Home » Bitcoin mainstream? De transactiekosten vormen een gevaar

Bitcoin mainstream? De transactiekosten vormen een gevaar

Bitcoin is al jaren bezig aan een opmars en wordt door steeds meer landen, winkels en instellingen geaccepteerd. Maar om echt helemaal mainstream te worden zal Bitcoin een nieuw probleem moeten oplossen; de transactiekosten zijn te hoog geworden. Vooral voor kleine aankopen zijn deze transactiekosten in verhouding veel te hoog en is Bitcoin dus onbruikbaar.

Transactiekosten stijgen

Het uitvoeren van een betaling kost geld, dat is niets bijzonders aangezien ook traditionele banken kosten in rekening brengen voor financiële producten. Ook voor Bitcoin zijn transactiekosten van toepassing. Deze zijn echter gestegen van enkele centen tot maar liefst 3,5 dollar.

 

Kleine uitgaven

Op zich is een transactiebedrag van enkele dollars geen probleem, bijvoorbeeld wanneer je grote bedragen afrekent. Voor de dagelijkse uitgaven zijn deze kosten echter te gortig. Een kopje koffie afrekenen of een snelle boodschap doen is op deze manier niet mogelijk met Bitcoins. En wil Bitcoin echt mainstream worden en haar intrede doen in het dagelijkse leven van iedereen, dan zullen de transactiekosten omlaag moeten.

 

Redenen hoge kosten

De reden dat de transactiekosten zo hoog zijn heeft te maken met het feit dat Bitcoin gebruik maakt van eigen blockchaintechnologie. Dit netwerk waarvan Bitcoin gebruik maakt is echter slechts in staat tot het uitvoeren van zeven transacties per seconde. Doordat het totale aantal transacties enorm is gestegen door de populariteit van Bitcoins en het stijgende aantal acceptanten staat het netwerk onder druk en ontstaan er opstoppingen.

 

Onrust

Het is nu de bedoeling dat de transactiesnelheid nu weer flink omlaag kan (en dus ook de kosten). Er zijn oplossingen waarover flink wordt getwist op dit moment. Er is onrust omdat mogelijk het minen van nieuwe Bitcoins (en tevens het leveren van de denkkracht voor het uitvoeren van transacties) een stuk minder laagdrempelig zal worden. Hierdoor vallen mogelijk veel ‘kleine’ miners weg en blijven grote spelers over. Dit is vervolgens weer een gevaar voor het decentrale karakter van cryptovaluta.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.