Home » 1 augustus, segwit en Bitcoin. Deel 1: Wat is er aan de hand?

1 augustus, segwit en Bitcoin. Deel 1: Wat is er aan de hand?

Het hele "scaling-debate", maw: de schijnbaar oneindige ruzie over hoe Bitcoin aangepast kan worden om verdere groei mogelijk te maken, sleept zich al een poos voort.

1 augustus lijkt geen kritieke datum meer maar er staat nog een hoop te gebeuren. Het is dus goed om te begrijpen wat er aan de hand is en wat het voor jou betekent. In het kader hiervan hebben we drie artikelen geschreven om je goed te informeren en voor te bereiden. In dit eerste deel gaan we in op de vraag: wat is er nu eigenlijk aan de hand. In het tweede deel zullen we kijken wat er 1 augustus kan gaan gebeuren. In het derde en laatste deel geven we tips over hoe jezelf goed voor te bereiden op wat misschien komen gaat.

Wat is er aan de hand

Er is al enkele jaren een debat gaande. In dit debat is iedereen het ondertussen wel eens dat Bitcoin baat heeft bij groei, echter de manier van groeien is het hete-hangijzer. Dit debat is beter bekend als het zogenaamde Scaling-debate. 1 augustus heeft alles te maken met dit scaling-debate. In dit "debat" zijn er meerdere fracties die allemaal van mening zijn dat hun voorstel, om Bitcoin te laten groeien, de beste is. Per voorstel zijn er weer meerdere implementaties om deze voorstellen door te voeren.

Zo is er bijvoorbeeld een fractie die een voorstel genaamd Segregated Witness (segwit) steunt. Segwit is een slimme manier om transactie-data van de daadwerkelijke transacties te scheiden zodat deze kleiner worden en er meer Bitcoin transacties per seconde gedaan kunnen worden. Er wordt, zoals gezegd, al enkele jaren geprobeerd om dit geimplementeerd te krijgen. Een andere fractie vindt segwit maar een pleister op de wonde en zij willen graag dat er grotere Blocks komen zodat de Bitcoin Blockchain meer transacties per seconde aan kan. En dan zijn er ook nog fracties die beide opties graag combineren, dus segwit met grotere blokken en dan sla ik expres nog een paar fracties en voorstellen over om het nog een beetje begrijpelijk te houden.

Wie is de baas?

Om de zaak nog wat meer complex te maken kent dit verhaal niet alleen verschillende voorstellen en implementaties maar ook nog een hoop verschillende spelers. Zo zijn er de miners, de ontwikkelaars, de exchanges, de wisselkantoren, diverse Bitcoin gerelateerde bedrijven, mensen die een Bitcoin-node draaien en last but not least de Bitcoin-gebruikers. Het hele scaling-debate is uitgedraaid op een machtsstrijd waarin meerdere partijen hun oplossing erdoor proberen te krijgen. De partij in deze kwestie die ik het meest vertrouw zijn de ontwikkelaars van Bitcoin-core. De groep mensen dus die al jaren lang hard werken om Bitcoin stabiel te houden en hebben laten zien dat ze het beste voor hebben.

BIP148 en Segwit2x

De twee implementaties van segwit waar het nu om draait zijn BIP148 en Segwit2x. Een wijziging in Bitcoin kan voorgesteld worden via een zogenaamde BIP (Bitcoin Improvement Proposal) en BIP148 is een door gebruikers gedragen manier om segwit (BIP141) af te dwingen. Dit wilden ze desnoods doen via een hardfork op 1 augustus. Segwit2x is een compromis gesloten tussen grote spelers en miners, welke eigenlijk segwit is maar dan anders (volgens enkelen een manier voor de Chinese miners om alsnog segwit in te voeren zonder gezichtsverlies) Er zijn echter nog een hoop onduidelijkheden rond/om segwit2x. Zo is de tijd om het te testen en in te voeren erg krap, zit er geen groot team achter en heeft het nu al problemen. De meeste ontwikkelaars en gebruikers steunen BIP148. De meeste miners en mannen in pakken steunen Segwit2x.

Je zou nu dus kunnen denken: mooi er zijn twee populaire opties en beiden activeren segwit, linksom of rechtsom krijgen we dus segwit. Maar Bitcoin zou Bitcoin niet zijn als er toch weer een addertje onder het gras zit. BIP148 en segwit zijn namelijk niet persé compatible met elkaar. Dat zou er toe kunnen leiden dat er vanaf 1 augustus twee bitcoins zijn met hun eigen Blockchain en daar zit je als Bitcoin-gebruiker niet op te wachten.

BIP91 to the rescue!

Gelukkig is er een manier om beide voorstellen (BIP148 en segwit) met elkaar samen te laten werken waardoor een chain-split (het opsplitsen van bitcoin in twee versies) wordt voorkomen, genaamd BIP91. Ondertussen is dit voorstel overgenomen door de overgrote meerderheid van miners en zouden we in ieder geval geen chain-split moeten krijgen op 1 augustus. De dreiging van een hardfork door BIP148 heeft ervoor gezorgd dat de miners schijnbaar eieren voor hun geld hebben gekozen. BIP148 lijkt dus een succes en segwit gaat er naar alle waarschijnlijkheid komen.

Samenvattend:

Iedereen wil dat Bitcoin kan groeien maar er is een hoop onenigheid over de manier waarop. Twee mogelijke oplossingen dreigden voor een splitsing te zorgen in het Bitcoin netwerk maar deze splitsing is nu voorkomen.

 

Bron: bitcoinspot


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.