De echte waarde van bitcoin en crypto-currency technologie!

Bitcoins kun je naar elkaar versturen zonder dat daar een bank tussen zit. De blockchain, een soort grote database zonder eigenaar, houdt namelijk bij welke bitcoin van wie is. De blockchain wordt onderhouden door een netwerk van computers. Je zit, kort door de bocht, allemaal bij één open bank, waar iedereen een beetje eigenaar van is. Ingewikkeld? Dat lijkt het te zijn, maar door deze video, waarin je stap voor stap door de blockchain techniek loopt, leer je op eenvoudige wijze hoe deze techniek in elkaar zit.

Decentraliseren door middel van de blockchain technologie

Daar gaat het voornamelijk om bij deze vooruitstrevende techniek. Dat decentraliseren kun je ook doortrekken naar andere systemen. In theorie kun je dankzij blockchaintechnologie een echt heel veel decentraal maken. Denk aan taxi-apps, sociale media en muziekdistributie. Kort gezegd verlies je bij zo’n app of website niet de controle over je data.

Openbaar en permanent

Blockchain, oftewel een blokketen, is in feite een register voor de opslag van data. Alle handelingen, of het nu transacties zijn of processtappen, worden vastgelegd in het register. Tot zover zou je het kunnen vergelijken met een excelbestand. Maar blockchain is veel meer dan dat. Het bijzondere aan dit register is dat deze openbaar is en dat iedere wijziging gecontroleerd wordt door het hele netwerk. Als blockchain al op een excelbestand lijkt dan toch zeker op een bestand in the cloud waaraan meerdere partijen tegelijk, realtime kunnen werken én deze kunnen uitbreiden. Vanwege de gezamenlijke validatie is de foutmarge 0 en vindt er pas goedkeuring plaats als er aan alle parameters is voldaan. Elke handeling is gezamenlijk goedgekeurd en onomstotelijk vast als zijnde correct. Je kunt dus volledig vertrouwen op de blockchain.

Privacy

Een open netwerk dat voor iedereen toegankelijk is klinkt als een flinke inbreuk op de privacy. Toch is dit juist niet het geval. De blockchain garandeert namelijk de privacy door cryptografische versleuteling. Alleen jij bent eigenaar van je eigen sleutels, de derde partij die voorheen nodig was is voortaan dus geen eigenaar meer van jouw sleutels!

Bitcoin als pionier

De eerste keer dat blockchaintechnologie een hoge vlucht nam was op het moment dat de cryptocurrency Bitcoin hier gebruik van ging maken. We spreken hier over het jaar 2009 alweer! In het geval van Bitcoin zorgde blockchain ervoor dat er geen derde partij meer nodig was om transacties in goede banen te leiden. De centrale database zorgt ervoor dat frauduleuze transacties tot het verleden behoorden. Gebruikers konden met behulp van blockchain rechtstreeks naar elkaar overmaken op een veilige, snelle en voordelige manier. In navolging van Bitcoin gingen duizenden andere cryptocurrencies gebruik maken van blockchaintechnologie. Ethereum is ook een bekend initiatief met een eigen blockchainnetwerk. De blockchain van Ethereum is geschikt voor de creatie van slimme contracten, oftewel smart contracts.

Smart contracts

De smart contracts bieden de mogelijkheid om verschillende partijen en bijvoorbeeld bedrijfsprocessen rechtstreeks met elkaar te laten samenwerken op de blockchain op een decentrale manier en zonder twijfel over de validiteit van de data en gegevens.

Blockchain in de praktijk

Blockchain is binnen tal van markten in te zetten, bijvoorbeeld in de logistiek, de bancaire sector of bijvoorbeeld de zorg. Wellicht vraag je je af hoe dit er in de praktijk uitziet.

  • Neem bijvoorbeeld de zorgsector. Hier zouden klanten (particulieren) op basis van het afgenomen pakket automatisch een voorgeprogrammeerd zorgsaldo kunnen krijgen, waarbij na behandelingen deze automatisch worden afgeschreven. De blockchain zou hierbij zorgen voor toetsing aan contracten en wet- en regelgeving. Ook kan blockchain de validatie van facturen verzorgen en eventuele geldstromen laten circuleren. Het zou dan zelfs mogelijk zijn om dit aan te laten sluiten op eventuele zorgtoeslagen inclusief verrekeningen. Tenslotte kan er een volledig veilig dossier worden aangelegd waartoe alleen de betrokkenen toegang hebben. Veiliger, sneller, goedkoper en foutbestendiger!
Welke coins zijn er allemaal?
Welke coins zijn er allemaal?

Wist jij dat er meer dan 700 digitale valuta zijn? Cryptopoint maakt je wegwijs in deze wereld van coins en valuta zodat je goed voorbereid kunt starten.

Zelf starten
Zelf starten

Meeliften in deze groeiende digitale economie is voor iedereen mogelijk. Goede informatie en een duidelijk stappenplan biedt hierbij uitkomst.

Kopen
Kopen

Waar koop jij je coins, en waar zijn deze in te wisselen voor een van de vele altcoins? Wij geven je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *