Home » To the moon via een lage market cap

Wil je to the Moon? Let op de market cap!

Last update: 29-12-2017

Het is een gevleugelde uitspraak uit de cryptowereld: ‘to the moon’. Het betekent zoveel als een explosieve groei waarbij de koers van een cryptocurrency steil naar boven gaat. Het succesverhaal van Bitcoin zorgt voor een enorme toestroom van nieuwe investeerders in cryptovaluta. Beginners kiezen vaak ook voor een investering in Bitcoin. Nu valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de waarde van Bitcoin nog x10 of x100 gaat, maar de kans voor nieuwe instappers is kleiner. Hoe dit komt? Vooral de market cap speelt hierbij een belangrijke rol. We leggen je uit waarom de market cap een goede indicator is voor de potentiële groei van je investering.

Wat is de market cap?

De market cap is een Engelse term die wordt gebruikt voor de aanduiding van de totale waarde van, in dit geval, een cryptocurrency. De market cap bereken je door het aantal beschikbare coins van een cryptocurrency te vermenigvuldigen met de koerswaarde. Als er bijvoorbeeld 50 miljoen coins in omloop zijn met een waarde van € 2 per stuk dan is de market cap dus honderd miljoen euro.

Verdubbeling waarde = verdubbeling market cap

Om de waarde per coin te laten verdubbelen zal de totale market cap ook moeten verdubbelen. Voor het rekenvoorbeeld van de voorgaande paragraaf betekent dit dus dat de market cap tweehonderd miljoen euro moet worden om de waarde per coin te doen stijgen naar € 4 per stuk. En dat is dus een interessant gegeven. Een cryptocurrency met een lagere market cap heeft namelijk minder extra geld nodig om te groeien.

Rekenvoorbeelden

We gaan de bepalende factor die de market cap speelt uitleggen aan de hand van rekenvoorbeelden:

 

Een cryptocurrency met een market cap van 200 miljard euro, we noemen deze voor het gemak Bitcoin ;), heeft:

  • 200 miljard extra investeringen nodig om per coin in waarde te verdubbelen
  • 800 miljard nodig om de marktwaarde te doen laten groeien naar 2 biljoen euro (om zodoende de waarde per coin x 10 te laten stijgen)

 

Een cryptocurrency met een market cap van 500 miljoen euro heeft:

  • 500 miljoen euro extra investeringen nodig om per coin in waarde te verdubbelen

4,5 miljard euro nodig om de marktwaarde te doen laten groeien naar 5 miljard euro (om zodoende de waarde per coin x 10 te laten stijgen)

Zie je het verschil?

Het verschil aan benodigde extra investeringen voor het ‘to the moon’ gaan is enorm. De kans dat er bij een kleinere coin 4,5 miljard extra wordt geïnvesteerd is groter dan dat er 1.800 miljard extra wordt geïnvesteerd in een megacoin (zoals bijvoorbeeld Bitcoin).

Let op: kies een goed project

Het is natuurlijk zeer af te raden om nu direct te investeren in zomaar de eerste de beste cryptocurrency met een lage market cap. Het allerbelangrijkste is namelijk het project dat achter de coin zit. Er zijn heel veel slechte coins op de markt die waarschijnlijk niet zullen overleven op de langere termijn. De kunst is echter om die onontdekte parel te vinden met de combinatie topidee + lage market cap. En die pareltjes die zijn er absoluut! Lees op de pagina hoe ontdek je de nieuwe Topcoin hoe je cryptocurrency kunt beoordelen op inhoud.

De risico’s zijn groter

Investeren in kleinere en onbekende cryptovaluta met een lage market cap geeft dus een grotere kans om je investering heel snel te laten groeien. Maar het investeren in deze cryptocurrencies is direct ook veel riskanter. Een deel zal het namelijk niet redden. Als je geen durfinvesteerder bent is het investeren in coins met een lage market cap wellicht niet helemaal je ding. Je kunt je investering namelijk x10 zien gaan, maar ook het verdampen van de inleg is mogelijk. Als je al investeert moet je nooit meer inleggen dan je kunt missen en rekening houden met de mogelijkheid dat je je geld kwijtraakt.

Waar kopen cryptocurrencies?

We adviseren twee opties:

  • Wil je betalen met iDeal? Dan is LiteBit een goede (Nederlandse) optie met een ruim aanbod
  • Wil je een nog ruimer aanbod en zeer lage fees? Dan is handelen op Binance een aanrader.

KUNNEN WIJ JE VERDER HELPEN?

Reactie plaatsen

Reacties

siebe
7 maanden geleden

Het volgende: je hebt 21 mln. coins met een waarde van 1 euro. Waarde 21mln. Niemand wil verkopen op 1 iemand na die zijn ene coin voor 2 euro verkoopt. 1 euro creeert zo een verdubbeling van de koers!? Je hebt dus geen 21 mln. nodig om de koers te verdubbelen.