Home » Wie vult het gat dat de illegale marktplaats Alphabay achterlaat?

Wie vult het gat dat de illegale marktplaats Alphabay achterlaat?

Alphabay, de grootste marktplaats van het dark web is niet meer. Hij is offline gehaald door Amerikaanse, Canadese en Thaise politie. Maar wat is eigenlijk het dark web waar deze illegale markt zich bevond?

Op marktplaats Alphabay kon je tot vorige week terecht voor drugs, valse paspoorten en illegale wapens. Alphabay bevond zich op het duistere stukje van het internet, het dark web. Een online vrijplaats voor iedereen die volledig anoniem z'n online dingetje wil doen.

Alphabay was een marktplaats voor zo'n beetje alles dat je kan bedenken. Dagelijks werd er tussen de 600.000 en 800.000 euro verhandeld. In cryptocurrency, want alles op Alphabay gebeurde strikt anoniem. De website was alleen te bezoeken via de anonieme browser Tor.

Alphabay was verreweg de grootste dark web-marktplaats van het moment. En met het verdwijnen van de marktplaats, is er een tijdelijke staat van chaos uitgebroken op het dark web. Waar moeten de handelaren en gebruikers nu heen?

Veel 'Alphabay-vluchtelingen' zoeken nu hun heil bij Dream Market en Hansa. Die laatste heeft zelfs een stop geplaatst op nieuwe registraties, door de toestroom vanuit Alphabay. Deze twee zijn na Alphabay de grootste marktplaatsen op het dark web, maar zeker niet de enige.

Hoe kom je op het dark web?

Wil je om de een of andere reden op het dark web komen? Dat kan vrij gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een anonieme browser. De bekendste is Tor. Je maakt met Tor niet direct een verbinding tussen jouw computer en een server, maar via een aantal willekeurige computers in het Tor-netwerk. Jouw gegevens worden zo versleuteld. En je kunt niet meer herleiden dat jij het bent, die een site bezoekt.

Als jouw verkeer versleuteld is, dan heb je een url nodig van de marktplaats of website die je wil bezoeken. Deze eindigen op dot-onion. En betalen doe je er digitaal, met bitcoins, of een andere anonieme cryptocurrency.

Techblad Wired schrijft dat oplichters bijvoorbeeld dankbaar misbruik maken van de toestroom van Alphabay-gebruikers naar Dream Market. Ze plaatsen phishing-links om gegevens of bitcoins te stelen van de nieuwe gebruikers. En een gebruiker laat op Reddit zelfs weten dat hij in z'n wiet van Dream Market glas en plastic vond.

Ook komt het regelmatig voor dat marktplaatsen, waar gebruikers geld hebben staan om te betalen, offline gaan, zoals nu bij Alphabay is gebeurd. Hierbij zijn gebruikers mogelijk miljoenen euro's aan cryptocurrency kwijtgeraakt. En er is altijd het risico van een exit scam: eigenaren die er met geld van de gebruikers vandoor gaan, zoals in 2015 marktplaats Evolution deed.

Bron: NOS


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.