De Bitcoin-boot gemist? Je bent nog niet te laat!

0
De Bitcoin-boot gemist? Je bent nog niet te laat!

Het is één van de meest gemaakte opmerkingen op feestjes tegenwoordig: “had ik maar 50 euro in Bitcoin geïnvesteerd toen deze nog amper wat waard was”. Het klopt dat enkele vroege vogels heel erg rijk zijn geworden dankzij Bitcoin en andere cryptocurrencies. Maar ook zij konden niet vermoeden dat de waarde zo enorm hoog zou worden, ze namen simpelweg een gok en deze pakte meer dan perfect uit. En nu, nu ben je te laat als je ook wilt investeren in Bitcoin. Toch? Absoluut niet! We zetten meerdere voorbeelden op een rij waaruit blijkt dat je zelfs nu nog niet te laat bent en dat investeren in Bitcoin of een van de vele altcoins kansrijk is.

De innovatiecyclus

De zogenoemde innovatiecylus is een goed voorbeeld van dat Bitcoin en andere cryptocurrencies nog een grote groeimarge hebben. Bij alle nieuwe innovaties zie je grofweg hetzelfde patroon waarbij een kleine groep ‘innovators’ als eerste de stap durft te nemen. Deze groep loopt uiteraard het grootste risico aangezien de meeste innovaties niet slagen. Maar deze groep heeft ook wel als enige de kans om het product (in dit geval dus cryptocurrencies) tegen een nog heel lage prijs te kopen. Lukt het de innovatie om succesvol te worden zal deze ook een groter bereik krijgen. De groep mensen die volgt worden de ‘early adopters’ genoemd; zij zijn er ook nog behoorlijk vroeg bij. Na deze groep wordt de massa langzaam wakker, mits de innovatie natuurlijk nog steeds succesvol is. De massa is onder te verdelen in de ‘early majority’ en de ‘late majority’. De innovatiecylus wordt afgesloten wanneer de achterblijvers, oftewel de ‘laggards’ volgen. Gemiddeld gezien zijn de percentages per groep als volgt:

Waar zitten we nu?

Het is natuurlijk moeilijk om exact aan te wijzen op welk punt van de innovatiecyclus Bitcoin en altcoins zich momenteel bevinden. Het stadium van ‘innovators’ zijn we voorbij, cryptocurrencies hebben inmiddels een doorbraak beleefd naar de mainstream media en mensen praten erover thuis en op het werk. Het jaar 2017 was duidelijk het jaar van de doorbraak waarin veel mensen zelfs pas voor het eerst termen hoorden als Bitcoin, Ethereum, Ripple, cryptovaluta, enzovoorts. Die periode was overduidelijk de fase van de ‘early adopters’. Nu crypto mainstream is geworden horen mensen steeds vaker om zich heen dat bekenden ook zijn gaan investeren. We zijn dus aanbeland op het punt dat de massa geïnteresseerd raakt in het product en bereidwillig is te investeren. Het is dan ook geen vreemde inschatting om te zeggen dat we zijn aanbeland in de fase van de ‘early majority’, oftewel de vroege massa.

Een groot deel van de massa slaapt nog!

Kijk je nog eens terug naar de innovatiecyclus dan zie je dan de ‘innovators’ en de ‘early adopters’ samen maar 16% vormen. Dat betekent dat verreweg de meeste mensen nog moeten volgen. Dat blijkt ook wel uit onderzoeken die zijn gedaan. Onlangs is vastgesteld dat ongeveer 135.000 mensen in Nederland hebben geïnvesteerd in Bitcoin en/of altcoins. Deze cijfers illustreren nog maar eens dat het overgrote deel van Nederland nog niet meedoet. De massa slaapt dus nog, maar hoelang gaat dit nog duren?

Als de massa volgt…

Mocht de massa (early majority en late majority) volgen dan betekent dat een zeer grote stijging van de interesse in cryptocurrencies. En een stijging qua interesse betekent bijna altijd ook een stijging van de waarde. Bitcoin en haar vele neefjes en nichtjes hebben dus nog een zeer grote groeimarge. Niemand weet hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen de komende tijd, maar de enorme groeimarge is overduidelijk. En dan hebben we het alleen nog maar over de groeimarge van de Nederlandse markt, één van de voorlopers op mondiaal gebied. Als andere gebieden in de wereld ook volgen is de potentie nog groter.

Risico’s

Helaas is bovenstaande verhaal geen vaststaand feit. Er kan veel gebeuren dat negatieve gevolgen heeft voor de waarde van Bitcoin en andere crypto’s. De overheid kan het bijvoorbeeld aan banden proberen te leggen, mensen verliezen het vertrouwen omdat ontwikkelingen niet snel genoeg gaan, enzovoorts. Investeren in cryptocurrencies blijft dus nog absoluut riskant. Wie investeert moet dan vooralsnog ook niet meer inleggen dan hij of zij kan missen.

Grote risico’s, nog grotere kansen

Dat investeren risicovol is moge duidelijk zijn. Maar zelden is er een nieuwe innovatie geweest die zo enorm veel kansen heeft als die van de cryptocurrencies. Zijn het niet complete traditionele financiële markten die regelmatig in zwaar weer verkeren? En is er niet die geweldige blockchain technologie die de markt van de cryptocurrencies kenmerkt? Deze blockchain technologie is volgens analisten juist datgene dat zo innovatief is, nog meer dan het kunnen betalen met een digitale munt. Mochten de digitale munten niet aanslaan, dan is het wel de achterliggende technologie die de wereld om ons heen voorgoed gaat veranderen.

Waar gaat het eindigen?

Niemand kan dus exact vertellen waar de Bitcoin-boot uiteindelijk gaat eindigen. Meert deze aan in nieuwe werelden of zinkt deze naar de diepe krochten van de bubbeloceaan? Diverse analisten voorspellen gouden bergen waarbij waardes van honderdduizenden euro’s per Bitcoin worden genoemd. Ook opvallend, veel van de analisten met een negatieve opinie zijn werkzaam bij bedrijven of banken uit de financiële wereld. Zij hebben dan wel veel verstand van zaken, maar zij zijn absoluut niet onafhankelijk te noemen en hebben een eigen bastion te verdedigen.

Ons advies

Ook wij zijn niet bekend met de afloop van de crypto markt en we zijn dus ook geen Jehova’s Getuigen die overtuigd zijn van de onfeilbaarheid van ‘onze crypto parochie’. Maar als je ons vraagt naar onze mening dan zullen we deze natuurlijk geven. Wij geloven in cryptocurrencies en vooral in de blockchain technologie. Investeren in deze (potentieel) zeer sterke groeimarkt achten we risicovol maar het risico meer dan waard. De kans op een waardevermeerdering is, alle indicatoren staan nog steeds op groen, aanzienlijk. Wel adviseren we om alleen datgene te investeren dat je zeker kunt missen, ook op de langere termijn.

Hoe kan je beginnen met investeren?

Willen investeren is één, maar het ook daadwerkelijk doen is lastiger. Kijk op Starten met cryptocurrencies voor een handleiding waarmee je ook in korte tijd van start kunt gaan. Het kopen van Bitcoin en andere cryptomunten is mogelijk via verschillende aanbieders, op de pagina Kopen en Handelen vind je een overzicht van veilige en voordelige aanbieders. Als het je leuk lijkt om te investeren in meerdere cryptocurrencies tegelijk is Litebit een aanrader. Zij bieden namelijk meer dan 50 van de bekendste coins aan waardoor je handig onder één dak kunt kopen en verkopen:

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *