Home » Nieuws » 'Stable coins' als Tether (USDT) ongekend populair: veel nieuwe alternatieven

'Stable coins' als Tether (USDT) ongekend populair: veel nieuwe alternatieven

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 21:24

Een 'stable coin' is exact wat het woord al zegt: Een stabiele coin. Dit houdt in dat de koers van de coin niet of zeer weinig fluctueert. Dit in tegenstelling tot andere cryptocoins, die als zeer volatiel worden beschouwd. Hoe bereiken stablecoins deze stabiliteit? 

Stablecoins als Tether (USDT) hebben altijd een enigszins stabiele onderliggende waarde. In het geval van Tether is die de dollar. Tether heeft voor iedere USDT die wordt uitgegeven een echte dollar in kas. Daarmee geeft het de garantie dat iedere coin ook $1.00 waard is. 

Toch wil de waarde nog wel eens wat variëren, wat dan door middel van o.a. arbitrage vaak snel weer rechtgetrokken wordt. 

Tether (USDT) zeer populair

In de huidige onzekere tijden zoeken veel investeerders heil in stable coins. Dat is terug te zien aan de markt kapitalisatie van Tether. Waar alle cryptocons flink hebben ingeleverd afgelopen maanden, heeft Tether (USDT) een grote opmars gemaakt. Momenteel is het de 7e coin qua grootte van de markt kapitalisatie. Qua aantallen transacties staat Tether zelfs op nummer 2, achter Bitcoin.

 

Maar blijft Tether de stable coin koning, of liggen er kapers op de kust?

Andere stable coins: alternatieven voor Tether

Hoewel alles rondom Tether zo mooi lijkt, is er toch wel enige controverse geweest de afgelopen tijd. Zo waren er twijfels of het bedrag aan uitgegeven USDT tokens wel daadwerkelijk beschikbaar was, en werd het bedrijf achter Tether beticht van fraude. Ook gerenommeerde kranten als The New York Times hebben hun twijfels over de integriteit van de populairste stable coin uitgesproken, 

Deze situatie heeft ertoe geleid dat er meerdere nieuwe spelers op de stable coin markt zijn gekomen, die proberen het succes van Tether te evenaren of zelfs te overtreffen! Er zijn er momenteel tientallen, de ene succesvoller dan de andere. 

 

Hieronder zullen we enkele hiervan beschrijven:

Stasis coin (EURS)

 
EURS is een stable coin die de waarde van de euro nauwkeurig volgt. Eén EURS komt overeen met 1 euro. EURS kan worden gebruikt in tijden van hoge volatiliteit om even uit te stappen en geen risico te nemen.  Het bedrijf is volledig gescreend door gerenommeerde bureaus en voldoet aan alle benodigd eisen op het gebied van compliance. De huidige blockchain-balans van Stasis (EURS) bedraagt ongeveer 12 miljoen euro, waarmee de coin op plek 274 staat op Coinmarketcap. Het grootste handelsvolume is beschikbaar op exchange HitBTC. 

TrueUSD (TUSD)

Niet te verwarren met USDT! Deze coin is wel een regelrechte concurrent van Tether, aangezien ze beide gekoppeld zijn aan de dollar. Deze stable coin is in maart 2018 op de markt gekomen en heeft sindsdien een gestage groei doorgemaakt. In oktober 2018 staat de market cap reeds op 118 miljoen dollar, waarmee het de 57e plaats bezet op Coinmarketcap. Vergeleken met Tether (2.8 miljard dollar)  is dit echter nog maar een schijntje. 

 

TrueUSD heeft enkele voordelen ten opzichte van Tether, met name in hoe de aanwezigheid van 1 dollar voor iedere uitgegeven token wordt gegarandeerd. Trusttoken, het bedrijf achter TUSD, heeft geen toegang tot de opgeslagen dollars bij de bank. Een gecertificeerd auditkantoor controleert periodiek of de balans nog in orde is.

 

Een ander voordeel kan zijn dat TrueUSD (TUSD) een ERC20 token is. Dit houdt in dat het in iedere Ethereum wallet opgeslagen kan worden. TrueUSD (TUSD) is onder andere op Binance te verhandelen.

MakerDAO (Dai)

Op het decentrale platform Maker wordt de stablecoin Dai verhandeld. Net als vele andere stablecoins is Dai igekoppeld aan de waarde één Amerikaanse dollar. In tegenstelling tot USDT en TUST wordt dit hier mogelijk gemaakt door gebruik te maken van externe marktmechanismen en economische prikkels.

Maker maakt gebruik van ERC20 tokens, dus de Ethereum blockchain. 

 

Het Maker Platform maakt gebruik van twee tokens: Makercoin (MKR) en Dai (DAI).

Makercoin is een token met een fluctuerende prijs die wordt gebruikt om het Maker Platform te beheren. Dai is de prijs stabiele munt, 1 Dai staat in theorie altijd gelijk aan $ 1,00.

 

MakerDAO is een vrij complexe stable coin waarbij wij zeker aanraden wat meer onderzoek te doen naar de werking en risico's. Gezien de huidige populariteit vonden wij het echter wel gepast om de coin hier te benoemen, momenteel staat Maker (MKR) op positie 22 en DAI op positie 99 op Coinmarketcap 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.