, waarmee vervolgens op de exchange een order wordt geplaatst. De opbrengst van deze order blijft vast zitten in je account en kun je niet opnemen. Het sluiten van de positie gebeurt met een omgekeerde order, waarna de opbrengsten hiervan worden gebruikt om de lening terug te betalen. En als alles goed is gegaan, blijft er daarna nog wat over wat vervolgens in je account wordt gestort.

Om van deze functionaliteit gebruik te maken, dien je een bepaalde hoeveelheid onderpand in je account te hebben. Dit wordt ook wel de “margin” genoemd. De margin zorgt ervoor dat als de koers de verkeerde kant op beweegt, je alsnog voldoende geld hebt om de lening terug te betalen. Als je een positie met verlies sluit, zal het verschil worden betaald vanuit jouw margin. Als de positie op een grote hoeveelheid verlies staat, dan zal de exchange deze automatisch sluiten om te voorkomen dat het verlies groter is dan de hoeveelheid margin die je beschikbaar hebt.

De maximale hoeveelheid die je kunt lenen, de hoeveelheid margin die je nodig hebt, het niveau waarop de positie automatisch gesloten wordt en de rentekosten van de lening verschillen per exchange en soms zelfs per valuta.

Op sommige exchanges wordt de lening verstrekt door de exchange zelf, die een bepaalde hoeveelheid kapitaal beschikbaar heeft voor dit doeleinde (dit kapitaal kan opraken in periodes waarin veel mensen dezelfde positie openen). Op andere exchanges leen je de benodigde valuta van andere gebruikers, die hun valuta op de exchange kunnen stallen en uitlenen aan handelaren om zo rente te incasseren.

Margin-trade voorbeelden

Margin-handel om winst te vergroten

De meest gebruikte toepassing van margin-handel is om een grotere hefboom te gebruiken om zo meer winst te pakken (of meer verlies, als het niet goed gaat). Stel je hebt €100 in jouw account en wil een long positie nemen op BTC/EUR (huidige koers €100). Je gebruikt een leverage (hefboom) van 5. De exchange leent voor jou €500 en koopt 5 BTC. Deze kan je in de vorm van de long positie zien in jouw account, maar je kunt er niets mee doen behalve ze weer verkopen (om de positie te sluiten).

Nu stijgt de koers naar €120. Je sluit de positie door de BTC te verkopen, dit levert €600 op. €500 wordt gebruikt om de lening terug te betalen en je maakt €100 winst. Een verdubbeling van jouw account-saldo met een koersstijging van 20%.

Was de koers echter gedaald naar €90, dan had je de positie kunnen sluiten en €450 uit de verkoop kunnen halen. Daar moet nog €50 bij vanuit jouw margin, waardoor je nog maar €50 over houd. Een 50% daling dankzij een koersdaling van 10%. Daalt de koers nog verder voordat je de positie sluit, dan doet de exchange dit automatisch om te voorkomen dat jouw saldo negatief wordt.

Een valuta, die je niet wilt of hebt, shorten

Stel je gelooft niet in het nut van Bitcoin en vermoedt dat de koers sterk zal gaan dalen. Als je Bitcoin in bezit hebt, dan zou je deze kunnen verkopen om later goedkoper weer terug te kopen. Maar je bezit geen Bitcoin, dus dat is niet mogelijk. Je hebt enkel Euro’s in jouw account.

Met een margin-trade kan je BTC lenen om deze te verkopen voor EUR. De koers daalt en je koopt de Bitcoins terug en sluit de positie. Het overschot aan Euro’s is voor jou. Of, de koers daalt niet en je bent gedwongen om de BTC tegen een hogere prijs terug te kopen. De Euro’s in jouw account worden gebruikt om het verschil goed te maken.

Een positie in een ander paar dan de margin

Je hebt enkel Euro’s in jouw account, maar je vermoed dat LTC binnenkort sterk gaat stijgen ten opzichte van BTC. Je weet echter niet wat beide valuta’s gaan doen ten opzichte van de Euro, dus direct LTC kopen voor jouw EUR is niet wat je wilt.

Je kan nu een margin-trade maken waarin je BTC leent en die gebruikt om LTC te kopen. Later verkoop je de LTC, betaal je de BTC terug en incasseer je de winst of het verlies. Afhankelijk van de exchange wordt de winst uitbetaald in BTC of worden de verdiende BTC direct omgewisseld voor EUR, de valuta van jouw onderpand.

Op deze manier is het mogelijk om in te spelen op koersveranderingen van een valuta-paar zelfs al heb je geen van beide valuta’s in bezit.

Welke cryptocurrency moet ik kopen?

Iedereen wil graag vroeg instappen bij de volgende grote hit, maar het selecteren van de juiste cryptocurrencies om in te handelen is niet makkelijk. Het aanbod is gigantisch en tussen de veelbelovende en geniale ontwikkelingen zitten vele cryptocurrencies die nooit zullen slagen, omdat ze simpelweg niets nieuws bieden, omdat de ontwikkelaars meer beloven dan ze waar kunnen maken of zelfs omdat ze puur bedoeld zijn als get-rich-quick truc door de ontwikkelaars. Het is daarom ook sterk aan te raden om eerst goed onderzoek te doen voordat je investeert in een cryptocurrency.

Zaken om op te letten zijn:

  • Wat is de aard van de cryptocurrency? Is het een Bitcoin-fork? Een onafhankelijk, zelf ontwikkelde cryptocurrency? Een token dat draait op een onderliggende blockchain (bv Ethereum)?
  • Wie zijn de ontwikkelaars? Hebben ze ervaring op dit terrein?
  • Kan men waarmaken wat er wordt beloofd? Bij nieuwe valuta / tokens wordt soms heel wat beloofd, maar is dit ook realistisch?
  • Wat biedt deze cryptocurrency dat de concurrenten niet hebben? First-mover-advantage en netwerk-effect zijn zeer belangrijk in de crypto-wereld. Een nieuwe valuta die enkel biedt wat anderen al kunnen heeft weinig kans om echt aan te slaan.
  • Op welke manier worden de coins/tokens verdeeld? Hoeveel houden de ontwikkelaars voor zichzelf? Zeker bij projecten die tokens op de Ethereum-blockchain uitgeven door middel van zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO), zit er veel verschil in de distributie van de oorspronkelijke tokens. Als de ontwikkelaars 95% van de tokens zelf houden en de rest voor omgerekend €10 miljoen willen verkopen, dan is dit een reden om argwanend te zijn.
  • Wat ben je zelf van plan met de aankoop? Bij een coin die je als onderdeel van buy-and-hold voor lange tijd wil vasthouden zijn de fundamentele eigenschappen zeer belangrijk. Koop je echter iets met het plan om het later op de dag weer te verkopen, dan maakt het weinig uit of de coin interessant genoeg is om over 5 jaar nog steeds te bestaan.

Let op dat op fora en in chatboxen heel veel mensen allerlei sterke meningen hebben over welke coins het goed gaan doen en welke niet. Vaak praat men echter het eigen portfolio na, al dan niet bewust. Neem advies van willekeurige vreemden op het internet daarom met een flinke lepel zout en doe vooral je eigen onderzoek!

Analyse

Hoewel de meeste exchanges hun eigen grafieken bieden, zijn er ook sites waarbij de koersen van meerdere exchanges aangeboden worden, vaak met meer details:

http://www.cryptocoincharts.info
http://www.cryptowat.ch
http://bitcoinwisdom.com
http://bitcoinity.org/markets
http://coinmarketcap.com
http://worldcoinindex.com

Binnenkort vind je op Cryptopoint een pagina waarin we dieper ingaan op het analyseren van de koers van een valuta aan de hand van de zogenaamde “candle” grafieken. Blijf ons in de gaten houden!

FAQ

Waarom moet ik me overal verifiëren? Dit was toch annoniem?
Zodra exchanges echt geld moeten verwerken vallen ze onder wet- en regelgeving om witwassen te voorkomen (ook wel AML). Let goed op de specifieke eisen van de exchange en hou rekening met minimaal een week verwerkingstijd. Tijdens drukke periodes (bijvoorbeeld bij sterke koersstijgingen) zijn er veel nieuwe aanmeldingen en kan de wachttijd sterk oplopen.

Ik heb via SEPA geld overgemaakt. Hoe lang duurt het voor mijn fiat op een exchange beschikbaar is om te handelen?
Omdat je hier te maken hebt met traditionele banken moet je rekenen op 1-2 werkdagen. Soms is het geld al binnen 12 uur beschikbaar, maar het duurt regelmatig langer.

Ik heb de exchange gevraagd mijn geld terug te boeken. Hoe lang duurt dit?
Dit is sterk afhankelijk van de exchange. Kraken staat bijvoorbeeld bekend om snel te betalen, verwacht je geld binnen 1 a 2 werkdagen. Cryptocurrency transacties worden vaak vrijwel meteen uitgevoerd.

Hoe zit dat met belasting?
(Let op: het volgende geldt voor Nederland!) Bitcoins en andere cryptocurrencies tellen als vermogen. Dat betekent dat als je totale vermogen (inclusief cryptocurrencies) boven de €25.000 uitkomt (dubbel voor koppels), je vermogensrendementbelasting moet betalen. Je kunt in dat geval de waarde van je cryptocurrencies in het aangifte-programma opgeven. De peildatum is altijd 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. De aangifte die je in 2018 invult over het jaar 2017 heeft dus 1 januari 2017 als peildatum. De koers van die datum dien je te gebruiken bij het omrekenen naar Euro’s.

Disclaimer

!!! WAARSCHUWING !!!

Handelen in crypto currencies is uitermate risicovol. De kans op enorme winsten is aanwezig, maar net zo makkelijk kan je al je geld verliezen. Koersschommelingen van 50% of meer zijn vaker voorgekomen en zeker geen zeldzaamheid. Sommige alternatieve coins lijken slechts opgezet met het doel de oprichter rijk te maken. Lees je daarom goed in voor je met een nieuwe coin begint te handelen.

Het is verstandig om niet blind in de handel te duiken. Verdiep je in het product waar je in wil handelen (de kansen en gevaren) en raak vertrouwd met het handelsplatform.

Hanteer daarom deze basisregel: steek alleen dat geld erin wat je bereid bent te verliezen en laat je niet verleiden meer geld in een verliesgevende strategie te steken.


Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *