Wanneer je BitcoinsEthereum of andere cryptocurrencies in je bezit hebt, wil je deze waarschijnlijk ook een keer gaan gebruiken om iets van te kopen. Nu kun je zeker met bitcoin al op veel plaatsen terecht, maar nog altijd lang niet overal. Een auto kopen of de hypotheek (deels) aflossen met cryptocurrency gaat nog niet lukken!

Ook is het mogelijk dat je na een waardestijging van je crypto portefeuille, stijging van het risico of toename van de volatiliteit besluit uit de coins te stappen en het bedrag veilig op een traditionele spaarrekening te zetten.  

In deze gevallen dien je je digitale valuta om te zetten in ‘fiat’ geld, zoals de euro. 

Op deze pagina leggen wij uit hoe je je coins snel en veilig omzet in euro’s. 

HOE WERKT HET?

Er zijn bedrijven die het mogelijk maken coins te verkopen en hier euro’s voor terug te krijgen. Er zijn echter enkele zaken waar je op moet letten voordat je met een bepaalde partij in zee gaat:

  • Reputatie
  • Welke coins worden geaccepteerd?
  • Wisselkoers
  • Opnamekosten
  • Snelheid

Reputatie:

Niet alle partijen zijn in het verleden even betrouwbaar gebleken. Zoals vaak bij booming markten zoals cryptocurrency proberen malafide bedrijven op het succes mee te liften. Dit schaadt de markt enorm. Daarom vinden wij het belangrijk je op Cryptopoint te wijzen op betrouwbare partijen waarmee je zonder gevaar in zee kunt gaan.

Welke coins worden geaccepteerd?

Alle aanbieders accepteren bitcoins. Er zijn echter ook partijen die naast bitcoin ethereum, litecoin en andere cryptocurrencies direct kopen in ruil voor euro’s. Dit scheelt weer tijd, risico en kosten bij omzetten van je altcoins naar bitcoin via een exchange zoals Poloniex

Wisselkoers:

Iedere aanbieder heeft een aankoop- en verkoopprijs voor bitcoin en in sommige gevallen ook andere altcoins. Dat er een hogere verkoopprijs wordt gehanteerd dan de inkoopprijs is logisch, dat is de winst voor het bedrijf en de risico-opslag. Zij moeten nl. ook bitcoins inkopen, iets wat vaak per grotere partij plaatsvindt. Indien de koers daalt houdt dit in dat de aanbieder een lagere prijs voor de bitcoins krijgt dan ervoor betaald is. 

Door dit verschil in de aankoop- en verkoopprijs kan het ook interessant zijn je coins niet bij dezelfde aanbieder te kopen en te verkopen!

Opnamekosten:

Er zijn aanbieders die nog extra kosten rekenen zoals transactiekosten. Vaak is dit een vast bedrag, wat het zeker bij kleinere verkooporders belangrijk maakt. 

Snelheid:

Niet alle aanbieders zijn even snel met het overmaken van jouw geld. Zeker bij buitenlandse partijen kan het enkele dagen duren voordat je het geld op je rekening hebt staan.

WAAR MOET JE ZIJN?

Er zijn verschillende websites waar je veilig bitcoins en andere digitale valuta kunt verkopen, onder andere:

Ook op een exchange is het soms mogelijk om een zogenaamde ‘fiat withdraw’ te doen. Dit houdt in dat je ethers of bitcoin omzet in euro’s. Het bekendste adres om dit te doen is de exchange Kraken

In onderstaand overzicht zie je alle kenmerken van bovenstaande partijen. 

ProductBTCDirectBitonicHappyCoinsLitebit
Trustedpilot beoordeling / aantal8,7 / 12577,3 / 49,1 / 11374,8 / 6
Welke coins?BitcoinBitcoinBitcoinBitcoin
EtherEtherDogecoin
LitecoinLitecoinGulden
Ether ClasicZCash
MoneroRipple
StratisNEM
DashDigibyte
+30 meer
Wisselkoers+++
OpnamekostenVerwerkt in wisselkoers (BTC 1%, ETH 2%, LTC 3%)Verwerkt in wisselkoers2% + €1,00Verwerkt in wisselkoers
SnelheidVerwerking uiterlijk de volgende werkdag. In weekenden niet. Vaak volgende dag op rekening.1x per dag verwerking. Vóór 12:00 bevestigd wordt dezelfde dag verwerkt. Meestal volgende dag op rekening.Vóór 12:00 bevestigd wordt dezelfde dag verwerkt en is dezelfde dag ook al op NLse bankrekening zichtbaar.2x per dag verwerking. Meestal volgende dag op rekening
OverigUrgente betaling mogelijk tegen meerprijs

Kraken is niet in de lijst opgenomen omdat dit een exchange is, wat het voor sommigen wat moeilijker in gebruik maakt. De transactie-fee die Kraken vraagt is echter erg laag en het geld staat ook zeer snel op je rekening. Om hogere bedragen (> USD 2.000,-) om te kunnen zetten is het wel nodig een vrij uitgebreide verificatie procedure te doorlopen. Mocht je in de toekomst ooit van plan zijn hier gebruik van te maken, kan het dus lonen deze procedure alvast te doorlopen! Dan kun je meteen handelen als je dat later wenst. 

Aanbeveling

Alle bovenstaande partijen zijn betrouwbaar, echter hebben wij van Cryptopoint wel een voorkeur. Wij hebben zeer goede ervaringen met BTCdirect. Zij zijn al langere tijd actief, hanteren redelijke (en transparante) tarieven en zijn doorgaans ook voldoende snel.

Mocht je echt haast hebben raden wij Bitonic aan met de optie ‘urgente betaling’. Hiermee wordt de waarde van je bitcoins binnen een uur handmatig overgeboekt. Wanneer je een rekening bij ING, ABN AMRO, SNS of Bunq hebt wordt de betaling van een rekening bij dezelfde bank gedaan waardoor het direct op jouw rekening staat! Voor deze geweldige service wordt 0,25% van het transactiebedrag gerekend, met een minimum van € 7,50.

MOGELIJK OOK INTERESSANT

Hardware wallets – de veiligste manier om je coins op te slaan

Het laatste nieuws – blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op cryptogebied!

Welke coins zijn er? – uitleg over de bekendste cryptocurrencies

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *