Investeren in bitcoins en andere cryptocurrency: voorzichtigheid geboden!

0
Investeren in bitcoins en andere cryptocurrency: voorzichtigheid geboden!

Bitcoin is ongekend populair. De gigantische koersstijging in 2017 heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen zich zijn gaan verdiepen in cryptocurrency en ook daadwerkelijk zijn gaan investeren. Sterker nog, doordat de bomen tot aan de hemel lijken te groeien zijn velen gaan investeren zónder zich daadwerkelijk in dit relatief nieuwe fenomeen te verdiepen!

Om te voorkomen dat jij dezelfde fouten begaat worden hier de grootste risico’s van het investeren in cryptocurrency behandeld.

Wallets en exchanges

Wat een wallet en een exchange is zullen de meeste mensen wel weten. Voor wie het nog niet weten, heel kort: in een wallet bewaar je je cryptomunten, en op een exchange kun je je munten verhandelen voor een andere munt. Maar welke risico’s loop je hierbij dan? We behandelen ze even apart.

Wallets

Iedere wallet heeft een private key. Wanneer iemand in het bezit is van deze private key kan deze persoon ook je wallet ook leegroven, hiervoor is geen rekeningnummer benodigd! Enkel de private key volstaat. Er bestaat dus het risico dat malware/virussen/keyloggers jouw wachtwoorden of private key onderscheppen en er met je digitale centen vandoor gaan. Zorg dus voor een goede beveiliging van je computer!

Ook worden er nep-websites gemaakt welke exact op echte wallet websites (als het bekende myetherwallet) lijken, vaak met 1 teken verschil in de URL. Wanneer je op zo’n nep-website probeert in te loggen heeft de hacker jouw gegevens en heeft hij vrij spel om je echte wallet leeg te roven. Gebruik dus niet Google om naar je wallet website te gaan. Zet deze site bij je favorieten of bookmarks en gebruik deze link.

Daarnaast is er het risico dat jij je private key en eventuele andere inlogmogelijkheden kwijtraakt. Denk bijvoorbeeld aan een crash van je harde schijf, brand of diefstal. Het is, in tegenstelling tot een ‘normale’ bank, niet mogelijk om even een nieuw wachtwoord op te vragen, kwijt is kwijt!  

Exchanges

Voordat je op een exchange kunt handelen dien je hier bitcoins of andere cryptocoins naartoe te verplaatsen. Op het moment dat jouw munten in de wallet bij een exchange staan ben je overgeleverd aan de betrouwbaarheid van de exchange. Een exchange kan bijvoorbeeld gehacked worden, waardoor al je coins in één keer verdwenen zijn. Dit gebeurde eerder bij de beruchte exchange Mt.Gox, waarbij meer dan 700.000 bitcoins verdwenen, wat ook direct de ondergang voor het bedrijf betekende. Wij raden aan om nooit grote bedragen op een exchange te laten staan. Voer de gewenste transactie uit, en verplaats je coins weer naar je eigen wallet, bij voorkeur een veilige hardware wallet.

ICO’s

2017 was ook het jaar van de ICO’s, ze schoten als paddestoelen uit de grond. Bij een ICO wordt geld ingezameld voor de opstart van een nieuws cryptocurrency munt, een soort crowdfunding. In ruil daarvoor krijgen de investeerders coins of tokens van die nieuwe munt.

Doordat coins als Ethereum ook uit een ICO zijn ontstaan en tientallen, zo niet honderden keren over de kop zijn gegaan, zijn er velen die de boot deze keer niet willen missen. Er wordt daarom gretig geïnvesteerd in ICO’s. Soms worden in enkele dagen tijd miljoenen euro’s opgehaald!

Dat dit ook mensen met minder goede bedoelingen aantrekt moge duidelijk zijn. Er zijn zogenaamde ‘scam ICO’s’, dit zijn nep start-ups die er na de investeringen met het geld vandoor gaan.

Als je in een ICO wil investeren, let altijd goed op de volgende zaken:

  • Doe onderzoek op internet (forum bitcointalk, twitter)
  • Lees de whitepaper, is er een serieus plan? Wordt er iets opgelost? Wie zitten er achter het project?
  • Belangrijk: Zijn de doelen realistisch? Bij vermeldingen als ‘zal bitcoin van de troon stoten’ of ‘zal snel x aantal keer in waarde toenemen’ moet je alert zijn.
  • Zijn de teamleden bekenden in het crypto-wereldje? Google ze eens en kijk of je iets over de personen kunt vinden.

Spreiding

Nog niet zo lang geleden was er enkel de bitcoin. Nu zijn er zo’n 1500 cryptocurrencies! Ondanks dat bitcoin nog altijd veruit de populairste cryptomunt is, kan het ook zeker lonen om te investeren in één of meerdere zogenaamde altcoins. Een altcoin is een alternatieve digitale munt, anders dan bitcoin. Hierbij kun je denken aan coins als DASH of Ethereum welke in 2017 30 tot 40x in waarde zijn toegenomen.

Vaak wordt er gedacht dat munten die al veel gestegen zijn waarschijnlijk in de toekomst wat minder in waarde toe zullen nemen. Of dat daadwerkelijk zo is valt in twijfel te trekken, kijk naar de bitcoin die, weliswaar met enkele dips over de jaren, nu op recordhoogte staat. Maar als je écht kans wil maken op een flinke koersstijging, kan het lonen om in nog relatief onbekende coins of ICO’s te investeren. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat het risico op verlies ook hoger is!

De hele cryptocurrency markt beweegt met flinke sprongen. Als de bitcoin een tik krijgt, volgen de altcoins vaak snel. Toch is het aan te raden om je crypto-portfolio te spreiden.

Denk hierbij aan een verdeling als deze: 40% bitcoin, 30% grote altcoins (o.a. EtherDASHLitecoinRipple) en 30% kleine altcoins en ICO’s.

Indien het zelf openen van wallets en het aankopen en verkopen van coins je teveel gedoe is, kan het ook makkelijker. Eén mogelijkheid is investeren in de CombiCoin van Triaconta. Deze cryptomunt volgt de koers van de 30 grootste cryptocurrencies. De bij een stijgende trend van de cryptomarkt, stijgt de CombiCoin mee.

Een andere mogelijkheid is het investeren in een bitcoin indextracker. Dit is een beleggingsfonds wat je op de aandelenmarkt kunt aanschaffen, wat als onderliggende waarde de bitcoin heeft.

Een voorbeeld daarvan is de Bitcoin Tracker One, een zogenaamde ETF (Exchange Traded Fund). Deze is te koop via de gebruikelijke brokers als Binck en DeGiro en volgt de koers van de Bitcoin in dollars. Er zit een ratio in van 20, dit houdt in dat wanneer de bitcoin op een waarde van $2.000,- staat, de waarde van de Bitcoin Tracker One $100,- zal zijn. 

Conclusie

Investeren in crypovaluta kan leuk en lucratief zijn, maar wees op je hoede. Waar geld te verdienen valt, zijn ook mensen die proberen dit van je af te pakken. Het anonieme karakter van cryptocurrency werkt daarbij alleen maar in het voordeel van de kwaadwillende personen. Wees daarom niet te goedgelovig. Een wijze les is dan ook: Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Daarnaast raden wij aan om nooit meer te investeren dan je daadwerkelijk kunt missen. Want ook al overkomt al het eerdergenoemde jou niet, wie garandeert dat cryptocurrency de toekomst gaat worden?

Hoe kan je beginnen met investeren?

Willen investeren is één, maar het ook daadwerkelijk doen is lastiger. Kijk op Starten met cryptocurrencies voor een handleiding waarmee je ook in korte tijd van start kunt gaan. Het kopen van Bitcoin en andere cryptomunten is mogelijk via verschillende aanbieders, op de pagina Kopen en Handelen vind je een overzicht van veilige en voordelige aanbieders. Als het je leuk lijkt om te investeren in meerdere cryptocurrencies tegelijk is Litebit een aanrader. Zij bieden namelijk meer dan 50 van de bekendste coins aan waardoor je handig onder één dak kunt kopen en verkopen:

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *