Home » Nieuws » Plots zijn er twee bitcoins: vier vragen over de splitsing van de digitale munt

Plots zijn er twee bitcoins: vier vragen over de splitsing van de digitale munt

Gepubliceerd op 4 augustus 2017 14:04

De bitcoin is de afgelopen jaren steeds populairder en waardevoller geworden. De beleggers in de munt voorzien een grote toekomst in de bekendste digitale valuta. Over een belangrijke beslissing die de toekomst van de munt bepaalt, bleek de bitcoingemeenschap echter zeer verdeeld.

Iedereen die vóór 1 augustus in het bezit was van een bedrag in bitcoin heeft er nu eenzelfde bedrag in een tweede digitale munt, genaamd Bitcoin Cash, bij. Dat is het resultaat van een 'hard fork', een afsplitsing die in de toch al voor reuring vatbare bitcoingemeenschap voor ophef zorgde.

Wat was het probleem?

Bitcoin is de bekendste van de zogeheten cryptovaluta, digitale munten gebaseerd op decentraal beheerde computercode. De munt zat tegen de grenzen van zijn groei aan, doordat het bitcoinsysteem wereldwijd maximaal zeven transacties per seconde kan verwerken. Dat komt door een sterke aandacht op veiligheid: een transactie moet altijd geverifieerd worden door verschillende partijen in het systeem, wat tijd kost. Vergelijk het met een drukke weg: de vrachtwagens die er nu over rijden zitten vol, dus er ontstaat een wachtrij om spullen van A naar B te brengen. Door de populariteit van de bitcoin zit de verificatie van de transacties - de 'snelweg' - aan de grenzen van zijn capaciteit.

Hoe komt de bitcoingemeenschap nu tot een oplossing?

Binnen het bitcoinsysteem zijn er twee machtige partijen: de marktplaatsen waar de munten worden verhandeld en de zogenoemde miners. Het ‘mijnen’ van bitcoins gebeurt feitelijk door het kraken van mathematische codes. Daarmee worden transacties op de blockchain geverifieerd. De ‘blockchain’, een soort grootboek dat de historie van alle transacties bijhoudt, zorgt ervoor dat bij elke transactie een nieuwe regel wordt toegevoegd. Dat systeem zit nu dus aan zijn limiet: de weg is vol.

Hoe kan de capaciteit van die snelweg worden vergroot?

Door de blokken waar de blockchain uit bestaat groter te maken, zodat er meer transacties in een blok gaan. Vergelijk het met hogere vrachtwagens die op onze weg rijden. Dit is de oplossing die Bitcoin Cash is gaan heten. Maar omdat bitcoin decentraal is en geen almachtige centrale bank of een ander regulerend orgaan heeft, kan het huidige systeem onmogelijk worden aangepast.

Maar omdat alle bitcointransacties openbaar zijn kan het hele systeem simpelweg worden gekopieerd. Dat is de zogeheten 'fork' die dinsdag plaatsvond. Bitcoin-bezitters hoefden zelf niks te doen om de nieuwe Bitcoin Cash-munten te krijgen.

Nieuws in Beeld: Hoe groot is de waanzin van de bitcoin?

Er zit ook nog een andere oplossing aan te komen, die er toe leidt dat een deel van de transactiegegevens ergens anders wordt opgeslagen. In het voorbeeld van de weg is dat vergelijkbaar met een extra rijbaan. Over die oplossing, SegWit2x, genaamd, waren de meeste belanghebbenden het eens. de invoering ervan zou later dit jaar moeten volgen.

Is die nieuwe munt nou ook wat waard?

Daar lijkt het wel op. Maar: net als de oude bitcoin is ook de nieuwe Bitcoin Cash behoorlijk volatiel. Sinds de introductiedatum, 1 augustus, schommelt de koers tussen circa $311 en $728. Die waarde wordt bepaald door vraag en aanbod, waarbij speculatie een grote rol kan spelen. Voorlopig lijkt het er op dat er, na een langzame start, genoeg miners zijn om het systeem in de lucht te houden.

Lees ook

'Bitcoin? Is dat een nieuwe betaalkaart?'

Op papier is de nieuwe munt de afgelopen dagen tussen de $5 mrd en $12 mrd waard geweest. In de tussentijd is de marktwaarde van de 'oude' bitcoin, die flink toenam in aanloop naar de splitsing, met zo'n $3 mrd afgenomen tot $44,6 mrd. Maar dat kan met de huidige volatiliteit natuurlijk morgen weer heel anders zijn.

 

Bron: FD.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.