Home » Nieuws » 415.000 routers gehacked: minen cryptocurrency op achtergrond

415.000 routers gehacked: minen cryptocurrency op achtergrond

Gepubliceerd op 4 december 2018 om 22:42

De afgelopen tijd is crypto-jacking erg populair. Meerdere malen zijn er berichten in het nieuws geweest over crypto-jacking malware die op computers of telefoons wordt geïnstalleerd. Op de achtergrond zorgt deze malware ervoor dat er cryptocurrency wordt gemined, zonder dat de gebruiker hier toestemming voor geeft. Maar dat niet alleen computers en telefoons gehacked kunnen worden blijkt wel, het kan namelijk ook met routers! 

Routers minen Monero

Onderzoekers hebben ontdekt dat ca. 415.000 routers zijn geïnfecteerd met crypto-jacking malware. In augustus 2018 werd al ontdekt dat er 200.000 routers waren besmet, nu zijn dat er dus ruim twee keer zo veel. Deze malware gebruikt processorkracht van de gebruiker om cryptomunten te 'minen' en hier dus geld mee te verdienen. In dit geval is de munt Monero gebruikt, deze staat bekend om zijn zeer goede privacy-eigenschappen. 

Mikrotik

Het betreft enkel routers van het merk MikroTik, een merk dat in Nederland niet erg populair is. Er is wel wat te doen om besmetting met cryptojacking malware te voorkomen. 

Beveiligingsdeskundige Troy Mursch van Bad Packets Report adviseert eigenaren van de betreffende MikroTik-apparaten om de nieuwste firmware-versie onmiddellijk te downloaden.\

Daarnaast vindt VriesHD dat internet aanbieders hierin ook een rol kunnen spelen wanneer zij deze routers aanbieden bij abonnementen. Zij zouden ervoor kunnen zorgen dat de laatste updates altijd 'over-the-air' worden aangeboden of zelfs automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. 

De laatste versie van Mikrotik firmware vind je hier


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.