Het is tegenwoordig heet nieuws, de verschalingsproblematiek van Bitcoin. Ondanks vele pogingen in het verleden is het nog altijd een wat dient te worden opgelost. Maar waar gaat het nu daadwerkelijk over?

Wat is het verschalingsprobleem?

Bitcoin draait op software ontworpen rond 2007. De basis van deze software is nagenoeg gelijk gebleven sindsdien, echter is het gebruik van Bitcoin ongelofelijk hard gegroeid. De toegenomen interesse in Bitcoin heeft gezorgd voor een toename in het aantal transacties per dag. In de praktijk lijkt het Bitcoin-netwerk niet in staat om al deze transacties snel te verwerken.

Block size limit

Waarom is het Bitcoin-netwerk niet in staat om transacties snel te verwerken? Dit komt door de ‘block size limit’.

De Blockchain bestaat uit een reeks blokken. Elk blok is een verzameling van de transacties die in de laatste tien minuten in het netwerk zijn gebeurd. Elk nieuw blok wordt toegevoegd aan het einde van het Blockchain, zodat elke gebruiker altijd kan controleren of elke specifieke transactie heeft plaatsgevonden.

Uit veiligheidsoverweging voor aanvallen van hackers werd in 2010 besloten de grootte van de blokken te beperken tot 1 megabyte. Dit wordt de block size limit genoemd. Iedere transactie bestaat uit data zoals de verzender, ontvanger, hoeveelheid etc. Dit is slechts een kleine hoeveelheid, maar wanneer je vele transacties op gaat tellen is het in totaal een forse hoeveelheid data.

De huidige blocksize limit is in staat om ongeveer 5 Bitcoin transacties per seconde uit te voeren. Op dit moment worden er 300.000 Bitcoin transacties per dag uitgevoerd. Omdat er 86.400 seconden in een dag zitten is het mogelijk ongeveer 86.400 x 5 = 432.000 transacties per dag uit te voeren. De limiet lijkt dus in zicht te komen.

Hoe lossen we het schalingsprobleem op?

Daarnaast zorgt de grote drukte op het Bitcoin-netwerk voor verhoging van de transactiekosten en aanzienlijke vertragingen. Hierdoor kan het soms uren duren voordat een transactie wordt bevestigd. De snelheid is ook afhankelijk van de transactiekosten: Hoe meer je bereid bent te betalen voor een transactie, hoe sneller deze zal verlopen. In de beginjaren van Bitcoin waren de transactiekosten een fractie van een cent, tegenwoordig kan dit enkele dollars bedragen!

Bitcoin Unlimited

Bitcoin Unlimited borduurt voort op de ideeën uit 2015 en wil de block size limit beperken tot wat er nodig is, beginnend met 2 megabyte. Echter heeft dit wel tot gevolg dat de initiële Bitcoin regels in het protocol gewijzigd moet worden, een hard fork genaamd, waardoor er twee soorten Bitcoin ontstaan (BTU en BTC). Dit is niet gebruiksvriendelijk, alle handelsplatformen, wisseldiensten, merchants, wallets en gebruikers zullen aanpassingen moeten doen. Daarnaast zorgt een splitsing voor een mindere mate van veiligheid doordat de beschikbare rekenkracht van de miners zich over twee netwerken gaat verdelen.

SegWit

SegWit wil vasthouden aan de block size limit van 1 megabyte, echter zorgt het ervoor dat er tóch meer transacties uitgevoerd kunnen worden.  Wat SegWit doet is een deel van de transactie verplaatsen naar een andere ruimte waardoor de daadwerkelijke gebruikte ruimte in de blockchain afneemt. Dit heeft als voordeel dat het eenvoudig te implementeren is. SegWit heeft het als nadeel dat het op termijn weer tegen een limiet aan gaat lopen, het is geen oneindige oplossing. Een voordeel is dat implementatie snel en probleemloos kan verlopen aangezien er geen wijzigingen aan de regels in het Bitcoin protocol gewijzigd dienen te worden. Er hoeft dus geen split plaats te vinden. 

Wat gaat het worden?

Niemand weet nog wat het gaat worden. De kansen lijken min of meer verdeeld. Wel is iedereen het erover eens dat er iets móet gebeuren. Op 1 augustus lijkt het moment daar te zijn. Op die dat gaan gebruikers proberen SegWit af te dwingen bij de miners. Wat er dan gaat gebeuren blijft de vraag. Indien er veel steun is zullen de miners moeten kiezen: meedoen of niet. Indien er weinig aanhangers zijn, zal alles blijven zoals het is. Al met al een boeiende ontwikkeling met een onvoorspelbare toekomst.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *