Bitcoin is de bekendste cryptocurrency, geïntroduceerd in 2009. In de loop van de jaren zijn vele grote bedrijven zich gaan interesseren in bitcoins en de achterliggende technologie. Ook zijn steeds meer webwinkels bitcoins gaan accepteren als betaalmiddel. Dit heeft ervoor gezorgd dat de koers explosief is gestegen! En het eind lijkt nog niet in zicht te zijn…

Hoe werkt het?

De techniek achter het Bitcoin-netwerk heet blockchain en wordt door vele cryptocurrencies toegepast. Hoewel de techniek redelijk complex is, is het voor de doorsnee gebruiker zeer eenvoudig te gebruiken. Veel zaken gebeuren op de achtergrond zodat je hier als gebruiker niet mee geconfronteerd wordt. Belangrijk om te weten: Het Bitcoin-netwerk is decentraal: het wordt niet gereguleerd door een centrale instantie zoals een bank of overheid. Iedereen kan onderdeel worden van het netwerk, elke verbonden computer maakt verbinding met andere computers in het netwerk. 

De kenmerken van Bitcoin

  • Decentrale munteenheid. Er is géén overkoepelend orgaan zoals een bank of instantie die de koers kan manipuleren. Transacties gaan direct van persoon naar persoon.
  • Zeer lage transactiekosten. De meeste transacties kunnen zelfs zonder kosten worden verwerkt. Wel worden gebruikers aangemoedigd om een kleine vrijwillige bijdrage te leveren voor snellere bevestiging van transacties en ter beloning van miners. Hierbij moet gedacht worden aan een paar cent.
  • Zeer veilig. De veiligheid van bitcoin is gebaseerd op digitale-handtekeningen, bijhouden van alle ooit gedane transacties, encryptie en de samengestelde rekenkracht van alle aangesloten bitcoin-computers (“nodes” genoemd). De zwakste schakel is niet de techniek van bitcoin maar de persoon die de wallet beheert. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je wallet! Hierover lees je hier meer.
  • Bitcoin kan anoniem worden gebruikt. Let op! Bitcoin-transacties zijn in principe niet privé, ze zijn openbaar inzichtelijk. Door de gedecentraliseerde manier waarop de bitcoin-transacties worden verwerkt (de blockchain), worden alle transactie geregistreerd en voor iedereen binnen het Bitcoin netwerk inzichtelijk gemaakt. Uw naam is echter niet bekend.
  • De koers kan fluctueren, in 2017 is de koers al meer dan verdubbeld. Wie 3 jaar geleden was ingestapt had zijn inleg ongeveer vervijfvoudigd!

Eenvoudig starten met Bitcoin

Beginnen met bitcoins lijkt misschien ingewikkeld, maar het is juist erg eenvoudig!

Allereerst zul je een eigen wallet (portemonnee) moeten openen welke je gaat gebruiken om bitcoins in te bewaren. Er zijn verschillende soorten wallets: online, mobiel, desktop en hardware. Op deze pagina lees je daar meer over.

Als je je wallet hebt geopend kun je bitcoins gaan kopen. Meerdere websites  bieden aan bitcoins te kopen door middel van een Ideal transactie, dus gewoon door met Euro’s te betalen. Dit is zeer eenvoudig en laagdrempelig. In sommige gevallen kan het interessant zijn bitcoins in het buitenland te kopen met een SEPA overschrijving.

Kunnen wij je verder helpen?

Een bitcoin wallet maken
Een bitcoin wallet maken

Open een eigen wallet om je bitcoins in te bewaren.

Zelf bitcoins kopen
Zelf bitcoins kopen

Lees hoe en waar je snel en voordelig je eigen bitcoins kan aanschaffen.

Veilig bewaren
Veilig bewaren

Lees hoe je jouw bitcoins veilig kan opslaan.

Actuele koers
Actuele koers

Bekijk de actuele koers voor Bitcoin.

Bitcoin op Twitter
Bitcoin op Twitter

Bekijk wat de wereld zegt over Bitcoin.

Bitcoin verkopen
Bitcoin verkopen

Lees hoe en waar je jouw bitcoins snel en eenvoudig kunt verkopen.

Lees ook eens over

Laat weten wat je van ons vindt via social media