Home » Nieuws » JPM Coin vs. Ripple

JPM Coin vs. Ripple

Gepubliceerd op 16 februari 2019 om 14:43

Gisteren meldden we al dat JP Morgan, na eerder een fel tegenstander te zijn, toch zijn eigen munt heeft aangeboden, JPM Coin. Het is daarmee de eerste bank met zijn eigen digitale munt.

Ondertussen wordt er op het internet wild gespeculeerd wat dit betekend voor de wereld. Sommigen geloven dat JPM coin, ondanks een gecentraliseerde munt te zijn, zal inspireren tot breedschalige introductie van cryptos.

Een grotere groep echter gelooft dat JP Morgan het idee achter cryptomunten niet begrepen heeft. Doordat JPM coin een gecentraliseerde munt is heeft de bank een monopoly op de uitgave ervan, wie het gebruikt en hoe het wordt gebruikt. Dit druist in tegen alles waar crypto voor staat volgens velen.

Een van de tegenstanders is Ripple CEO Brad Garlinghouse. Hij tweette dat JPM coin een stap terug is in tijden waarin we vooruit willen gaan.

Het is echter wel te verwachten van de CEO van Ripple. JPM coin is immers een directe concurrent van Ripple. Waar Ripple al 100 banken en platformen voor zich heeft weten te winnen zet JP Morgan elke dag $6 biljoen om op haar betalingsplatforms. Als zelfs maar een fractie daarvan wordt vervangen door JPM coin dan is dit velen malen meer dan het aantal transacties op het Ripple netwerk.

Tegen Bloomberg verklaarde Shaughnessy:

“Dit is een enorme klap in het gezicht voor Ripple. De doelmarkt van Ripple is grensoverschrijdende betalingen en overmakingen en nu is de inspanning van JPMorgan een directe bedreiging.”

Koop veilig en snel coins op Litebit!

Koop veilig en snel  coins op Litebit!

Shaughnessy is niet de enige die gelooft dat de JPM-munt een directe bedreiging is voor Ripple en XRP. Travis Kling, de oprichter van Ikigai Asset Management, is ook van mening dat Ripple Labs zich zeer zorgen moet maken. De doorgewinterde crypto-belegger heeft uitgelegd:

“Het JPM-project is veel meer evolutionair dan revolutionair - het gebruikt een private, toegestane blockchain-technologie genaamd Quorum, die veel dichter bij een Google-spreadsheet staat dan een Bitcoin. Het project concurreert duidelijk rechtstreeks met Ripple Labs en hun gecentraliseerde cryptocurrency XRP.”

Garlinghouse wees op een artikel dat hij in 2016 schreef op zijn LinkedIn-pagina. In het artikel legde hij uit dat een gecentraliseerde bankmunt tegen de visie van Satoshi Nakamoto ingaat. Banken zijn competitief en als zodanig hebben ze nooit genoegen genomen met één digitale valuta om te gebruiken, redeneerde hij. We zouden daarom eindigen met honderden bankmunten die meer chaos aan de industrie zouden toevoegen.

En terwijl Garlinghouse snel kritiek levert op de centralisatie van crypto, is XRP constant bekritiseerd voor exact hetzelfde. Ripple Labs, dat door Garlinghouse wordt geleid, is ervan beschuldigd dat het veel invloed heeft op XRP.

Weg van het JPM Coin vs. Ripple-verhaal, zijn er velen die de zet van JP Morgan als zeer positief beschouwen. Hoewel het niet alles is dat de crypto-wereld zou hebben gewild, heeft tenminste een bankgigant erkend dat de toekomst tot digitale valuta's behoort. Het zou ook de eerste stap kunnen zijn in de infiltratie van de hechte financiële sector door cryptocurrencies.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.