Home » Nieuws » Gerucht: Bitfinex en Tether hebben financiële problemen

Gerucht: Bitfinex en Tether hebben financiële problemen

Gepubliceerd op 14 oktober 2018 om 13:44

Cryptocurrency exchange Bitfinex, momenteel de 3 na grootste ter werelden Tether zijn al geruime tijd een punt van discussie in de cryptocurrency-wereld. Beide bedrijven hebben een sterke link met elkaar en worden door dezelfde persoon geleid, de mysterieuze Nederlander Jan Ludovicus van der Velde. Daarnaast zijn ze de afgelopen maanden meermaals bekritiseerd in het nieuws. 

De journalist Nathaniel Popper van de New York Times twitterde er een tijdje terug al eens het volgende over: 

Bijdrukken van USDT tokens

Tether was het onderwerp van discussie omdat in twijfel werd getrokken dat het bedrijf achter de munt wel voldoende reserves op de bankrekening had staan om iedere uitgegeven USDT coin te dekken met een 'echte' dollar. Dit is voor de laatste keer gecontroleerd in September 2017, en wat er sindsdien gebeurd is, is niet bekend. Ook zijn vragen van de community hieromtrent onbeantwoord gebleven. 

Naast dit gevoelige onderwerp is het manipuleren van de Bitcoin-koers door het 'bijdrukken' van USDT tokens ook onderdeel van de discussie. Tether Limited zou na een koersdp van Bitcoin UST bijgedrukt hebben en hier BTC van hebben gekocht. Hiermee werd de prijs omhoog gedreven en werden investeerderd meegetrokken in de hype van eind 2017.

De rol van Bitfinex hierin zal duidelijk zijn: De nieuwe USDT tokens werden via accounts op dit platform verhandeld tegen BTC. 

Handel in fiat geld opgeschort

Momenteel is het niet mogelijk om met fiat geld (Amerikaanse dollar, euro, Japanse yen en Britse pond) cryptomunten te kopen of te verkopen op Bitfinex. Er kan ook geen fiat geld meer gestort worden. Enkel met USDT kunnen nog coins worden aageschaft. Bitfinex geeft aan dat het vermoedelijk een week gaat duren voordat fiat handel weer wordt geopend. 

De reden dat Bitfinex tot deze actie over moest gaan lijkt dat het haar primaire bank Noble Bank heeft verloren. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurde, in april 2017 wenste de grote bank Wells Fargo geen zaken meer te doen met Bitfinex, wat destijds leidde tot een rechtzaak. De nieuwe bank van Bitfinex is het Britse HSBC.

Bitfinex failliet? 

Door een haast continue stroom van twijfelachtige berichtgeving en geheimzinnigheid hangt er een waas van onbetrouwbaarheid rondom Bitfinex en Tether. Verschillende specialisten hebben al onderzoeken gedaan naar de financiele situatie van de twee, en komen tot de conclusie dat dit niet al te rooskleurig is. 

Een faillisement van Bitfinex en Tether zou een kleine ramp betekenen voor de cryptomarkt. Het vertrouwen in de digitale munten zou enorm worden geschaad, wat ongetwijfeld grote consequentie zal gaan hebben op de koersen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.