Home » Nieuws » Staan cryptocurrencies op het punt waardeloos te worden?

Staan cryptocurrencies op het punt waardeloos te worden?

Gepubliceerd op 21 november 2018 om 21:17

Er kunnen twee dingen aan de hand zijn. Mogelijk zien we een herprijzing van deze activaklasse, of misschien observeren we een vroeg signaal dat deze volledig zal verdwijnen: dat cryptocurrencies helemaal niets waard zijn, nul, noppes, nada.

Woensdag zagen we wilde schommelingen in de prijs van bitcoin, de grootste en meest verhandelde van de crypto valuta's, waarbij de prijs naar bijna $4.000 daalde voordat hij zich weer sterk herstelde. Het was niet verwonderlijk dat de bulls (ja, er zijn er nog enkele) dit als een stevige steun zagen, een teken dat dit een geweldige koopmogelijkheid was, terwijl de bears (een steeds grotere groep) beweerden dat het een typische idioten rally was.

Dus wat moeten we hier van denken?

Een medewerker van de Bank of England heeft zojuist een onofficiële analyse van cryptocurrencies uitgevoerd en hij is behoorlijk negatief. Let wel, dit is lang niet zo negatief als de opmerkingen van de algemeen manager van de Bank voor Internationale Betalingen in Basel, die hen op beroemde wijze beschreef als "een combinatie van een bubbel, een Ponzi-schema en een milieuramp".

Op dit moment gebeurt er een van de twee dingen. Mogelijk zien we een herprijzing van deze activaklasse. Of we observeren een vroeg signaal dat het volledig zal verdwijnen: dat cryptocurrencies helemaal niets waard zijn, nul, noppes, nada.

Het is misschien schokkend en onwerkelijk om te beweren dat iets dat nu voor duizenden dollars waard is, op enig moment in de toekomst niets waard zou kunnen zijn. Toch zijn er veel gevallen waarin dit is gebeurd, of bijna gebeurd. Op dit moment zijn er een aantal assets die hoog scoren: moderne kunst, getuige  dat het beeld van Banksy verscheurd is.
 
Maar er zijn anderen die in reële termen tegen veel lagere prijzen handelen dan een generatie geleden: Victoriaanse meubels, oude postzegels. Daartussen bevinden zich activa met modieuze sectoren en niet-modieuze: een Rolex-polshorloge uit de jaren 50 ten opzichte van een gouden zakhorloge uit 1890. De ene is duizenden waard, de andere alleen het gewicht van goud.
 
Het is moeilijk om te zien dat coderegels intrinsieke waarde hebben, dus het is op zijn minst aannemelijk dat cryptocurrencies waardeloos zijn. Maar zijn ze dat?
 
Het eerste, het herprijzende argument, geeft aan of ze nuttig zijn. Als u betalingen onder de radar van overheidscontrole wilt uitvoeren, dan zijn ze dat duidelijk. Maar wat u ook koopt of verkoopt, moet ook onder de radar blijven. Als iemand een nieuwe Rolls-Royce gaat besturen maar er is geen transactie op zijn bankrekening geweest, kan de belastingdienst redelijkerwijs vragen waar het geld vandaan kwam. Denk aan de manier waarop de offshore bankrekeningen zijn onderdrukt en hoe grote contante transacties steeds meer worden onderzocht.
Dus het argument dat bitcoin nog enige waarde zal hebben, draait om of het nog steeds bruikbaar zal zijn als een onder-de-radar ruilmiddel. Daar is zeker behoefte aan (en we maken geen moreel oordeel, alleen een praktisch oordeel) omdat we de afgelopen jaren de wereldwijde vraag naar contant geld, met name dollar- en eurobiljetten, hebben zien stijgen.
 
Maar als de nationale regeringen de vinger aan de pols houden, is het makkelijker om houders van cryptocurrencies te raken dan houders van vouwende dollarrekeningen.
 
Als je geen bitcoin kunt uitgeven wordt het inderdaad nutteloos. Je kunt het niet aan de muur hangen of op je pols dragen. Iedereen die ze heeft zal er zo snel mogelijk vanaf proberen te komen terwijl ze al het geld aanpakken wat ze er nog voor kunnen krijgen. En er is op zijn minst een even grote kans dat dit is wat er nu gebeurt.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.