Home » IOTA: Met Tangle op weg naar de toekomst

IOTA: Met Tangle op weg naar de toekomst

Auteur: Robin Heester

Website: Blockchainstories

Last update: 11-12-2017

De wereld wordt steeds meer geautomatiseerd. Alles moet op elkaar worden aangesloten. De koelkast, je auto en je mobieltje, alles moet aan het internet verbonden zijn. IOTA wil naar eigen zeggen dé ruggengraat worden van de wereld van the internet of things. Dit hoor je wel vaker van verschillende techbedrijven, maar IOTA heeft een nieuw ‘trucje’ om dit ook daadwerkelijk uit te gaan voeren: het Tangle grootboek.

Voordat we ingaan op de techniek achter IOTA kijken we eerst even naar wie er aan de touwtjes trekt achter de schermen. David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener, en Dr. Serguei Popov richten in 2015 samen IOTA op. Boven de IOTA-organisatie zit nog de IOTA Foundation, deze non-profit organisatie probeert de techniek achter IOTA licentie vrij te houden voor alle ontwikkelaars. Programmeurs die aan de slag willen met het IOTA platform moeten overweg kunnen met Javascript en/of Python. Met bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen heeft de IOTA Foundation al een redelijk aantal grote miljardenbedrijven die mee willen werken aan het project.

IOTA: De techniek

IOTA heeft met Tangle dus een nieuwe kijk op de openbare grootboeken die wij (normaal gesproken) blockchains noemen. IOTA maakt het met Tangle mogelijk  zonder transactiekosten data uit te wisselen. In de praktijk betekent dat dat je thermostaat met je auto kan communiceren om zo te bepalen wanneer de verwarming alvast een tikje warmer mag. Bedrijven kunnen inzichten verkopen in hun energieverbruik, maar ook minder voor de hand liggende gegevens als wanneer het koffiezetapparaat het meest gebruikt wordt zou kunnen worden geruild tegen andere delen van informatie op de decentrale markt van IOTA. Helemaal voor niets. Nou, bijna voor niets dan.

Schalen

Niets is natuurlijk écht gratis, zelfs niet in de wondere wereld van crypto. Wil je gebruik maken van het IOTA network dan moet je voldoen aan één simpele regel: wil je mee doen, moet je eerst twee transacties goedkeuren voordat je jouw transactie kunt doen. In theorie houdt dat dus in dat je ‘gratis’ gebruik’ kunt maken van het netwerk van IOTA, als je zelf ook deelneemt. Daar komt bovenop dat je door het meedoen aan het netwerk ook gelijk het netwerk versterkt met een extra transactie. In theorie betekent dat oneindige schaalbaarheid. Klinkt goed.

Dit systeem komt uiteraard ook met haar eigen problemen. De wachtlijst voor transacties op het bitcoin netwerk wil nog wel eens vollopen bijvoorbeeld, terwijl je daar moet betalen voor je transacties. Hoe gaat dat straks als IOTA een spamaanval te voorduren krijgt van ‘gratis’ transactieverzoeken? Ook een wegennet dat beter is aangelegd dan alle andere in de wereld kan wel eens een file hebben. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe soepeltjes het verkeer door IOTA-stad kan rijden bij topdrukte.

Het netwerk

Blockchains zoals die van Bitcoin en Ethereum maken gebruik van blocks om de gegevens te verdelen over hun netwerk. IOTA doet dat niet, alle waardes, transacties en adressen kunnen los van elkaar worden opgeslagen. Er is geen specifieke volgorde, plek of ‘block’ nodig om alle data op te slaan. Alles wordt eerlijk verdeeld over het systeem. Een bottleneck voor dit systeem zal niet zo zeer het netwerk zelf zijn, maar eerder de infrastructuur. Als het een zooitje wordt op de Tangle kan dat wel eens voor problemen zorgen.

IOTA heeft zich ondertussen genesteld in de top van cryptocurrency wereld, op het gebied van techniek is het anders dan de andere in het veld en qua marktwaarde doen ze ook een gooi naar de top 3. De theorie en de plannen liegen er niet om: IOTA is er eentje om in de gaten te houden. Maar zoals zo vaak zijn mooie woorden niets waard als het in de praktijk niet werkt. IOTA is er zeker eentje om in de gaten te houden!

Hoe kan je beginnen met investeren?

Investeren in IOTA is vrij eenvoudig. Je koopt je coins op een exchange. Op dit moment is Bitfinex nog een van de weinige exchanges waar de IOTA kunt kopen. Maar het heeft er alle schijn van dat dit niet lang meer zal duren!

 

Om op een exchange IOTA's te kunnen kopen zul je eerst Bitcoin en Ether moeten hebben. Op de pagina Kopen en Handelen vind je een overzicht van veilige en voordelige aanbieders. Mocht je direct willen gaan kopen raden wij Litebit aan. Deze website is zeer betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. 

KUNNEN WIJ JE VERDER HELPEN?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.