Bitcoin cash heeft al binnen een dag een plaatsje verworven in de top van de grootste cryptomunten.

Volgens Coinmarketcap.com wordt bitcoin cash woensdagmiddag om 13.30 verhandeld voor 560 dollar per stuk en is de totale marktwaarde gestegen tot boven de 10 miljard dollar. Daarmee is het de derde grootste cryptomunt en overtreft het onder meer ripple (6,7 miljard dollar) en litecoin (2,2 miljard dollar).

 

Bitcoin cash werd gelanceerd nadat het zich afscheidde van de ‘normale’ bitcoin. De splitsing volgde op een jarenlang conflict in de bitcoingemeenschap over het netwerk rond de digitale munt.

 

In de kern komt het hier op neer: elke transactie wordt verpakt in een blok met andere transacties. Die was altijd 1 MB groot. Maar omdat het aantal transacties snel toeneemt, werd het systeem trager. De blokken moeten daarom worden vergroot. De groep ontwikkelaars achter bitcoin kozen ervoor om de blokgrootte binnenkort te verdubbelen, naar 2 MB.

 

Bron: https://www.businessinsider.nl/

Lees meer »

Venture capitalist Bill Tai has joined blockchain-powered peer-to-peer renewable marketplace Power Ledger’s board of advisors as an ambassador for the Australian company.

The Silicon Valley-based investor is well known among the blockchain community and is co-creator of the Blockchain Summit, which recently took place on Sir Richard Branson’s private retreat, Necker Island.

 

Power Ledger co-founder and chair Dr Jemma Green was at the Summit where she gave a presentation on what her company was doing to apply the blockchain for the decentralization of energy systems. While there she met with Tai where it was revealed he would become an ambassador for Power Ledger.

 

Tai said:

Power Ledger is a standout among the companies at our gathering, solving a real problem in an enormous market. Jemma and her team have shown the world how blockchain based technology can be applied to create liquidity and efficiency in the renewable energy markets with a solution that can be truly transformative.

 

Dr Jemma Green added that it was extremely exciting to have Tai as a member of the team. To have someone of Bill’s calibre as an ambassador within the team, will really help bring about change on a global scale. Having Bill on board is a big win for us and we’re looking forward to an exciting year ahead.

 

Founded in 2016, Power Ledger was developed and deployed in Western Australia becoming the first peer-to-peer platform to transact energy in the world. In the first quarter of 2017, the energy company announced its token generation event with the aim of offering future customers the opportunity to fund the platform and to accelerate development through POWR tokens.

 

Tai added:

The application of blockchain technology is making itself known in so many different industries now. Power Ledger’s solution is in the final stages of commercial deployment, and shows massive promise in the future of renewable energy and decentralizing the grid.

 

 

Bron: https://www.cryptocoinsnews.com

Lees meer »

De Grote Burgeroorlog binnen Bitcoin, waarbij twee kampen streden om het wel of niet uitbreiden van de munt, vond afgelopen nacht plaats en dat ging opmerkelijk soepeler dan verwacht.

De oude Bitcoin (BTC) bestaat nog steeds maar er is nu ook een nieuwe cryptomunt genaamd Bitcoin Cash (BCH). Die had een wat lome start qua waarde maar staat inmiddels al rond de 400 dollar, en is daarmee in één klap de derde cryptomunt ter wereld (op één nog steeds de ouderwetse Bitcoin en op twee Ethereum).

 

Waar komt deze scheiding zo maar eens vandaan? Onder ‘miners’ van de BTC en beheerders van de software ontstond onlangs een ruzie over het aantal megabytes waaruit een bestand in de blockchain kan bestaan (momenteel 1 megabyte).

 

De ene groep is een voorstander van 2 megabyte, waarmee transacties sneller gaan maar de munt toch beheersbaar blijft. Een andere groep vindt dat niet ver genoeg gaan en pleit voor 8 megabyte, waardoor er veel meer coins tegelijk kunnen worden verhandeld. Die laatste groep zit dus achter het nieuwe, snellere Bitcoin Cash.

 

De ouderwetse Bitcoin blijft voorlopig draaien op de oude 1 megabyte. In november zal worden gekeken naar een opschaling tot 2 mb, maar ook daar is het risico op een splitsing, waardoor eind van het jaar dus drie varianten op Bitcoin kunnen bestaan.

 

Vooralsnog is het nog moeilijk te zeggen wat de gelopen strijd voor effect zal hebben op de prijs. Bitcoin Cash zou kunnen falen, waardoor de ouderwetse Bitcoin er niets van merkt. Andersom kan het ook dat Bitcoin juist in waarde daalt, waardoor er een kans ontstaat voor Ethereum om de nummer één-positie over te nemen.

 

 

Bron: Big

Lees meer »

In het tweede kwartaal van 2017 is het vermoeden bevestigd dat de langdurige DDoS-aanval helemaal terug is. De aanval die zich dit kwartaal het langst voortsleepte, was meer dan elf dagen actief: 277 uur.

Volgens het botnet-DDoS-rapport over het tweede kwartaal van 2017, opgesteld door experts van Kaspersky Lab, is dat een record voor dit jaar en een stijging van 131 procent ten opzichte van de langst durende aanval in het eerste kwartaal.
 
Top tien
De duur is niet het enige onderscheidende kenmerk van DDoS-aanvallen tussen april en juni. Ook in de geografie zijn ingrijpende veranderingen te bespeuren: organisaties in 86 landen werden bestookt, tegenover 72 landen in het eerste kwartaal. De top tien van meest getroffen landen bestaat uit China, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Hong Kong, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Canada en Frankrijk, waarbij Italië en Nederland de plaatsen van Vietnam en Denemarken in het eerste kwartaal innemen.
 
Doelwitten
Belangrijke doelen van DDoS-aanvallen waren onder meer nieuwsagentschap Al Jazeera, de websites van de kranten Le Monde en Figaro en, naar verluidt, Skype-servers. In het tweede kwartaal van 2017 leidde de koersstijging van cryptocurrencies er ook toe dat cybercriminelen pogingen hebben ondernomen om via DDoS prijzen te manipuleren. De grootste bitcoin-exchange, Bitfinex, werd tegelijkertijd aangevallen met de lancering van de handel in een nieuwe cryptocurrency genaamd IOTA token. Even daarvoor meldde de BTC-E-exchange een vertraging door een krachtige DDoS-aanval.
 
Financieel belang
Het financiële belang van DDoS-aanvallers gaat verder dan de manipulatie van cryptocurrency. De toepassing van een dergelijke methode om geld buit te maken kan uiterst lucratief zijn, getuige de trends van ransom-DDoS ofwel RDoS. De afpersers sturen het beoogde slachtoffer doorgaans een bericht waarin een losprijs wordt gevraagd die varieert van vijf tot 200 bitcoins. Weigert het bedrijf te betalen, dan dreigen de criminelen met een ingrijpende DDoS-aanval. Zo’n dreigement gaat soms gepaard met een korte DDoS-aanval om te laten zien dat het ernst is. Eind juni werd een grootschalige RDoS-poging gedaan door de groep Armada Collective, die ongeveer 315.000 dollar van zeven Zuid-Koreaanse banken eiste.
 
Ransom DDoS
Er is echter nóg een manier, die het afgelopen kwartaal aan populariteit heeft gewonnen: Ransom DDoS zónder DDoS. Fraudeurs versturen dreigementen naar een groot aantal bedrijven in de hoop dat iemand zal besluiten het zekere voor het onzekere te nemen. Misschien vindt er nooit een aanval plaats, maar er hoeft slechts één bedrijf tot betaling over te gaan om met minimale inspanningen winst in het laatje te brengen.
 "Ransom-DDoS-aanvallers hoeven tegenwoordig helemaal geen geavanceerde hi-tech-teams met jaren ervaring meer te zijn," zegt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. "De eerste de beste kruimeldief, zonder enige technische kennis en vaardigheden om een DDoS-aanval van formaat te organiseren, kan voor afpersingsdoeleinden een demonstratieve aanval kopen. Dit type cybercrimineel richt zich vooral op technologisch onwetende bedrijven die hun resources niet beschermen tegen DDoS en met een simpele demonstratie makkelijk kunnen worden overgehaald om losgeld te betalen."
 
Langdurige schade
Deskundigen van Kaspersky Lab waarschuwen dat de beslissing om te betalen langdurige schade kan opleveren, bovenop het betaalde losgeld. De reputatie van 'betaler' verspreidt zich razendsnel over allerlei netwerken en kan meer aanvallen uitlokken.

Lees meer »

Een poging om de bitcoin te kapen door met 'bitcoin cash' een parallelle digitale munt in te voeren is mislukt. Daardoor is een crash vermeden en blijft de bitcoin haar waarde behouden.

Dinsdag is voor het eerst in de negenjarige geschiedenis van de digitale munt bitcoin een zogenaamde 'hard fork' doorgevoerd. Daardoor is de bitcoin opgesplitst in twee nieuwe munten. De nieuwe munt 'bitcoin cash' zorgt voor snellere transacties. Aanvankelijk leek ze dan ook een bedreiging te vormen voor de bitcoin, maar na de afsplitsing blijft de bitcoin overeind.

Bitcoin werd te traag

Steeds meer beleggers zien de bitcoin als een interessante investering, waardoor de waarde van de munt sinds begin dit jaar verdrievoudigd is. Maar nu de munt mainstream is geworden, wordt ze ook minder bruikbaar als betaalmiddel. Met de toenemende populariteit worden transacties immers steeds trager.

Het fundament van bitcoin is de blockchain, een digitaal logboek waarin alle transacties onuitwisbaar bijgehouden worden. Nadat een aantal transacties heeft plaatsgevonden, worden die samengevoegd in een 'block' en versleuteld met een 'hash'. Iedere blok is 1 megabyte groot en kan zes à zeven transacties per seconde verwerken. Dat is niets vergeleken met VISA, waarvan het netwerk meer dan 2.000 transacties per seconde aankan.

Een hoop transacties blijven daardoor urenlang in de wachtrij staan, wat bitcoin ongeschikt maakt als efficiënt betaalmiddel. Bovendien geven de bitcoin-delvers - die de transacties goedkeuren - prioriteit aan wie het meest betaalt. Bitcoin-transacties werden dus steeds trager en duurder. Iedereen in de bitcoin-community was het erover eens dat daar een oplossing voor moest gevonden worden. Maar hóe dit 'schaalbaarheidsprobleem' precies moest opgelost worden? Daar blijft men hopeloos verdeeld over.

Tweestrijd

Sommigen willen simpelweg de transactiecapaciteit van elk blok opdrijven. Anderen staan huiverachtig tegenover zulke grote blokken, omdat het verwerken van de transacties daardoor enkel in handen komt van de grote (Chinese) datacentra met genoeg computerkracht om bitcoins te delven. Dat tweede kamp ijverde daarom voor een 'Segregated Witness-update'. Daarbij wordt de handtekening (de 'witness') gescheiden van de rest van de transactiedata. Zo komt er meer ruimte voor transacties binnen één blok, zonder dat het blok groter gemaakt moet worden. Litecoin, een andere cryptocurrency; voerde die SegWit-update eerder dit jaar al door.

'Belgisch' compromis

De twee kampen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Aangezien blockchain niet beheerd wordt door een centrale autoriteit die knopen doorhakt, moet steeds een consensus bereikt worden. Anders dreigt een splitsing.

 

Dat was twee weken geleden al bijna het geval - tot op het laatste nippertje onverwacht toch overeenstemming gevonden werd. Meer dan 95 procent van de bitcoin-community stemde voor de zogenaamde SegWit2x-update. Die doet toegevingen aan beide partijen: SegWit wordt ingevoerd én de grootte van de blokken zal verdubbelen tot 2 megabyte.

Afsplitsing

Voor één groep van ontwikkelaars was dat compromis echter onvoldoende. Zij zijn er heilig van overtuigd dat de bitcoin gebruikt moet worden als betaalsysteem, zoals ontwerper(s) Satoshi Nakamoto het in de originele paper bedoelde(n). Daarom willen ze de transactielimiet van elke blok meteen optrekken tot 8 megabyte. Met deze nieuwe 'bitcoin cash' verlopen transacties veel sneller dan met Bitcoin (zelfs na de SegWit2x-update).

Dinsdagnamiddag om 14u20 voerden ze hun dreigement ook effectief uit. Ze creëerden een 'hard fork', een soort kloon van de blockchain. Daardoor ontstonden twee delen die een gemeenschappelijke geschiedenis van de software bezitten, maar vanaf nu hun eigen weg opgaan. Mensen die 100 bitcoins in hun digitale portefuille hebben, vinden dus heden 100 bitcoins én 100 muntjes aan 'Bitcoin cash' terug.

In principe kan iedereen zo'n kloon maken, want de code achter bitcoin is open-source. Of die nieuwe munt succesvol wordt, hangt echter af van hoe sterk men vertrouwt op de technologie die erachter zit. Vergelijk het met papieren geld dat ook enkel waarde bezit omdat mensen er waarde aan hechten. Als iemand plots nieuw papiergeld zou uitgeven, dan wordt die door niemand serieus genomen. De invoering van deze bitcoin cash daarentegen, maakte menig belegger met veel bitcoins in de portefuille behoorlijk nerveus.

Levensvatbaar?

Onterecht blijkt nu: de Bitcoin blijft nagenoeg haar waarde behouden, terwijl die van bitcoin cash slechts een tiende daarvan bedraagt. De waarde van de kloonmunt schommelt momenteel wel nog sterk, rond de 200 dollar. Het is nog even afwachten om te zien of ze levensvatbaar is. Maar een echte concurrent voor bitcoin lijkt ze vooralsnog niet te worden. Bitcoin-beleggers kunnen opgelucht ademhalen.

Lees meer »

KICKICO, a new Ethereum-based platform for crowdfunding and Initial Coin Offerings, is allowing individuals to participate in their ICO at a heavily discounted rate of 6,000 KC per ETH (instead of 3,000 KC during the ICO).

Anti Danilevski, Founder & CEO of KICKICO, has been a leader in the Russian crowdfunding community since 2011. He has found that first-generation crowdfunding platforms like Kickstarter cost campaign creators so much that their campaigns are often not worth their while. At the same time, backers have no protection from creators who do not keep their commitments. Danilevski estimates that 80-90% of projects fail to deliver their projects.

Three years ago, Danilevski predicted on his Facebook group that the current crowdfunding model would be replaced by a more efficient platform. Seeing the enabling power of Ethereum, he decided to take matters into his own hands and has been working behind the scenes on KICKICO, which is announcing its preICO today.

Other crowdfunding platforms that charge anywhere from 15–40% commission fee for listing,  KICKICO charges a flat 4%. Backers are also insured in the form of a custom Ethereum-based token, KickCoin (KC), and can use smart contracts to offer equity in the crowdfunded project to backers, something that was not possible on crowdfunding 1.0 platforms.

KICKICO, currently preparing for their public launch in September, aims to bring crowdfunding to regions of the world that legacy legal and payment-processing systems did not reach.

KICKICO is offering investors the chance to acquire KickCoins in the preICO, at the rate of 6000 KC per ETH. (Once the ICO launches on August 29th, the price of KickCoins will double to 3000 KC per ETH.) KICKICO hopes to raise 2000 ETH in their preICO launch, with a maximum of 5000 ETH. Since these coins are not mined, the pricing is not expected to inflate.

The first ten investors to contribute 10 ETH or more will be entered into a raffle to win free KickCoins, with prizes as high as 300,000 KC (about 50 ETH)! More details about this exciting opportunity can be found on KICKICO’s preICO page.

 

Bron: Newsbtc.com

Lees meer »

Vorige week nog heette het dat de splitsing van de digitale munt Bitcoin voorlopig werd vermeden, maar vandaag zou toch wel eens een nieuwe variant op kunnen staan: de Bitcoin Cash.

Je zou het muiterij binnen de bitcoingemeenschap kunnen noemen. Doordat de blockchain, het grootboek achter de Bitcoin, uit relatief kleine blokken bestaat van 1MB, duurt een transactie met bitcoins minstens een half uur.

 

Dat kan veel sneller, vonden enkele enthousiastelingen, door de blokken groter te maken. Dat heeft ook weer nadelen: je hebt meer computerkracht nodig om transacties te verwerken. En dat vonden sommige bitcoinpuristen een probleem: het zou het decentrale karakter van de Bitcoin kunnen aantasten. Het mijnen van nieuwe bitcoins vergt weliswaar krachtige systemen, voor transacties is dat (nog) niet het geval.

 

Voor- en tegenstanders verzamelden zich in Bitcoin Unlimited (voor afsplitsing) en Bitcoin Core (tegen). Een enkele handelaar was zelfs van plan om de handel in Bitcoin per 31 juli stil te leggen, wegens onzekerheid over de mogelijke splitsing. Terwijl juist handelaren belang hebben bij snellere transacties.

 

Een dezer dagen werd een compromis bereikt: door de blockchain aan te passen, door middel van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP), kan de wachttijd aanzienlijk worden verkort. In november gaat men verder praten om de blokken te vergroten naar 2MB. De blockchain krijgt dan de dubbele capaciteit en kan sneller schalen.

 

De initiatiefnemers van Bitcoin Cash gaan een stap verder: zij introduceren vandaag al een nieuwe Bitcoin-variant, met blokken tot 8MB. Of daar meteen belangstelling voor zal bestaan moet worden afgewacht. De nieuwe munt is, hoewel afgescheiden van Bitcoin, nog weinig waard. Overigens kan iedere Bitcoin worden omgezet in Bitcoin Cash.

 

Het opsplitsen van cryptogeld is niet nieuw: dat gebeurde ook met de Ethereum. Maar nu dreigen er dus drie bitcoinvarianten te ontstaan, want de oude versie met 1MB-blokken zal niet verdwijnen. Deze fragmentatie zal zeker niet bijdragen aan de transparantie van Bitcoin.

 

De verdeeldheid over de nieuwkomer is groot. Wisselkantoren BitMEX, Bitstamp en Coinbase gaan voorlopig nog geen Bitcoin Cash aanbieden.

 

 

Bron: https://www.emerce.nl

Lees meer »

On Tuesday afternoon, bitcoin split into two in an event known as a “hard fork” that has divided the virtual currency’s online community. Two competing strands of bitcoin emerged after some of its leading backers disagreed on the best way to take it forward. The price of the cryptocurrency fell by around 4pc to around $2,700 (£2,000) after the fork, while the predicted price of Bitcoin cash rose from just over $200 to about $370, but traders are still unsure what will happen when the dust settles. Here’s what you need to know.

What is happening and when?

Last week, key miners and developers of bitcoin agreed to adopt a new way of operating the cryptocurrency: since the technology is open source, changes are made to its underlying code if agreed by a consensus of users.

 

The new technology, called Segwit2x, has gradually been adopted by key players in recent days and appeared to avert a “civil war” over how to move forward.

 

However, a rival system has gained traction in recent days called Bitcoin Cash. The new system was launched on Tuesday.

 

 

Why is the technology changing?

Bitcoin, now almost a decade old, is struggling to cope with a recent surge in popularity that has seen its price jump from about £750 at the start of the year to over £2,000 now.

 

This has led to a boom in the number of bitcoin transactions that the existing technology is struggling to cope with.

 

Bitcoin transactions are completed when a “block” is added to the blockchain database that underpins the currency, but at present blocks are limited to 1MB every 10 minutes - or seven transactions per second. This compares to 2,000 per second for Visa and means that at peak times bitcoin transactions can take hours to be fulfilled, inhibiting the currency.

 

The two rival proposals - Segwit2x and Bitcoin Cash - are both seeking to solve this problem in different ways.

 

 

What is the difference?

Segwit2x proposes moving some of bitcoin’s transaction data outside of the block and on to a parallel track to allow more transactions to take place. After that happens, blocks would double in size some time in November.

 

Bitcoin Cash does not propose moving transaction data outside of each block, but wants to increase the size of each to 8MB. Its backers are sceptical that the Segwit2x plan will follow through with doubling the block size later on.

 

Segwit2x has been adopted by enough of the bitcoin community to proceed, but in recent days more have signalled their support for Bitcoin Cash, saying the rival proposals do not go far enough.

 

 

What will happen to my bitcoins?

Most people store their bitcoins in online wallets or exchanges, rather than downloading them onto a physical hard drive. The majority of these sites have said they will proceed with the mainstream Segwit2x proposal.

 

Bron: http://www.telegraph.co.uk

Lees meer »

Blockchain wordt wel vergeleken met de opkomst van het internet. Ook over dat succes liepen aanvankelijk de meningen sterk uiteen. Maar gaat blockchain ons leven net zo ingrijpend veranderen? Vooralsnog wordt er veel geëxperimenteerd, zonder baanbrekende verdienmodellen. Vraag is of die ooit gaan komen.

De voorstanders weten het zeker. Als blockchain doorbreekt zijn de bankier en de notaris overbodig bij het afsluiten van een lening of hypotheek en is de afkomst van het fruit en de groente in de schappen van Albert Heijn altijd te traceren. Blockchain zal ons leven veranderen, het makkelijker maken, efficiënter en vooral erg veilig. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat deze technologie in de komende vijf tot tien jaar in het dagelijks leven wordt gebruikt.

Wat is blockchain?

Blockchain, dat heeft toch te maken met het digitaal betalen in bitcoins? Klopt, de blockchaintechnologie werd bekend met de introductie van de virtuele munt in 2009. Maar het kan voor meer doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de overdracht van aandelen of onroerend goed, zonder dat er een tussenpersoon zoals de notaris aan te pas hoeft te komen. In plaats van een gesloten elektronisch systeem, waarvan banken en energieleveranciers gebruikmaken, gaat het bij blockchain om een decentraal netwerk van computers (dataservers over de hele wereld, zogeheten miners) die samen een openbaar register of grootboek bijhouden. Het systeem is transparant omdat nieuw ingevoerde ‘transacties’ voor iedereen ­realtime zichtbaar worden en door anderen niet kunnen worden veranderd of verwijderd. Een dergelijk transparant en onuitwisbaar boekhoudsysteem zou bepaalde controle-instanties overbodig kunnen maken. Bovendien zou het fraude beter kunnen tegengaan omdat elke wijziging traceerbaar is

Traag en ongeschikt

Hoe anders is de zienswijze van de critici. Zij noemen blockchain vooral traag, ongeschikt voor de massamarkt en lang niet altijd veilig. Steve Wilson, analist van het Amerikaanse onderzoeksbureau Constellation Research, meent bovendien dat de technologie voor veel toepassingen niet noodzakelijk is. Blockchain is of te ver doorontwikkeld, of onvolledig, of beide, schrijft hij in het onlangs uitgebrachte rapport Beyond the Hype: Understanding the Weak Links in the Blockchain.

Wilson heeft gelijk. Veel van de op blockchain gebouwde systemen zijn inderdaad traag. Zelf meent hij dat 13% van alle transacties maar liefst twintig minuten kosten. Geen hotel wil er pas twintig minuten nadat een gast heeft uitgecheckt achter komen dat diens betaling niet is goedgekeurd. 'Je moet er ook geen biertje op het terras mee willen afrekenen’, reageert Pieter Haasnoot, die met Publisicm blockchaintechnologie inzet om journalisten in gevaarlijke gebieden online te beschermen tegen meekijkendekwaadwillenden. 'En ook voor de flitshandel is een systeem dat langer nodig heeft dan milliseconden een nachtmerrie’, vult Pieter Verhagen van onderzoeksinstituut TNO aan.

 

8000 deelnemende partijen

Maar wie bijvoorbeeld wil checken van welke boer die komkommer met de ehec-bacterie komt, heeft die check juist relatief snel gedaan. Alleen het registreren vergt twintig minuten. 'De meeste blockchains zijn nu eenmaal minder geschikt voor transacties waarbij snel een reactie nodig is,' zegt Verhagen. Een open blockchain, zoals bitcoin, heeft namelijk zo'n 8000 deelnemende partijen. Wie een biertje op het terras wil betalen met bitcoin moet van de meerderheid van deze partijen toestemming krijgen, of anders gezegd: er moet consensus zijn over de aankoop. En dat kost tijd.

Om diezelfde reden zijn de publieke blockchains ook minder geschikt voor de massamarkt. 'Ga maar na,' zegt Verhagen, 'als miljoenen mensen dagelijks transacties doen, dan wordt het traag. We zien al dat de voorlopers tegen deze grens aanlopen.' Daarom ontstaan er meer diensten in eigen beheer, zoals IBM en Maersk in de Rotterdamse haven in een pilotvorm doen. Deze blockchain moet uiteindelijk tientallen miljoenen containertransacties van over de hele wereld tracken. Alleen betrokkenen, zoals schippers en havenautoriteiten, zijn aangesloten bij deze blockchain, waardoor er weinig consensus nodig is.

 

Vertrouwen is essentieel

Vertrouwen en veiligheid is van essentieel belang voor een goed lopende blockchain. Of het systeem dat ook is, dat is niet met 100% zekerheid te zeggen, meent Maarten Everts, onderzoeker informatiebeveiliging bij TNO en verbonden aan de Universiteit Twente. 'Het bitcoin-platform bijvoorbeeld lijkt al enige tijd stabiel en veilig, maar er zijn is in het prille begin ook wel incident geweest waarbij iemand onbeperkt bitcoins kon aanmaken.' Die fout is weliswaar snel gecorrigeerd, maar het zorgt er wel voor dat hij meer wetenschappelijk bewijs nodig heeft voordat hij durft te zeggen dat het veilig is.

Bovendien kreeg het vertrouwen in de digitale valuta's op de blockchain een jaar geleden een behoorlijke knauw toen een hacker ongeveer $53 mln wist te ontvreemden bij het op Ethereum-blockchain draaiende investeringsfonds The DAO, een zogeheten decentralized autonomous organization. Er bleek een fout in de code te zitten. Een week geleden gebeurde iets soortgelijks waardoor $30 mln werd gestolen. Het ging hier om zogeheten smart contracts, waarbij afspraken tussen verschillende partijen worden vastgelegd in code en door het blockchainplatform autonoom en precies worden afgedwongen. Een fout in de code kan onbedoelde gevolgen hebben met een grote financiële impact.

Blockchain niet voor alles

Blijft de vraag of hier verandering in komt en de blockchain in de toekomst zowel sneller als veiliger wordt, zodat het voor meer toepassingen kan worden gebruikt. Verhagen van TNO heeft goede hoop. Juist door veel te experimenteren ontstaan er nieuwe vragen waarvoor vervolgens oplossingen kunnen worden gezocht. Everts verwacht dat de technologie uiteindelijk ook breder wordt ingezet, maar dat het niet de oplossing zal blijken te zijn voor alles. 'We zullen erachter komen dat we sommige dingen beter kunnen blijven doen zonder blockchain.’

Haasnoot rekent wel op baanbrekende veranderingen. 'We staan nog aan het begin, maar blockchain kan een enorme slag maken in efficiency. Sommige partijen zullen niet meer nodig zijn, zoals een bank, maar denk ook aan een uitgever. Waarom zetten we geen blockchain op voor journalisten , ontwerpers en eindredacteuren? Dan hebben we de uitgever niet meer nodig? Zo laten we nu ook al met FairBnB de winst naar de buurten stroomt in plaats van naar Silicon Valley. Nee, ik ben ervan overtuigd,' zegt Haasnoot. 'Dit brengt echt een grote verandering in ons leven.'

 

Bron: FD

Lees meer »

Exchange BTC-e heeft een verklaring gepubliceerd op het Bitcointalk-forum, nadat de site offline was gehaald door Amerikaanse opsporingsdiensten. Daarin belooft de site om alle gebruikers hun coins terug te geven, voor zover deze niet in beslag zijn genomen.

In het maandag gepubliceerde bericht, dat ook via het officiële Twitter-account van BTC-e werd verspreid, staat dat in de komende 1 tot 2 weken moet blijken 'hoeveel geld in handen is gevallen van de FBI en welk deel beschikbaar is om terug te geven'. Verderop claimt het bericht dat 'iedereen zijn fondsen terugkrijgt'. Bovendien vermeldt de mededeling dat de FBI op 25 juli alle apparatuur in beslag heeft genomen in het datacenter dat BTC-e host. Het domein van de site werd vervolgens op 28 juni overgenomen en toont nog steeds de mededeling dat het in beslag is genomen door Amerikaanse opsporingsdiensten.

De verklaring gaat ook in op de arrestatie van een Rus, die wordt verdacht van het witwassen van vier miljard dollar via bitcoins. BTC-e claimt dat de verdachte 'nooit aan het hoofd heeft gestaan van de dienst' en dat hij ook geen medewerker van de exchange was.

De Rus werd vorige week dinsdag in Griekenland gearresteerd. Naast zijn functie als beheerder de exchange zou de man betrokken zijn geweest bij de diefstal op Mt. Gox, die plaatsvond in 2011. Dat bleek uit een verklaring van het Amerikaanse OM, waarin een link wordt gelegd tussen BTC-e en criminele activiteiten. Onderzoek door onder meer Google claimde onlangs dat criminelen achter ransomware in 95 procent van de gevallen gebruikmaakten van BTC-e om bitcoins om te zetten in traditionele valuta.

 

Bron: Tweakers.net

Lees meer »

Je hebt nog geen categorie gekozen.

Je hebt nog geen categorie gekozen.