Datum (DAT): macht van data naar de consument

0

Vergeet olie en vergeet goud. Er is iets anders op deze wereld dat misschien wel het meest waardevol is. We hebben het over data zoals persoonsgegevens. De waarde van alle data zou maar liefst 120 miljard dollar bedragen. De macht ligt nu vooral bij grote bedrijven, maar het project Datum wil de macht van de data terugbrengen naar de consument. De consument zelf bepaalt of hij of zij de informatie wil delen en tegen welke kosten.

Data rules the world

Data is tegenwoordig zo waardevol dat het bedrijfsleven niet meer zonder kan; “data rules the world”. Complete marketingstrategieën worden gebaseerd op basis van data. Mede door de komst van social media heeft ‘big data’ een enorme vlucht genomen. De informatie die geplaatst wordt op Twitter, Facebook, Instagram, Youtube en tal van andere platforms is miljarden waard. Maar ook informatie als internetgeschiedenis en gezondheidsgegevens zijn ‘goud waard’. Wist je dat jouw eigen persoonlijke data ongeveer $ 2.000 dollar per jaar waard is?

De macht bij de consument

Data is dus erg belangrijk voor het bedrijfsleven en overheden. Maar data is ook nogal privacygevoelig, het voelt niet prettig om al je data zomaar te delen, want je persoonlijke data geeft een inkijkje in jouw persoonlijkheid. Het project van Datum legt de macht echter bij de consument zelf. Zoals gezegd is jouw informatie ongeveer $ 2.000 dollar per jaar waard, maar het is natuurlijk je eigen verantwoording of je dit (deels) wilt delen. En dat delen kan door je persoonlijke data zelf te verkopen, op jouw voorwaarden en exact datgene wat je wilt verkopen tegen welke prijs. Het Datum project stelt iedereen dus in staat om geld te verdienen aan (gedeeltes van) de eigen data. Via een soort marktplaats/beursplatform wordt de waarde en aanbod met elkaar in evenwicht gebracht.

De voordelen van Datum

Doordat Datum gebruik maakt van blockchaintechnologie zijn de mogelijkheden enorm groot. De voordelen voor de verschillende gebruikers zijn:

  • Consumenten (particulieren) zijn geheel eigen baas over de eigen data. Ze bepalen zelf of ze deze willen verkopen, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden
  • Bedrijven kunnen putten uit een enorm reservoir aan gebruikersdata zonder inbreuk op privacy. Ook zijn er geen tussenpersonen meer nodig, de lijntjes lopen 1-op-1 met de eindgebruiker
  • Informatie wordt opgeslagen in de blocks waarbij miners (storage node miners) de opslagruimte bieden. In ruil voor de opslagruimte ontvangen miners DAT tokens welke een waarde vertegenwoordigen.

Meer informatie

Meer informatie over Datum vind je op:

MOGELIJK OOK INTERESSANT

Hardware wallets – de veiligste manier om je coins op te slaan

Het laatste nieuws – blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op cryptogebied!

Welke coins zijn er? – uitleg over de bekendste cryptocurrencies

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *