Home » Nieuws » Karpeles vrijgesproken van meeste aanklachten in Mt Gox-uitspraak

Karpeles vrijgesproken van meeste aanklachten in Mt Gox-uitspraak

Gepubliceerd op 15 maart 2019 om 21:15

De rechtbank in Tokio heeft Mark Karpeles,  voormalige CEO van Mt. Gox, schuldig bevonden aan het knoeien met records maar onschuldig op andere aanklachten in verband met verduistering en schending van vertrouwen.

Volgens rapporten in de Wall Street Journal is het vonnis van de rechtbank een enorme slag voor de Japanse openbare aanklagers, die hun standpunt hebben verdedigd dat Karpeles schuldig was aan verduistering en vertrouwensbreuk bij Mt. Gox.

Het vonnis, dat op 15 maart werd uitgesproken, zal hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van tweeënhalf jaar opleveren. Hij kan de gevangenis helemaal overslaan als hij zijn status van goed gedrag niet schendt.

Hoe dingen bergafwaarts gingen voor Karpeles

Karpeles was het hoofd van Mt. Gox toen de firma faillissement aanvroeg in 2014, na een beveiligingsinbreuk, waarbij 850.000 Bitcoin (BTC), ter waarde van ongeveer 48 miljard Yen ($430 miljoen) op dat moment, uit de kluizen van de centrale werd gestolen.

Hij werd vervolgens gearresteerd in 2015, na een beschuldiging dat hij 341 miljoen Yen (ongeveer $3 miljoen) verduisterde van de rekeningen van klanten.

Volgens de beschuldigingen zou hij het geld van de klanten van het bedrijf rechtstreeks hebben overgemaakt naar het zijne, om met behulp van het geld een weelderige levensstijl te financieren.

De overboekingen werden gemaakt met behulp van zijn persoonlijke computer, daarna ging hij nog een stap verder en wiste zijn sporen door de gegevens van het bedrijf te vervalsen.

Koop veilig en snel coins op Litebit!

Koop veilig en snel  coins op Litebit!

Mt. Gox's slechte boekhoudsysteem zou hem gered kunnen hebben

De vervalsing van documenten was een belangrijk twistpunt voor de rechtbank. In zijn uitspraak wees de rechtbank erop dat Karpeles door het vervalsen van de gegevens buiten de grenzen van zijn gezag en tegen de algemene belangen van het bedrijf handelde.

Officieren van justitie waren het niet eens met de beslissing van Karpeles om een ​​deel van de zogenaamd verduisterde fondsen te gebruiken om een ​​bedrijf te kopen dat zich bezighoudt met 3D-printers. De rechtbank wees er echter op dat de overname kan worden beschouwd als een potentiële investering voor het bedrijf en dus als redelijk kon worden beschouwd.

De rechtbank wees er ook op dat Mt. Gox niet over een efficiënt boekhoudsysteem beschikte voor wanneer bedrijfsleiders geld leenden van het bedrijf en beweerden dat dit het onmogelijk maakte om te bepalen of de veronderstelde fondsen die Karpeles zou hebben verduisterd, afkomstig waren van de klanten van het bedrijf.

In zijn opmerkingen stelde de voorzittende rechter Tomoyuki Nakayama dat een manipulatie van gegevens van deze omvang de geloofwaardigheid van crypto-beurzen aantast. Wijzend op de positie en IT-expertise van Karpeles, voerde de rechter aan dat er geen rechtvaardiging is voor een dergelijk misbruik van informatie.

Karpeles gaat niet naar de gevangenis, maar hij zit nog steeds in de problemen

Hoewel Karpeles hier een overwinning lijkt te scoren, kan het nog steeds slecht aflopen voor hem.

Eerder deze week oordeelde een rechtbank in Illinois tegen zijn poging om een class action rechtszaak tegen hem en de beurs te verwerpen.

De rechtszaak, die werd opgevoerd door een aantal slachtoffers van de hack van de beurs, werd bevestigd door rechter Gary Feinerman omdat het werd ingediend binnen de juiste jurisdictie; ook al was de uitwisseling in Japan gevestigd.

De eisers beschuldigden Karpeles van het schetsen van een onwaar beeld van de stabiliteit en veiligheid van de beurs, evenals van nalatigheid die ertoe leidde dat hun geld werd gestolen.

Als hij schuldig wordt bevonden kan Karpeles worden gedwongen om schadevergoedingen te betalen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.