Home » Nieuws » 'Cyber-expert' Rian van Rijbroek komt na blockchain-blamage met nieuw boek

'Cyber-expert' Rian van Rijbroek komt na blockchain-blamage met nieuw boek

Gepubliceerd op 17 januari 2019 om 23:14

De Veghelse Rian van Rijbroek lag begin 2018 flink onder vuur. In het programma Nieuwsuur, waar zij samen met oud-staatssecretaris Willem Vermeend te gast was, werd ze als auteur van het boek 'De wereld van Cybersecurity en Cybercrime' aan de tand gevoeld over vele DDos-aanvallen in die tijd. Haar optreden kwam op veel kritiek van deskundigen te staan, onder meer over uitspraken dat mobiel bankieren apps niet veilig zouden zijn, over de mogelijke rol van de blockchain bij cybercriminaliteit en de gevolgen van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en instanties.

Bangmakerij

Verschillende specialisten wisten te vertellen dat het complete onzin wat Van Rijbroek verkondigd tijdens de paar minuten die ze krijgt in het programma. De uitspraken van Van Rijbroek worden gezien als pure bangmakerij. 

Nieuw boek

Maar geloof het of niet, maar na de grote stroom kritiek én een boek wat uit de handel genomen diende te worden wegens plagiaat, komt ze nu met een nieuw boek genaamd UNHACKED uit. Het persbericht begint met "Een boek dat aanzet tot denken over de gevaren van de duistere cyberwereld". 

Zelf zegt Van Rijbroek erover:

'In 2017 zijn cyberwapens van geheime diensten gestolen en sindsdien publiekelijk aangeboden, geavanceerde hacking tools die gebruikmaken van kwetsbaarheden in hardware en software. Hiermee hebben cybercriminelen wapens in handen waarmee ze met weinig risico veel kwaad kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld een elektriciteitsnetwerk of een ziekenhuis platleggen. In dit boek doe ik een poging aan de hand van cyberinbraken bij financiële instellingen en industrieën uit te leggen wat hier vermoedelijk is voorgevallen en hoe cybercriminelen te werk gaan.'

Gezien het verleden van Rian van Rijbroek verwachten wij echter dat dit boek eerder op de lachspieren zal gaan werken, dan dat het daadwerkelijk stof tot nadenken geeft. Geldspuwende pinautomaten en de door haar bedachte hippe 'smart blockchain' hebben ons eerder geleerd dat we voor serieuze materie niet bij haar moeten zijn. De locatie van de boekpresentatie laat echter wel zien dat er tóch nog mensen zijn die Van Rijbroek niet kennen of gegoogeld hebben. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.