Hoe herken je een coin met groeipotentie?

0

Starters met cryptocurrency beginnen vaak laagdrempelig. Dus bijvoorbeeld bitcoins of ethers kopen bij BTC Direct en deze naar een eenvoudige online wallet als MyEtherWallet of Blockchain.info sturen. Dat is erg simpel en overzichtelijk! Maar na een tijdje stijgt de waarde van de coins en begint het te kriebelen. Je begint je in te lezen en er ontstaat steeds meer interesse in andere munten, de zogenaamde ‘altcoins’.

Altcoins

Wij beschouwen altcoins, oftewel alternatieve coins, als alle andere coins behalve bitcoin en ethereum. En daar zijn er erg veel van, meer dan 1000! Wat deze digitale munten onderscheidt van bitcoin en ethereum verschilt per coin. Sommige coins worden voor een bepaalde branche gecreeerd. Zo is Ripple ontwikkeld voor het bankwezen en focust Rentberry zich op de markt van huurwoningen. Andere coins hebben geen specifieke doelgroep, maar onderscheiden zich op technisch vlak van bitcoin en ethereum. Hierbij kun je denken aan technieken om makkelijker te kunnen opschalen en Proof of Stake.

Maar als je dus hebt besloten te gaan investeren in altcoin is natuurlijk de vraag: Welke moet je hebben? Dat is niet eenvoudig. De markt van cryptocurrency gaat snel en is onvoorspelbaar. Toch zijn er verschillende indicatoren en tips die kunnen helpen de juiste coins te kiezen!

Koers, market cap en beschikbare coins

De historische koers van een cryptomunt is erg belangrijk voor het kiezen van je instapmoment.  Wanneer de waarde afgelopen week met 200% is gestegen, ligt het in de lijn der verwachting dat er ook een dip(je) zal komen en dat je beter even kunt wachten met kopen. De kortetermijn historie hoeft overigens niets zeggen over de waarde van de coin op lange termijn, maar is wél erg belangrijk voor je aankoopmoment! Het kan je een hoop extra coins opleveren voor hetzelfde geld!

Naast de koers zijn marktkapitalisatie (market cap) en hoeveelheid beschikbare munten heel belangrijk. Het is goed om te weten dat er van vele munten maar een beperkt aantal zijn. En dat is ook goed, want het creëert schaarste!

Als voorbeeld kijken we naar Bitcoin en Ripple met een market cap van respectievelijk 219 en 37 miljard. Bitcoin heeft een maximum aantal coins van 21 miljoen, waarvan er nu 17 miljoen in omloop zijn. Ripple heeft een maximum aantal coins van 100 miljard (!), waarvan er ca. 39 miljard in omloop zijn.

Stel dat er verhoudingsgewijs net zo veel ripples als bitcoins in omloop zouden zijn, zou de market cap van Ripple dus meer dan 2x zo hoog moeten zijn! Er vanuit gaande dat bitcoin voorlopig de koning van de cryptocurrency blijft, is het daarmee onwaarschijnlijk dat de koers van Ripple snel vele malen zal vermenigvuldigen.

Een ander voorbeeld is Litecoin, met een maximum van 84 miljoen coins waarvan 55 miljoen in omloop. Met een market cap van 14 miljard op dit moment lijkt hier dus meer groeipotentieel in te zitten.

Maak een rijtje coins die aan bovenstaande voldoen, en ga verder naar de 2e stap!

Whitepaper en team

In de whitepaper staat het complete plan van een coin uitgelegd. Hoe werkt de coin? Welk probleem lost het op? Hoe wordt het (toekomstig) gebruik van de coin gezien? Van (bijna) iedere coin / ICO is het whitepaper te vinden op de website.

Wij raden aan om in ieder geval in grote lijnen te begrijpen wat de coin inhoudt voordat je investeert, je moet immers wel zelf achter het plan staan. Als je van mening bent dat een coin een ‘probleem’ oplost wat helemaal geen probleem is, moet je je afvragen of je hierin moet investeren.

Daarnaast geldt zoals altijd, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Neem als voorbeeld de coin Bitconnect (BCC) welke een gemiddeld rentepercentage beloofd van ca. 1% per dag! Dat dit niet realistisch is en niet houdbaar zal zijn op langere termijn moge duidelijk zijn. Het lijkt dan ook meer op een piramidespel dan een cryptocoin. Wees gewaarschuwd!

Let ook op het team achter de coin. Je vindt het team vaak in de whitepaper of op de website van een coin. Hoe groot is het team? Zitten er ervaren mensen in? Hebben ze al ervaring met andere cryptocoins, en zo ja welke? Wie zijn de adviseurs? Vergeet zeker niet een paar teamleden te googlen om meer over hun verleden te weten te komen. Kijk als voorbeeld naar  de ICO Universa, die nog voor de officiële start al een uitgebreid en ervaren team van ca. 23 personen ter beschikking hadden! Dat is meer dan menig coin in de top 100 van de Coin Market Cap!

Roadmap

De ‘roadmap’ van een ICO of coin is kortgezegd niet veel meer dan de langetermijn planning. Maar deze is o zo belangrijk! Je vindt de roadmap meestal op de website van een ICO of een coin. Hierin staan op zijn minst enkele mijlpalen benoemd.

Aan de hand van deze mijlpalen zou je een inschatting kunnen maken wanneer de waarde zou kunnen gaan stijgen. Neem als voorbeeld de token Aeternity, die nu nog op het Ethereum netwerk draait. In de roadmap kun je zien dat deze Q2 2018 de ‘mainnet launch’ is. Dit houdt in dat de AE-token op de Ethereum blockchain wordt omgezet in een coin op de eigen Aeternity blockchain, welke vele voordelen biedt. Je zou op een mogelijke koersstijging kunnen anticiperen door ruimschoots voor die ‘mainnet launch’ AE’s aan te schaffen. Ook als je naar de WAVES roadmap kijkt zie je dat er veel ontwikkeling gaande is in 2018, en dat is meestal een goed teken!

Verkrijgbaarheid op exchanges

Wanneer een coin op een handelsplatform (exchange) verschijnt, heeft dit bijna altijd een flinke koersstijging tot gevolg. Dit is tweeledig: aan de ene kant kiezen exchanges niet de eerste de beste conis om toe te voegen, dus is het een bevestiging dat de coin potentie heeft. Aan de andere kant neemt door het verschijnen van een coin op een exchange het handelsvolume toe. Het biedt gebruikers van die exchange de mogelijkheid de coin nu ook te kopen, met een verdere stijging van de populariteit en koers tot gevolg.

Kies dus bij voorkeur een coin uit die nog niet op vele grote exchanges als Binance en Bittrex staat, maar waarbij wel het vermoeden bestaat dat dit op (korte) termijn gaat gebeuren.

Reddit, twitter, telegram en andere social media

Maar hoe kom je erachter of er plannen zijn om bijvoorbeeld een coin toe te voegen aan een grote exchange? Een goede manier hiervoor is hiervoor is het volgen van de officiele social media kanalen van een coin, zoals Twitter en soms ook Facebook. Maar als je de grote massa echt voor wil zijn, zul je je met media als Reddit en fora bezig moeten gaan houden.

Een goed startpunt is Bitcointalk.org, het grootste crypto-gerelateerde forum op het internet. Wanneer je googelt op informatie over een coin kom je vaak bij deze grote bron van informatie uit. De ontwikkelaars praten vaak ook zelf mee in de topics, wat het erg interessant maakt.  

Een andere grote bron van informatie is Reddit, waar ook nagenoeg alle coins vertegenwoordigd zijn in een zogenaamde ‘subreddit’. Hier kun je je op abonneren, zodat je altijd op de hoogte blijft van updates. De homepage van Reddit is nogal een warrige bedoening, maar kijk hier doorheen en gebruik het zoekvenster aan de rechterkant en je zult zien dat er zeer interessante informatie te vinden is.

Dan is er ook nog Telegram, wat een app is die je kunt downloaden voor je mobiele telefoon. Je vindt deze app in de Google Play Store of Apple App Store. Het is eigenlijk niet veel anders dan een variant op Whatsapp, maar met het grote verschil dat je je op Telegram kunt abonneren op bepaalde chatgroepen gerelateerd aan een coin, en dus ook vragen kunt stellen in die groepen. Het is zelfs al interessant om het alleen maar te volgen zonder actief mee te doen! Ook zijn er groepen welke gerund worden door bots en automatisch nieuws over een bepaalde coin posten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dash News (@dashnews).

Ons advies

Dat de koersen kunnen exploderen is al vaker aangetoond, kijk bijvoorbeeld naar Ethereum en Dash in 2017. Maar om juist díe coin te vinden die tientallen keren over de kop gaat, dat is niet zo eenvoudig. Ben je altijd bewust dat je je geïnvesteerde geld ook kwijt kunt raken. Investeer niet meer dan je bereid bent te verliezen. En bovenal, ben je bewust van de risico’s en hoe je deze kunt verkleinen! Wij raden aan om niet all-in te gaan in één digitale munt, maar om een portfolio samen te stellen met meerdere coins. 

Hoe kan je beginnen met investeren?

Willen investeren is één, maar het ook daadwerkelijk doen is lastiger. Kijk op Starten met cryptocurrencies voor een handleiding waarmee je ook in korte tijd van start kunt gaan. Het kopen van Bitcoin en andere cryptomunten is mogelijk via verschillende aanbieders, op de pagina Kopen en Handelen vind je een overzicht van veilige en voordelige aanbieders. Als het je leuk lijkt om te investeren in meerdere cryptocurrencies tegelijk is Litebit een aanrader. Zij bieden namelijk meer dan 50 van de bekendste coins aan waardoor je handig onder één dak kunt kopen en verkopen:

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *