Proof of Stake (PoS): Wat is het en waarom is het belangrijk?

0

Naast het mijnen met pure computerkracht (Proof of Work) is er ook Proof of Stake (PoS). 
Proof of Stake is, net als Proof of Work, een computer algoritme waardoor cryptocurrencies een gedeelde overeenkomst kunnen bereiken. Cryptomunten die het principe van PoS hanteren hebben geen behoefte aan mijners met sterke hardware kracht. Zij gaan uit van een systeem waar iedereen met een internetconnectie kan mijnen. Meer cryptomunten in jouw wallet betekent meer kracht om te mijnen, zo simpel is het.

Welke coins ondersteunen Proof-of-Stake?

Er zijn een hele boel coins die deze manier van mijnen hanteren. Een aantal bekende voorbeelden zijn Dash, NEO en Waves. Zij belonen hun mijners allemaal op hun eigen manier. Doordat er geen buitensporige rekenkrachten nodig is om als miner deel te nemen aan de netwerken zijn blockchains die gebaseerd zijn op het PoS-principe energiezuiniger dan de Proof of Work chains.

Ook cryptocurrencies die op dit moment het Proof of Work-principe hanteren hebben plannen om overstappen op het Proof of Stake systeem. Ethereum is de grootste cryptocurrency die van plan is om in de toekomst over te stappen op PoS.

Waar zitten we nu?

  • Het is energiezuiniger, er is niet veel computerkracht nodig dus er hoeven geen gigantische ruimtes met miningcomputers meer opgezet te worden om een grote speler te worden. Je kunt met een flinke stapel cryptomunten en een simpele server al meedoen met de grote jongens.
  • Er is minder technische kennis nodig om te beginnen met mijnen. In theorie kun je, als je in het bezit bent van de cryptocurrency, met een paar klikken beginnen met mijnen.
  • Het helpt tegen centralisatie risico’s. Natuurlijk zijn de mensen met diepe zakken in staat meer te mijnen, maar ook mensen met een kleinere portemonnee kunnen meedoen aan het netwerk als mijner. De meeste coins hanteren systemen waardoor ook kleine mijners beloond kunnen worden.

Nadelen

  • Proof of Stake motiveert gebruikers niet om uit te geven. Als jij met het behouden van jouw geld beloningen ontvangt (denk aan een soort dividend of rente), waarom zou je dan iets kopen met jouw cryptocurrencies?
  • Proof of Stake munten zijn vaak pre-mined, wat inhoudt dat je vaak afhankelijk bent van de transactiefees die betaald worden op het netwerk. Munten als NEO vangen dat op door je met ‘GAS’ te belonen als je jouw NEO in je wallet houdt. GAS kun je vervolgens gebruiken om smart contracts op het netwerk uit te voeren.

Toekomst

De hele wereld van cryptocurrencies en blockchains is nog relatief nieuw en het concept van PoS is dat ook. De grootste spelers op de markt zijn op dit moment allemaal Proof of Work coins, de echte nadelen van het Proof of Stake systeem zullen waarschijnlijk pas naar voren komen wanneer het systeem echt getest gaat worden. Vooralsnog lijkt het een degelijk alternatief voor verschillende crypto-projecten.

Hoe kan je beginnen met investeren?

Willen investeren is één, maar het ook daadwerkelijk doen is lastiger. Kijk op Starten met cryptocurrencies voor een handleiding waarmee je ook in korte tijd van start kunt gaan. Het kopen van Bitcoin en andere cryptomunten is mogelijk via verschillende aanbieders, op de pagina Kopen en Handelen vind je een overzicht van veilige en voordelige aanbieders. Als het je leuk lijkt om te investeren in meerdere cryptocurrencies tegelijk is Litebit een aanrader. Zij bieden namelijk meer dan 50 van de bekendste coins aan waardoor je handig onder één dak kunt kopen en verkopen.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *