Home » Nieuws » Studie: wereldwijde handel illegale wapens op het dark web in kaart gebracht

Studie: wereldwijde handel illegale wapens op het dark web in kaart gebracht

Het dark web is een plek waar bijna alles te krijgen is wat je je kan bedenken. Voor producten zoals illegale wapens ben je op het onzichtbare deel van het internet dus op de juiste plek. Een nieuwe studie maakt inzichtelijk waar deze wapens eigenlijk vandaan komen en wat de handelsroutes zijn van deze producten.

De studie, 'Behind the curtain: The illicit trade of firearms, explosives and ammunition on the dark web' is een initiatief van RAND Europe en de Universiteit van Manchester. De studie is een eerste poging inzichtelijk te maken hoe groot de handel in illegale wapens op het dark web eigenlijk is en wat de gevolgen hiervan zijn voor de (inter)nationale wetgeving.

Amerika grootste bron verkoop illegale wapens

Uit de studie blijkt dat Amerika met een aandeel van bijna 60 procent de grootste bron van illegale wapens is. Europa staat op een tweede plek met een aandeel van om en nabij de 25 procent. De omzet van de verkoop van deze wapens ligt echter het hoogst in Europa, deze is maar liefst vijf maal hoger dan in Amerika en werd gemeten in cryptocurrency, het gangbare betaalmiddel op het dark web waarvan BitCoin de bekendste is. Vuurwapens werden met 42 procent het vaakst aangeboden, gevolgd door wapen-gerelateerde digitale producten met 27 procent en ammunitie (22 procent).

View image on Twitter
 
 
2017-07-2512_59_15-Studie_wereldwijdehandelillegalewapensophetdarkwebinkaartgebracht_W.jpg

 

Nieuwe strategieën noodzakelijk voor wetgevende instanties

Het rapport doet aanbevelingen, ondanks dat het meer een verkennend onderzoek is dan een volledig inzicht in illegale wapenhandel. Een van de belangrijkste aanbevelingen wordt gedaan aan het adres van wetgevende instanties. Zij zullen nieuwe strategieën moeten bedenken om illegale handel op het dark web aan te pakken.

Hierop boeken wetshandhavers echter al vooruitgang. Zo haalde de Nederlandse politie Hansa Market neer in samenwerking met diverse andere Europese korpsen en Europol. De politie nam de servers, gesitueerd in Litouwen, over na deze gelokaliseerd te hebben en liet de handel doorgaan. Kopers en verkopers zagen niet dat wetshandhavers de servers hadden overgenomen waardoor zij in de val gelokt konden worden.

 

bron: Winmagpro.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.