Home » Nieuws » Bitcoin minen mogelijk binnenkort verboden in China: wat zijn de gevolgen?

Bitcoin minen mogelijk binnenkort verboden in China: wat zijn de gevolgen?

Gepubliceerd op 9 april 2019 om 22:04

China is op dit moment nog het absolute nummer 1 land wat betreft bitcoin mining. Ongeveer 70% van de hashrate wordt geleverd door in China gevestigde 'mining farms'. Daarnaast wordt een groot deel van de mining hardware in China geproduceerd. Maar het kan binnenkort wel eens afgelopen zijn.

Hoog energieverbruik en milieuvervuiling

Dit blijkt uit een lijst van economisch planbureau National Development and Reform Commission (NDRC). De onderwerpen die op deze lijst staan zijn zaken die de Chinese overheid wil verbieden of in ieder geval ontmoedigen. Als reden achter de keuze voor bitcoin mining wordt genoemd dat  het hoge energieverbruik bijdraagt aan enorme milieuvervuiling. Vermoedelijk speelt het anonieme karakter van cryptomunten ook een rol, de Chinese overheid houdt graag streng toezicht wat hierdoor moeilijk wordt gemaakt. 

Wat zijn de gevolgen voor bitcoin?

Tot 7 mei is er de mogelijkheid om op de plaatsing op deze lijst te reageren. Mocht het er uiteindelijk toe leiden dat de Chinese mining-faciliteiten hun deuren moeten sluiten, zal dit toch niet het einde voor bitcoin betekenen. Althans dat voorspelt Teunis Brosens, een analist van ING, in de Volkskrant. Brosens is niet de enige die er zo over denkt, ook Jacob Boersma van Deloitte is positief gestemd. Hij zegt hierover:

‘Als het eenvoudiger wordt om te minen, dan zal het ook snel weer veel nieuwe goudzoekers aantrekken. Het kan dan namelijk interessant worden om met goedkopere computers te gaan delven.’

Ook is Boersma er nog lang niet zeker van dat het verbod er echt gaat komen:

‘China roept wel vaker wat, maar de soep wordt meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend: maatregelen worden uiteindelijk niet of in afgezwakte vorm ingevoerd.’

Voordeel voor Nederlandse miners

Het wegvallen van Chinese miners zou voor Nederlanders, in ieder geval kortstondig, een groot voordeel kunnen opleveren. Door de lage energieprijzen in China is het momenteel moeilijk concurreren. Wanneer minen in China verboden wordt zal de moeilijkheidsgraad van het minen omlaag gaan. Hierdoor kunnen andere landen goedkoper gaan minen. Maar wanneer meer mensen doorkrijgen dat er nu wél geld te verdienen valt, zullen weer meer mensen in andere landen dan China gaan minen waardoor de moeilijkheidsgraad en daarmee de kosten opnieuw zullen stijgen. Zo houdt het systeem zich mooi in stand. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.