Home » Nieuws » 21-jarige moet 10 jaar de cel in voor crypto-diefstal

21-jarige moet 10 jaar de cel in voor crypto-diefstal

Gepubliceerd op 23 april 2019 om 21:19

Deze straf is op 19 april uitgesproken door het Santa Clara County Superior Court. De man waar het om draait is de 21 jarige Joel Ortiz uit Boston, USA. Hij maakte 40 slachtoffers die hij in totaal cryptocurrencies ter waarde van $7.5 miljoen dollar afhandig maakte. Één van de slachtoffers was een crypto-ondernemer in Cupertino die maarlieft $5.2 miljoen dollar kwijtraakte. Ortiz werd 12 juli 2018 gearresteerd op Los Angeles Airport. 

Simkaart swap

De diefstallen konden worden gepleegd door middel van een simkaart swap. Bij een simkaart swap wordt geprobeerd een kopie van de simkaart van het slachtoffer te verkrijgen via de provider. De hacker probeert eerst zo veel mogelijk gegevens van het slachtoffer te verzamelen. Dan belt hij de provider van het slachtoffer met een verhaal dat zijn telefoon gestolen is en zijn nummer over wil laten zetten op een andere simkaart. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er altijd een paar beveiligingsvragen beantwoord worden. Deze hackers zijn erin getraind dit op een zo geloofwaardige manier te doen, dat de medewerker van de provider erin trapt en voor uitvoering zorgt. Vanaf dat moment ontvangt de hacker de telefoontjes en smsjes van het slachtoffer.

Passwords resetten

Nu is het voor de hacker zaak om zo snel mogelijk toegang te krijgen tot verschillende accounts als bankrekeningen en cryptocurrency exchanges. In sommige gevallen is het mogelijk het password van het slachtoffer te veranderen door een password-reset aan te vragen en een code in een sms in te vullen. In dit geval kan er volledige toegang tot een account worden verkregen. 

Geld is weg

Ortiz liet niet na om te laten zien dat hij geld had. Hij leefde zeer riant, huurde helikopters om met vrienden naar festivals te gaan, droeg dure kleding en gaf zeer veel geld uit tijdens avondjes stappen. Nu is er nog 'maar' $400.000,- over van het ooit miljoenenbedrag. Althans, dat is wat de onderzoekers hebben kunnen achterhalen. Grote kans dat er nog ergens een deel is verstopt. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.