Wanneer komen de Nederlandse bedrijven naar de blockchain?

0

Wereldwijd zijn er steeds meer bedrijven die gebruikmaken van mogelijkheden van de blockchain. Grote bedrijven zoals Microsoft, maar ook veel autofabrikanten waaronder BMW, General Motors, Ford en uiteraard Renault, die een van de eerste bedrijven in deze branche was. Deze bedrijven zien de mogelijkheden rond de opslag van data en het opzetten van smart contracts op de blockchain, net als steeds meer financiële dienstverleners die hun complete business op de blockchain neer kunnen zetten. Maar waar blijven de Nederlandse bedrijven die blockchaintoepassingen implementeren?

Gebrek aan kennis bij Nederlandse bedrijven

De Nederlandse ondernemers zijn zich goed bewust van de mogelijkheden die de blockchain biedt, maar hebben te weinig aandacht voor de slimme contracten en de mogelijkheden rond dataopslag. Dat is waar dé kracht van de blockchain ligt. Desalniettemin zeggen veel Nederlandse ondernemers dat zij de blockchain willen gebruiken in de nabije toekomst, maar zij verdiepen zich nog niet in de mogelijkheden. Er is te weinig kennis om aan de slag te gaan met de vele toepassingen, maar hier wordt op het moment nog niets aan gedaan. Spijtig, zeker omdat een groot deel van het bedrijfsleven aangeeft dat de Nederlandse overheid hier een grotere rol in moet spelen.

Wat moet de Nederlandse overheid doen volgens de ondernemers?

Wanneer er verder gekeken wordt, willen de ondernemers niet dat de overheid een sturende rol aanneemt. Ondernemers willen vooral duidelijkheid rond de regelgeving en de wetten rond het implementeren van de mogelijkheden. Wanneer er meer duidelijkheid is, wordt het makkelijker om de stap te zetten. Dat het gepaard gaat met een hoog kostenplaatje, dat is wel duidelijk. Het schrijven en implementeren van toepassingen kost immers tijd en geld, al is dit sterk afhankelijk van de blockchaintoepassing die gekozen wordt als basis.

Welke blockchaintoepassing leent zich het beste?

Er zijn veel verschillende blockchaintoepassingen die uitermate geschikt zijn om te gebruiken als bedrijf. Ethereum is de meest bekende naam in het rijtje, maar namen zoals Lisk mogen niet ontbreken. De cryptomunt en blockchaintoepassing Lisk is namelijk specifiek ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van het bedrijfsleven. Er worden geen toepassingen gemaakt op de blockchain zelf. Ieder bedrijf en elke ontwikkelaar kan een project starten op een sidechain. Dit biedt veel meer mogelijkheden, omdat het domein in feite oneindig is. Een ander niet te missen voordeel van Lisk is dat Javascript de programmeertaal is die gebruikt wordt bij het maken van nieuwe toepassingen. Een programmeertaal waar veel experts in te vinden zijn, wat het relatief goedkoop maakt.

Nederlandse ondernemingen op de blockchain

Het zal nog even duren voordat we een grote migratie zien, waarbij de Nederlandse onderneming naar de blockchain komen. Op dit moment zijn er veel particulieren die investeringen gedaan hebben en die steeds meer kennis hebben van de mogelijkheden. Wanneer het bedrijfsleven dit bewust inziet, is de kans groot dat er versneld stappen gezet gaan worden, zeker wanneer de mogelijkheden van blockchaintoepassingen zoals Lisk herkend worden door de ondernemers in Nederland.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *