Home » 1 augustus, segwit en Bitcoin. Deel 3: Wat kan je doen en waar moet je rekening mee houden

1 augustus, segwit en Bitcoin. Deel 3: Wat kan je doen en waar moet je rekening mee houden

Het hele "scaling-debate", maw: de schijnbaar oneindige ruzie over hoe Bitcoin aangepast kan worden om verdere groei mogelijk te maken, sleept zich al een poos voort.

1 augustus lijkt geen kritieke datum meer maar er staat nog een hoop te gebeuren. Het is dus goed om te begrijpen wat er aan de hand is en wat het voor jou betekent. In het kader hiervan hebben we drie artikelen geschreven om je goed te informeren en voor te bereiden. In dit derde deel geven we tips over hoe jezelf goed voor te bereiden op wat misschien komen gaat. In het eerste deel kon je lezen wat er vooraf ging en in het tweede deel behandelden we wat er 1 augustus en erna staat te gebeuren.

Wat betekent dit voor jou? / wat te doen?

Zoals eerder uitgelegd in artikel één en twee is de netwerk-splitsing door BIP148 voorkomen echter zal Bitcoin Cash (BCC) wel forken naar een nieuwe cryptocurrency. Opzich is dit laatste niet erg want je hebt vanaf dat moment eigenlijk twee soorten bitcoins in je bezit. De originele bitcoins en BCC bitcoins. Waar je wel op moet letten is dat je de bitcoins niet op een exchange hebt staan. Mocht de exchange BCC niet ondersteunen dan kan je dus niet bij deze bitcoins.

Tip 1: Kijk de kat uit de boom

Het beste wat je voorlopig kan doen is je bitcoins veilig opslaan (zie tip 2) en afwachten hoe het afloopt. Vanaf eind deze maand voorlopig even geen transacties doen (zie tip 3) en deze site in de gaten houden om te zien hoe het afloopt. (zie tip 4) Sommige mensen voorzien een daling en andere weer in flinke stijging in prijs. Het aannemelijkste is dat er voor veel gebruikers niets gaat veranderen aangezien veel bedrijven het protocol volgen. Zolang je zorgt dat jouw bitcoins veilig zijn opgeslagen (en je dus in het bezit bent van de private keys) zal er niet veel mis kunnen gaan. Als alles na 1 augustus, hopelijk, op zijn pootjes terecht komt dan zijn we al een stukje dichterbij het einde van het debat. Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat hun functionaliteit het beste werkt. Voor de gebruikers zal het waarschijnlijk betekenen dat de transacties sneller gaan en dat de transactiekosten flink omlaag gaan.

Tip 2: Zorg dat je Bitcoins veilig zijn

Zorg ervoor dat je eigenaar bent van je Bitcoins (en de bijbehorende private keys) door ze niet op een Exchange of online Bitcoin-wallet op te slaan. Deze diensten kunnen misschien niet goed omgaan met de nieuwe situatie waardoor je bitcoins in gevaar kunnen komen. Bewaar ze dus bij voorkeur op een Hardware wallet zoals bijvoorbeeld de Trezor of ledger wallet. Anders is een "veilige" pc (schoon geinstalleerd met een goede firewall en virus scanner) met daarop bijvoorbeeld de Bitcoin-core client een goed alternatief.

Tip 3: Let op met het doen van transacties

Als je vanaf 1 augustus transacties wilt gaan doen moet je goed weten waar je mee bezig bent. Mocht je niet precies weten wat je moet doen, doe dan voorlopig even niks. Ontvang dus geen bitcoins en verstuur ze ook niet. Door verwarring en mogelijk terugdraaien van transacties kan je potentieel een hoop geld verliezen.

Tip 4: Informeer jezelf

Hou bitcoinspot.nl in de gaten om te kijken hoe het straks gaat verlopen en om te zien wat je het beste wel/niet kan doen. Verder is het een goed idee om jezelf verder te informeren via bijvoorbeeld twitter en reddit.com/r/bitcoin Verder is het altijd goed om de artikelen van Aaron van Wirdum in de gaten te houden.

Samenvattend:

Zorg ervoor dat je bitcoins veilig opgeslagen zijn, bij voorkeur op een hardware-wallet of veilige pc. Kijk verder vanaf 1 augustus even de kat uit de boom en hou (onder andere) bitcoinspot.nl in de gaten om te zien hoe de zaak zich ontwikkelt.

 

Bron: bitcoinspot


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.