Home » Nieuws » Duurzame energie lost het duurzaamheidsprobleem van bitcoin mining niet op

Duurzame energie lost het duurzaamheidsprobleem van bitcoin mining niet op

Gepubliceerd op 25 maart 2019 om 23:25

Om bitcoins te verkrijgen kun je twee dingen doen: je koopt ze of je mined ze. Miners houden het netwerk in stand en krijgen hiervoor als beloning bitcoins. Minen van bitcoins kost veel rekenkracht en dus ook energie. Hierdoor wordt er vaak speciale hardware ingezet om efficiënter te kunnen minen, de zogenaamde ASIC-miners. Dit zijn een soort mini computers die specifiek voor één taak zijn ontworpen: het minen van bitcoins. Ondanks deze apparatuur blijft het energieverbruik erg hoog. Velen zien daardoor het minen van Bitcoins niet als duurzame oplossing op de lange termijn. 

Energieverbruik

Dat het geen duurzame oplossing is, is Alex de Vries roerend met ons eens. De blockchain specialist bij PwC’s Experience Center is oprichter van de blog Digiconomist.net. Op deze blog wordt onder andere het energieverbruik van bitcoin wereldwijd gemonitord en worden enkele feitjes getoond. Zo verbruikt bitcoin momenteel net zo veel als bijna 5 miljoen huishoudens

bron: digiconomist.net

Elektronisch afval

Een ander schokkend gegeven waar niet vaak bij wordt stilgestaan is de enorme hoop elektronisch afval wat door deze miners wordt veroorzaakt. Mining-installaties bestaan allereerst vaak uit verschillende grafische kaarten of ASIC-miners. Daarnaast wordt deze apparatuur vaak snel vervangen, omdat door een toegenomen moeilijkheidsgraad of verbeterde snelheid of efficiëntie van nieuwe apparatuur de oude niet meer rendabel is. De hoeveelheid elektronisch afval door bitcoin mining is bijna net zo veel als al het elektronica-afval van het land Luxemburg. Maar het volgende is nog wel schokkender: de hoeveelheid afval per transactie. Dat is dus ruim 10.000 keer hoger dan een credit card transactie! 

bron: digiconomist.com

'Geen probleem want het is duurzame energie'

Dit is volgens De Vries niet correct. Door de manier waarop het mining-systeem werkt dient de hardware regelmatig vervangen te worden. Het is dus zaak om zo veel en efficiënt mogelijk te minen, liefst 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook als er geen duurzame bronnen beschikbaar zijn dus, waardoor de gemiddelde belasting van het 'normale' elektriciteitsnetwerk flink toe zal nemen.  

Voorstanders van bitcoin-mining geven vaak aan dat het hogere energieverbruik niet zo'n groot probleem en de impact op het milieu beperkt. Het grootste argument is dat het merendeel van de mining-energie van duurzame bronnen komt. Energie die dus verdwenen zou zijn als we die niet hadden gebruikt. 

Goedkoop minen in Sichuan, China

Om rendabel te kunnen minen heb je dus én efficiënte hardware nodig, én liefst lage energiekosten. En in Sichuan, een provincie in China, zijn de energiekosten laag. Het is dan ook een walhalla voor bitcoin-miners, naar verluid zou bijna 50% van alle miners zich hier bevinden. De energie kan hier zo goedkoop zijn omdat er een flink overschot aan waterkracht energie beschikbaar is. 

Omdat veel plaatsen in China nog niet voorzien zijn van voldoende grote en stabiele elektriciteitsnetwerken om het overschot aan energie te exporteren, wordt men min of meer gedwongen het lokaal te gebruiken. Dat houdt in dat er al snel vervuilende industrie op deze plaatsen af komt om gebruik (of misbruik?) te maken van deze goedkope energie. 

Waterkracht seizoensgebonden

Een groot probleem is echter dat de energie die een waterkrachtinstallatie opwerkt flink fluctueert in het jaar. In het natte seizoen leveren systemen in Sichuan drie keer zo veel energie op als in het droge seizoen. Dit grote verschil moet vervolgens weer kleiner worden gemaakt door de bouw van traditionele, vervuilende (kolen)elektriciteitscentrales om in de droge periode ook voldoende stroom te kunnen voorzien. Hierdoor komt de gemiddelde vervuiling (CO2/kWh) uiteindelijk weer dicht in de buurt bij een gasgestookte installatie en blijft er weinig meer over van de voordelen van die extreem duurzame waterkracht. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.