Home » Anoniem bitcoins verhandelen wordt moeilijker

Anoniem bitcoins verhandelen wordt moeilijker

Eén van de diensten waardoor je anoniem bitcoins kan spenderen, stopt ermee. De makers van BitMixer zeggen de zwarte markten op het darknet niet te willen steunen.

BitMixer heeft aangekondigd dat het stopt met zijn bitcoinmixing-diensten. De firma wil bitcoin transparanter maken om te voorkomen dat het digitale geld wordt gebruikt op de zwarte markt. De aankondiging komt slechts drie dagen nadat Amerikaanse, Europese en Thaise politiediensten samen AlphaBay en Hansa opdoekten, twee zwarte markten op het darknet.

 

Anoniem

BitMixer is een dienst die je kan gebruiken voor bitcoinmixing. Hierbij worden transacties niet rechtstreeks uitgevoerd, maar via anonieme diensten om onderzoekers te verwarren. Je kan de praktijk het best vergelijken met de klassieke bankwereld. Mensen sluizen hun geld door via banken in landen met strenge privacyregels, zoals de Bahama’s en Panama, om onder andere belastingen te ontlopen.

 

Bitcoin maakt op de achtergrond gebruik van blockchaintechnologie, wat normaal gezien erg transparant is. Alle transacties zijn publiek, waardoor onderzoekers de identiteit van gebruikers en hun financiële geschiedenis kunnen achterhalen. Met name voor illegale praktijken gebruiken mensen bitcoin daarom in combinatie met bitcoinmixing.

 

“Ondanks de grote winst die weg maken, stoppen we met onze activiteiten. Toen we met onze diensten starten, dacht ik dat bitcoingebruikers het recht op privacy hebben. Ik was totaal verkeerd. Ondertussen heb ik geleerd dat bitcoin een transparant, niet-anoniem systeem is. Ik geloof dat bitcoin een rooskleurige toekomst heeft zonder zwarte markttransacties,” schrijft een woordvoerder van BitMixer.

 

Politie

Niet iedereen denkt dat de makers van BitMixer plots een geweten hebben gekregen en daarom hun diensten stoppen. De aankondiging komt immers drie dagen nadat de Verenigde Staten, Europa en Thailand de handen in elkaar sloegen om AlphaBay en Hansa op te doeken. Deze zwarte markten op het darknet werden gebruikt om drugs te verhandelen.

 

“Worden jullie nu geviseerd door politiediensten,” vragen forumgebruikers zich daarom af. BitMixer ontkent deze beschuldigingen met klem, al is de timing van hun aankondiging wel verdacht. Andere mensen op het bitcointalk-forum denken dat veel van de winst die BitMixer maakte afkomstig was van AlphaBay en Hansa. Nu de inkomsten van deze zwarte markt zijn verdwenen, is het beter voor de dienst om de handdoek in de ring te gooien.

 

Alternatieven

Met het verdwijnen van BitMixer wordt het steeds moeilijker om bitcoins anoniem te gebruiken. Gelukkig is er alternatief digitaal geld die de privacy van hun gebruikers wel kunnen garanderen. Monero heeft bijvoorbeeld een mixingdienst geïntegreerd in zijn software, terwijl Zcash een protocol gebruikt dat geen publieke adressen vrijgeeft op blockchain.

 

Bron: techpulse.be


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.