Home » De 2 belangrijkste verklaringen waarom de prijs van bitcoin in waarde daalde

De 2 belangrijkste verklaringen waarom de prijs van bitcoin in waarde daalde

De prijs van bitcoin en van andere cryptomunten daalde in rap tempo. Wat was er aan de hand? Ik heb al veel verschillende redenen gehoord in diverse Facebook groepen. Met ook weer hele uiteenlopende verwachtingen voor de toekomst. Van voorspellingen dat de bitcoin wel eens terug zou kunnen naar onder de 1 dollar tot voorspellingen dat de munt eind dit jaar wel op 10.000 USD zou kunnen staan. Twee niet heel realistische scenario’s lijkt me.

 

Maar wat is er op dit moment aan de hand? Waarom was de prijs na het hoogtepunt op 12 juni van bijna 3.000 USD met maar liefst 1.000 USD gezakt? Het is allemaal terug te herleiden naar twee oorzaken: winstneming en angst voor een verandering in de techniek achter de bitcoin.


VERKLARING 1: WINSTNEMING


Op 1 januari dit jaar noteerde de bitcoin ruim 960 USD. De munt steeg door naar 1.278 USD op 4 maart, 2.727 USD op 25 mei en 2.997 USD op 12 juni. Een prijsstijging van maar liefst 312% in nog geen 5,5 maanden! De droom van elke speculant kwam uit. Maar hoe verder de prijs steeg, des te groter werd de onzekerheid. Onzekerheid over de reden van de stijging, onzekerheid over de potentie van een verdere stijging.


Eerst stijgen


Voor de snelle stijging zijn er diverse redenen aan te wijzen. Ten eerste is er de officiële erkenning van Japan van digitale munten als betaalmiddel. Niet echt als currency, maar wel als wettig middel om betalingen te verrichten. Ook Mexico is bezig met een dergelijke wet. Het zorgt in ieder geval voor een grotere maatschappelijke acceptatie, wat uiteraard weer zorgt voor interessante businessmodellen voor diverse commerciële organisaties, wat vervolgens weer veel aandacht voor de munt oplevert.


Een tweede reden die je zou kunnen aanwijzen voor de snelle stijging dit jaar is de New York Agreement uit mei dit jaar. Een ‘overeenkomst’ die moet zorgen voor consensus binnen de bitcoin community voor wat betreft de schaalbaarheid van de achterliggende technologie. Daarover straks meer. Wij beleggers houden in ieder geval van consensus, onenigheid biedt onzekerheid.


En de derde reden is een menselijke, logische onlogische reden waarvan we in het verleden al veel van hebben kunnen leren, maar dat niet doen. Omdat we mens zijn. ‘De bitcoin stijgt nu wel erg hard! Moeten we ook niet kopen? Straks missen we de boot!’. Een bitcoinbubbel is al snel gecreëerd. Of is het toch geen bubbel? Wat is de echte waarde van de bitcoin? Bij de AEX kun je de intrinsieke waarde per aandeel vergelijken. Voor de bitcoin is het puur vraag en aanbod. De snelle stijging van de bitcoin in het voorjaar zorgde voor veel media aandacht, wat vervolgens nog meer vraag naar de bitcoin opleverde door mensen die bang waren de boot te missen.


En dan dalen


En dan de onzekerheid over de verdere waardeontwikkeling van de munt. Over het algemeen heerst bij vele serieuze analisten de mening dat de bitcoin op langere termijn verder zal stijgen. Oorzaken die genoemd worden zijn onder anderen het feit dat er op dit moment een maximum is aan het aantal bitcoin munten (in tegenstelling tot gangbare valuta als de euro en de dollar), de blijvende stijging van de maatschappelijke acceptatie en de steeds groter wordende commerciële belangen. De vraag naar bitcoin kan dus nog veel meer toenemen, terwijl er wel een schaarste wordt gecreëerd.


Aan de andere kant is er de menselijke eigenschap om een korte termijn visie te hebben. Je bitcoins zijn verdubbeld of zelfs verdrievoudigd in waarde en je bent bang je winst te verliezen. En je weet dat na een (te) snelle stijging ook een daling komt. Verkopen dus! En als iedereen dat doet krijg je een self fulfilling prophecy: door het grotere aanbod gaat de prijs inderdaad naar beneden.


VERKLARING 2: AANKOMENDE BESLUITEN OVER DE TECHNOLOGIE


De tweede reden van de daling kan te maken hebben met de te varen koers van de technologie achter bitcoin. Transactie fees worden steeds hoger en het verwerken van de transacties duurt steeds langer, soms wel dagen lang. Schaalbaarheid is het toverwoord. Deze is op twee manieren tot stand te brengen: via de scheiding van de digitale handtekening en de transacties (segwit => segregated witness) en via een vergroting van de blokken binnen de blockchain technologie. Er zijn diverse voorstellen met diverse deadlines. Daarnaast kan een oplossing worden doorgevoerd door de ‘bitcoin community’ zelf (degenen die zich bezig houden met de technologie achter de bitcoin), waarbij een meerderheid van 80% of 95% voor een oplossing moet zijn. Ook kan een oplossing worden afgedwongen door gebruikers van de bitcoin (UASF => User Activated Soft Fork), of eigenlijk door de exchanges waar je de bitcoin kunt kopen of verkopen. Een exchange kan besluiten om alleen bitcoins te laten verhandelen die voldoen aan een bepaalde oplossing. Dit kan zelfs zorgen voor een splitsing van de bitcoin, wat veel onzekerheid over de waarde met zich meebrengt en vele andere problemen kan opleveren.


Al met al veel onzekerheid dus, waar wij beleggers niet van houden. Wat gaat er gebeuren na de UASF deadline van 1 augustus? Of treedt segwit2x eerst nog in werking? Of wordt het BIP 91?


Bij onzekerheid verkopen veel investeerders om de uitkomst af te wachten, of om een betere voorspelling van de uitkomst af te wachten.


EN WE GAAN WEER OMHOOG


Afgelopen zondag begon ik aan dit artikel terwijl de prijs van de bitcoin al een tijdje daalde. Met een dieptepunt van 1.846 USD op diezelfde dag. Inmiddels is het dinsdag en doet de bitcoin alweer 2.332 USD. Vanwaar de plotselinge stijging? Twee redenen kunnen hieraan ten grondslag liggen. De eerste reden heeft te maken met het inkopen op een lager niveau. Degenen die net voor de top tussen 2.500 en 3.000 USD kochten, kopen nu rond de 2.000 USD bij, wat zorgt voor een tijdelijke stijging. Grote kans dat de prijs daarna nog verder zal zakken; er worden bodems genoemd van 800 - 1.200 USD. Een andere oorzaak voor de stijging kan zijn dat het voorstel BIP 91 ineens ruim ondersteund wordt door de bitcoin community. Dit voorstel zorgt er voor dat de bitcoin niet gesplitst wordt, waar veel angst voor was. Deze ondersteuning zorgt voor consensus, schaalbaarheid en meer zekerheid over een stabiele munt. En daar houden wij beleggers dan wel weer van!


EN NU?


Voor de lange termijn heb ik nog veel vertrouwen in bitcoin. Ik probeer zelf op momenten bij te kopen en let niet teveel op de prijs. Op korte termijn is het dus lastig te zeggen waar de bodem ligt als de munt nog verder zakt. Als ie zakt. Want de ontwikkelingen gaan verder en sneller. Na Japan is nu ook Mexico bezig met wetgeving om digitale coins als de bitcoin te accepteren als wettelijk betaalmiddel. Alles hangt af van de snelheid van de stijging van de maatschappelijke acceptatie. En dat kan op een gegeven moment heel hard gaan, al is dat ook afhankelijk van de achterliggende technologie en eventueel concurrerende digitale munten.

 

Bron: BLOG Anneke op beleggerscommunity.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.