Bitcoin Gold is een afsplitsing (hard fork) van Bitcoin die in november 2017 werd gelanceerd. Bitcoin Gold lijkt veel op de normale Bitcoin (BTC), maar dan met een aantal verbeteringen. Het wordt dan ook gezien als nieuwe versie van Bitcoin, en geen compleet nieuw cryptocurrency platform. De hoofdzaak van Bitcoin Gold is het decentraal houden van de munt. De koers van Bitcoin Gold is vele malen lager dan Bitcoin. Wie vertrouwen heeft in de eigenschappen van de coin, kan het een mooie gelegenheid zijn om vroeg in te stappen en de boot niet te missen!

Bitcoin Gold kopen

Bitcoin Gold is niet direct met iDeal te koop. Wij raden aan om bitcoins te kopen op Litebit en deze te verhandelen op Binance. Hier lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Gratis Bitcoin Gold krijgen

Bezitters van Bitcoin (BTC) krijgen hetzelfde aantal Bitcoin Gold dat ze aan BTC bezitten. Helemaal voor niets! Hoe je Bitcoin Gold claimt is per wallet of exchange verschillend. Vaak kun je op de site van je wallet of exchange vinden of ze Bitcoin Gold ondersteunen en wat de procedure is om je BTG te krijgen. 

Ontstaan door een fork

Bitcoin Gold is dus ontstaan uit de originele Bitcoin, de grootste en bekendste cryptocurrency. Maar Bitcoin mag dan wel het grootste en bekendste zijn, dit betekent niet dat het feilloos is. Sommige pijnpunten, zoals de beperkte capaciteit van het Bitcoin-netwerk, werden al opgelost door een andere afsplitsing van Bitcoin, Bitcoin Cash.

Eén van de grote problemen van Bitcoin is echter niet opgelost: Het minen van Bitcoins is een centrale aangelegenheid geworden. Bitcoin Gold zorg ervoor dat dit weer decentraal wordt, zoals cryptocurrency bedoelt is. Maar hoe zit dit dan?

De macht van de miners

Toen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd, wist niemand nog wat voor impact het jaren later zou gaan hebben. Vele techfreaks hebben in de beginjaren op hun zolderkamers bitcoins gemined, geen enkel besef hebbende dat ze hiermee financieel onafhankelijk hadden kunnen worden binnen een paar jaar. De meesten verkochten hun munten met een winst van enkele tientallen of honderden procenten en stopten met het minen. Niet omdat ze er geen zin meer in hadden, vooral omdat hun apparatuur niet krachtig genoeg was of het minen niet meer rendabel. De oorzaak zie je op onderstaande afbeelding. 

Het systeem van de originele Bitcoin is zo ontworpen dat na verloop van tijd de moeilijkheidsgraad van het minen toeneemt. Dit houdt dus in dat het minen van bitcoins dan langer duurt en meer energie kost. De grote koersstijging van Bitcoin, en daaraan gekoppelde toename in populariteit, heeft ervoor gezorgd dat minen met een normale videokaart niet meer rendabel is. Zelfs ‘mining rigs’ met meerdere videokaarten zijn moeilijk rendabel te maken. Hierdoor werden ASICS geïntroduceerd, speciale mining machines die niets anders kunnen dan cryptocurrencies minen. Deze ASICS worden door grote mining bedrijven (zie foto) massaal gekocht en in zeer grote gebouwen geïnstalleerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat een select aantal grote mining bedrijven een zeer grote invloed op bitcoin heeft of kan hebben.

Decentralisatie

Als er over cryptocurrency gesproken wordt, komt ook vaak decentralisatie aan bod. Het is één van de belangrijkste kenmerken van digitale munten. De ontwikkelaars achter Bitcoin Gold zijn van mening dat de macht van de grote miningbedrijven tegen het basisprincipe van decentralisatie in druist. Zij wilden een decentrale Bitcoin maken die miners weer op een democratische wijze beloond, zoals in de beginjaren van de munt. Hieruit is Bitcoin Gold ontstaan.

De oplossing van Bitcoin Gold

Bitcoin Gold gebruikt een ander hashing algoritme dan Bitcoin. Bitcoin gebruikt het SHA-256 algoritme, wat als kenmerk heeft wie het meeste werk verzet de hoogste beloning krijgt. Bitcoin Gold maakt gebruik van het Equihash algoritme (wat ook wordt gebruikt door Zcash). Dit algoritme is dusdanig ontworpen dat hier geen speciale chips voor kunnen ontworpen, zoals in ASICS. Dit zou ervoor moeten zorgen dat mining toegankelijk en rendabel blijft voor ‘gewone’ mensen. Dit geeft Bitcoin een meer decentraal en democratisch karakter, zoals het bedoelt is. 

De voordelen van Bitcoin Gold

Maar wat maakt Bitcoin Gold nou zo interessant? Het is eigenlijk gewoon Bitcoin, maar dan in een verbeterde uitvoering. Mocht Bitcoin Gold de koersstijging van de originele Bitcoin volgen, ziet de toekomst er dus erg rooskleurig uit. De grootste voordelen van Bitcoin Gold:

  • Bitcoin, maar dan beter. 
  • Minen van Bitcoin Gold toegankelijk voor grote publiek

Bitcoin Gold veilig opslaan

Wanneer je hebt geïnvesteerd in Bitcoin Gold wil je natuurlijk dat je investering veilig is opgeslagen. Wij raden aan hier een hardware wallet voor te gebruiken. De hardware wallets van Ledger en Trezor zijn eenvoudig in gebruik, extreem veilig én ondersteunen Bitcoin Gold. 

Kunnen wij je verder helpen?

Een Bitcoin Gold wallet aanmaken
Een Bitcoin Gold wallet aanmaken

Leer welke wallets er zijn en hoe je ze aanmaakt.

Zelf Bitcoin Cash kopen
Zelf Bitcoin Cash kopen

Lees hoe je eenvoudig en snel Bitcoin Gold kan kopen.

Handelen
Handelen

Leer waar en hoe je kan handelen met je Bitcoin Gold.

Lees ook eens over deze munten

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *