Home » Blockchain als nationale munt: Bitcoin dollar en crypto-roebel

Blockchain als nationale munt: Bitcoin dollar en crypto-roebel

Het grote succes van cryptocurrencies is ook door overheden niet onopgemerkt gebleven. Verschillende landen zijn in razend tempo onderzoek aan het doen naar de toepasbaarheid van cryptocurrency als nationale digitale munt. Wat zijn de voordelen van digitale valuta als nationale munt? En zijn er ook gevaren?

De onderliggende technologie van Bitcoin en andere cryptocurrencies maakt veel meer mogelijk dan enkel handelen en het betalen. Vooral in de financiële sector wordt grote haast gemaakt met onderzoek naar de praktische toepasbaarheid van de blockchain-technologie. Centrale banken lopen voorop in dit onderzoek, verschillende landen doen al enige tijd onderzoek en de eerste resultaten zijn bekend.

Welke landen doen onderzoek naar digitale nationale valuta?

De Bank of China werkt al sinds begin 2016 hard om een digitale nationale valuta te ontwikkelen. Niet lang daarna zijn de Russische Centrale Bank en de Bank of Canada gestart met hun onderzoeken. De absolute koploper is echter Singapore, waar de ‘digital dollar‘ onlangs uitgebreid in de praktijk is getest, met een positieve uitkomst als gevolg. De Singaporese digital dollar is gebaseerd op de blockchain-technologie van Ethereum.

Soorten digitale valuta

In het algemeen kan digitale valuta worden onderverdeeld in drie categorieën - afhankelijk van wie de munt uitgeeft. Ten eerste zijn er valuta's die niet zijn uitgegeven door instellingen uit de financiële sector. Bitcoin is de bekendste munt in deze categorie.

Digitale valuta uitgegeven door conventionele banken vallen in de tweede categorie. De blockchain technologie biedt vele voordelen voor banken, zoals hoge snelheid, lage kosten, transparantie en veiligheid. Hoewel de Deutsche Bank, UBS en Santander voorop lopen hebben Nederlandse banken als ABN AMRO en de Rabobank ook al geïnvesteerd in de blockchain-technologie. Deze valuta worden vooral ontworpen met als doel het aan de eisen van de banken te voldoen op het gebied van snelle en veilige verwerking van transacties. Een voorbeeld van een munt in deze categorie is Ripple.

De derde categorie van digitale valuta gaat over digitale valuta uitgegeven door de Central Bank Digital Currencies (CBDCs) - digitale valuta uitgegeven door een centrale bank. Deze categorie zal duidelijk verschillen van de eerste categorie, zo zullen anonieme betalingen bijvoorbeeld niet mogelijk zijn.

Contant geld vervangen door digitale valuta

Overheden hebben er belang bij transacties met contant geld te verminderen of, beter nog, compleet te stoppen. Met de blockchain-technologie en CBDCs zou dit de snelst mogelijk manier zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zolang men de crypto-bankrekening kan bekijken en snel geld over kan maken, zou dit geen probleem mogen vormen.

De overheid houdt dus niet zo van contant geld. Dit komt onder andere doordat het met contant geld eenvoudig is belasting te ontduiken, illegale transacties uit te voeren en zelfs terroristische activiteiten te financieren. De overheid heeft dus niet de volledige controle over het financiële systeem. Wanneer de nationale valuta vervangen zou worden door een digitale variant, bestuurd door een centrale bank, zouden deze problemen tot het verleden kunnen behoren. De centrale bank kan elke transactie volgen en gebruikers kunnen hun geld niet terugtrekken uit het systeem waardoor de overheid altijd de volledige controle over het financiële systeem houdt.

Angst voor Bitcoin en andere cryptocurrencies

Dat veel regeringen geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van de blockchain-technologie komt niet enkel door de techniek. Dit ontstaat ook door de angst voor Bitcoin en andere cryptocurrencies als Ethereum/Ether, deze cryptocoins worden steeds populairder. Bitcoin, Ethereum en anderen tonen aan dat een hervorming van de monetaire en financiële stelsel mogelijk is.

Landen zouden daarom proberen om de aandacht van het publiek af te leiden met een zelf uitgegeven digitale valuta, meeliftend op de Bitcoin hype.

Het is niet ondenkbaar dat de grote crypto valuta's van het eerste uur over enkele jaren zullen strijden met nieuw uitgegeven digitale nationale valuta. Gevreesd wordt echter dat de toekomstige regelgeving van de overheid niet in lijn is met het basisidee van de blockchain-technologie (o.a. decentraal en anoniem). Er zijn immers maar weinig mensen en bedrijven die willen dat iedereen een gedetailleerd inzicht krijgt in de boekhouding.

Tot slot

Er is nog een lange weg te gaan naar digitale nationale valuta. Wel lijkt het erop dat we op lange termijn die kant op zullen gaan. Wanneer er een grote doorbraak komt zou het ook wel eens snel kunnen gaan. Wanneer dit is, en óf dit überhaupt ooit plaats zal vinden, is echter lastig in te schatten. De komende tijd zal echter zeer spannend worden, de cryptocurrency markt is zeer sterk in beweging, dit zal een grote invloed hebben op de ontwikkeling van nationale digitale valuta.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.