Eerder hebben we hier uitgelegd wat cryptocurrency mining is en dat je hier geld mee kunt verdienen. Hoeveel je kunt verdienen is echter erg afhankelijk van de gebruikte hardware. Hier leggen we uit welke soorten mining hardware er zijn en waar je op moet letten. 

Hoe wordt de snelheid bepaald

De belangrijke eenheid voor de rekenkracht waarmee de mining snelheid wordt bepaald is hash/s, of een veelvoud hiervan (zie onderstaande tabel)De term ‘hashing’ betekent hoe snel de hardware in staat is data van de blockchain te verwerken en complexe rekenkundige formules op te lossen waarmee (bit)coins kunnen worden verdiend.  

Dus hoe hoger de hashing rate van de hardware, hoe hoger de opbrengsten per dag, maar ook hoe hoger de energiekosten.

AfkortingBetekenis
1 kH/s1.000 hashes per seconde
1 MH/s1.000.000 hashes per seconde
1 GH/s1.000.000.000 hashes per seconde
1 TH/s1.000.000.000.000 hashes per seconde
1 PH/s1.000.000.000.000.000 hashes per second.

De huis-tuin-en-keuken computer

Met je normale computer is het al mogelijk om cryptocurrency als bitcoin of altcoins te minen. Dit zal echter ontzettend traag gaan. Het belangrijkste component in je computer voor mining is de videokaart. Deze worden normaalgesproken voor het spelen van games of videobewerking gebruikt, maar kunnen ook uitstekend dienen voor cryptocurrency mining! Sterker nog, de opmars van het gebruik van deze kaarten voor mining heeft (helaas) gezorgd voor een flinke prijsstijging van videokaarten. 

 De duurdere videokaarten bezitten enorm veel rekenkracht waardoor deze uitstekend geschikt zijn voor het oplossen van de complexe rekensommen. Reken je echter niet rijk, met een computer van een paar jaar oud met een gemiddelde videokaart heeft het geen enkele zin om hieraan te beginnen. Het energieverbruik zal dermate hoog zijn dat het niet opweegt tegen de opbrengst. 

Mocht je je thuiscomputer in willen zetten als mining-pc, is er eigenlijk maar één mogelijkheid, ga Ethereum of een andere altcoin minen. De difficulty voor bitcoin is zo hoog dat dit niet rendabel meer is.

Indien je altcoins gaat minen dien je je computer toch van een moderne en goede videokaart als de ATI RX 580 of GeForce GTX 1070 te voorzien. Hiermee kun je een hashing snelheid van 25 tot 30 MH/s behalen.

Vervolgens kun je op een site als CryptoCompare vervolgens je energieprijs (in $) invullen, en wordt er uitgerekend of het rendabel is bij de huidige koers van bijvoorbeeld ethereum. 

Op dit moment, 12-10-2017, zou minen met een ATI RX 580 met een computer die maximaal 200W verbruikt, bij een energieprijs van $ 0,18/kWh tussen de $7 en $13 per maand opleveren. 

ASIC mining

Een pc kan dus wel cryptocurrencies minen, maar deze is hier niet specifiek voor bedoeld. Bij ASICs is dit wel het geval. ASIC staat voor Application-specific integrated circuit. Bij een ASIC zijn de chips speciaal ontworpen met de taak om bitcoin en/of altcoins te minen. Door deze specialisatie zijn machines dan ook vele malen sneller en efficiënter dan normale pc’s met videokaarten. 

NIet alle coins kunnen met ieder ASIC apparaat (zoals Antminer) worden gemined. Zo zijn er ASIC miners voor cryptocurrency met verschillende soorten hashmethoden zoals sha256 (Bitcoin en aanverwant),  Scrypt (o.a. Litecoin), X11 (DASH). 

Ethereum werkt met Ethash, wat niet geschikt is voor mining met een ASICs miner.

Het is dus belangrijk van tevoren goed te verdiepen in welke coin(s) je zou willen gaan minen! ASICs zijn snel en efficiënt, maar dus ook enigszins beperkt. De meest winstgevende coins per hashmethode op dit moment kun je hier terugvinden: Coinwarz

Mining in de cloud

Het is ook mogelijk om mining capaciteit te huren! Dit is ideaal als je geen grote investeringen kunt of wilt doen of de technische kennis om een goede mining installatie op te zetten ontbeert. Er zijn verschillende bedrijven waar je mining capaciteit kunt huren, o.a.:

Of cloud mining rendabel is ligt uiteraard weer aan allerlei factoren, waaronder de koers van de munt, difficulty, energiekosten wanneer je thuis zou gaan minen etc. 

Een korte rekensom voor een ATI RX 480 videokaart in een computersysteem. Deze zou ongeveer 26-27 MH/s moeten halen. De RX 480 kost ten tijde van schrijven zo’n € 300,-. Dan komt er nog een moederbord en wat andere apparatuur bij, dus we gaan er gemakshalve even vanuit dat dit nog eens € 300,- is. Dit systeem kost dus € 600,- 

Het energieverbruik van de ATI RX 480 is ca. 120 watt. Tel er nog wat randapparatuur bij op en je komt in totaal op 150 tot 170 watt voor het systeem uit. Als je dit doorrekent naar 2 jaar 24 uur per dag, 7 dagen per week op volle kracht werken, komt dit op € 500,- tot 550,- aan energiekosten in Nederland.

Uiteraard schrijft je je apparatuur ook (deels) af in 2 jaar, dus die kosten moet je ook meeemen. De difficulty neemt ook toe, dus je mining pc zal niet het eeuwige leven hebben als rendabele miner. Ook heb je het risico dat er iets defect raakt waardoor je weer opnieuw moet investeren.

Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat je zelf iets goedkoper kunt minen dan met cloud mining, maar dat je er dan wel echt verstand van moet hebben en bereid moet zijn er veel tijd in te stoppen. Wil je ontzorgd worden en zeker willen weten dat je 100% uptime hebt en nooit voor verrassingen komt te staan? Dan is cloud mining een perfecte manier voor jou.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *