Home » Nieuws » Zes regels om je cryptovalutas veilig te houden

Zes regels om je cryptovalutas veilig te houden

Gepubliceerd op 10 maart 2019 om 15:45

In januari kondigde een Canadese cryptocurrency-uitwisseling aan dat de CEO plotseling was overleden. De hoofdwachtwoorden gingen met hem mee naar het graf en $136 miljoen

aan beleggersfondsen zitten voor altijd vast in de opslag.

 

Elke maand hoor je wel iets over een hack waar vele miljoenen aan cryptovaluta worden buitgemaakt door hackers.

 

Over het algemeen worden verliezen in crypto niet vergoed. Er is geen instantie of overheid waar je kunt aankloppen. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat jouw munten veilig staan. Hieronder 6 tips.

Tip 1: Bewaar je munten nooit op een beurs

Beurzen zijn voor handelen, niet voor opslag. Dit is de hoofdregel. Beurzen zijn een doelwit voor dieven. Velen werden al gehackt en velen zullen nog volgen. Boek altijd je valuta over naar een persoonlijke portemonnee (wallet). Technisch gezien sla je de munten niet op, maar de privésleutels waarmee je transacties kunt aftekenen.

Tip 2: Infosec 101

Lees ons artikel over verschillende wallets. Een opfriscursus van enkele basisbeveiligingspraktijken: kies altijd een uniek, willekeurig wachtwoord. Schakel altijd tweefactorauthenticatie in, dus u moet ook een code invoeren vanaf uw telefoon of e-mail om u aan te melden. Controleer altijd of u zich aanmeldt bij de echte site met de juiste URL en wees uiterst op uw hoede voor links die per e-mail worden verzonden aan u. Als het er te mooi uitziet om waar te zijn, is het dat wel. Nee, Elon Musk is geen weggevertje aan het doen.

Koop veilig en snel coins op Litebit!

Koop veilig en snel  coins op Litebit!

Tip 3: Online Wallets

Elke cryptocurrency heeft zijn eigen officiële portemonnee en er zijn ook externe partijen die de opslag van meerdere munten ondersteunen. Elke online- of softwareportefeuille die is verbonden met internet is 'hot'. Het is handig in gebruik, het is gratis en het is veiliger dan een exchange, maar nog steeds kwetsbaar voor malware op je apparaat of andere technische storingen.

Tip 4: Koude opslag

Als je een niet-triviale hoeveelheid crypto bezit, moet je een of andere vorm van offline "koude" opslag instellen. Je kunt een stuk papier of een computer gebruiken die nooit met internet is verbonden of een USB-station, maar deze hebben allemaal duidelijke zwakheden: papier brandt of rot, harde schijven werken niet, USB-sticks raken zoek.

 

Een populaire oplossing is om EU75,- tot EU100,- te investeren in een "hardware wallet" zoals de Ledger Nano S of Trezor. Dit is een klein gadget dat ervoor zorgt dat je persoonlijke sleutels nooit in contact komen met kwetsbare software en waarmee je elke transactie fysiek kunt bevestigen.

Tip 5: Recovery Seeds

Wanneer je een portefeuille met een willekeurige beschrijving instelt, krijgt je een reeks van 12-24 woorden. Deze herstel- of "seed" -frase is de hoofdsleutel. Maak geen foto of screenshot ervan. Het mag niet online gaan, in welke vorm dan ook. Schrijf het op een stuk papier op, bewaar het ergens op een veilige plek, maak kopieën en leg het vast in het geheugen. Je hebt het niet nodig zolang je je portemonnee hebt, maar het is van cruciaal belang als je ooit je dongle kwijtraakt of je wachtwoord vergeet.

Tip 6: Wees je eigen bank

Het mooie van crypto is dat je je eigen bank kunt zijn. De keerzijde is dat als je het verpest, het aan jou ligt. Miljoenen bitcoins zijn al voor altijd verloren, voornamelijk vanwege onvoorzichtigheid in plaats van hacks. Er zijn arme zielen die wanhopig door afvalstortplaatsen ziften om nu een afgedankte USB-stick te vinden, of die hypnose ondergaan om een ​​wachtwoordzin uit hun onderbewustzijn te halen.

 

Dus je moet verantwoordelijkheid nemen. Zorg ervoor dat je munten veilig worden beschermd tegen iedereen en alles - inclusief je eigen vergeetachtigheid.

 

Dan, en alleen dan, kun je je voeten op de grond zetten en teruggaan naar het verliezen van geld op de normale manier: door zeer speculatieve activa vast te houden die mogelijk helemaal waardeloos worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.