Arbitrage handelen: Snelle winst of te mooi om waar te zijn?

0

Cryptocurrency arbitrage is het kopen van bitcoins of altcoins op een exchange waar de prijs laag is, en direct verkopen op een handelsplatform waar de prijs hoger is. Enkele van deze handelsplatformen zijn bijvoorbeeld BinanceBittrex en Kucoin. Deze manier van handelen lijkt op het eerste gezicht zeer lucratief, in twee eenvoudige stappen zeer snel geld verdienen. Maar is dit ook zo? In dit artikel zullen we hier dieper op in gaan. 

Koersen op exchanges

Arbitrage wordt mogelijk gemaakt doordat de prijzen van coins niet op iedere exchange hetzelfde zijn. Wanneer je op CoinMarketCap kijkt naar de koers van een coin, en volgens naar ‘markets‘ gaat, zie je alle exchanges waar deze coin verhandelbaar is. 

De verschillende koersen per exchange worden verzaakt door:

  • Verschil in handelsvolume

Het verschil in handelsvolume van een coin kan enorm zijn tussen verschillende beurzen. 

  • Er is geen vaste prijs voor een coin

Het is dus ‘wat de gek ervoor geeft’, wat dus inhoudt dat de gebruikers van de exchange de prijs maken. Doordat bitcoin in Zuid-Korea zeer populair is, heeft dit ervoor gezorgd dat de prijs op Zuid-Koreaanse exchanges zoals Bithumb doorgaans stukken hoger is dan op andere exchanges. 

Mede doordat er al veel aan arbitrage wordt gedaan, zie je dat de prijzen op exchanges dichter naar elkaar toe komen te liggen. De ‘spread’, het verschil tussen de laagste ask-prijs en hoogste bid-prijs, wordt dan ook steeds kleiner. Maar er zijn meer dan 170 verschillende exchanges, dus mogelijkheden zijn er altijd!

Voorbeeld van arbitrage

Op het moment van schrijven kost het kopen van 1 bitcoin op exchange Kraken Eur 9259,-. Tegelijkertijd kun je op exchange Bitfinex 1 bitcoin verkopen voor de ‘market price’ van Eur 9299,-

Dat betekent dus een snelle winst van Eur 40,-. Stel dat je dit trucje met een paar bitcoins uithaalt, en dit enkele keren per week doet kan dat dus serieus geld opleveren! 

Maar is het echt zo makkelijk, of kleven er ook risico’s aan? 

Fiat geld omzetten naar coins

Als je nog geen bitcoins hebt, zul je moeten beginnen met het kopen hiervan met fiat geld. Dat is in ons geval gewoon met euro’s. Dit proces kan wat tijd in beslag nemen, onder andere door het validatieproces. 

Normaalgesproken zouden wij aanraden om eenvoudig, veilig en snel je coins te bestellen op Litebit. Maar aangezien het bij arbitrage om de allerlaagste prijs gaat, moeten we uitwijken naar direct aankopen op exchanges zoals Kraken

Het kopen op exchanges met fiat geld gebeurd meestal met een SEPA overboeking. Hiermee kan het tot enkele dagen duren voordat het is bijgeschreven op de exchange, en dan moet je er nog bitcoins van kopen. Indien je nog geen bitcoins hebt, maar van plan bent om aan arbitrage te gaan doen, kan het dus verstandig zijn op tijd geld naar één of meerdere exchanges te sturen en je kansen af te wachten. 

Transactietijd 

Er is altijd sprake van een transactietijd tussen de ene en de andere exchange. Afhankelijk van de cryptocurrency en de exchange heb je te maken met een relatief korte of lange transactieduur. Een bitcoin-transactie kan zo maar enkele uren in beslag nemen! In die tijd kan de koers al flink gewijzigd zijn, en valt het plan compleet in duigen. 

De transactiesnelheid is afhankelijk van de fee die gegeven wordt, maar deze fee is op exchanges niet in te stellen. Je bent dus volledig overgeleverd aan de exchanges en de snelheid van het gebruikte blockchain-netwerk. 

De kosten (fees) van exchanges

Wanneer je op exchanges gaat handelen krijg je te maken met kosten. Zo zijn er transactie kosten, oftewel fees. Ook moet er betaald worden voor het versturen van je coins naar een andere exchange. Het ontvangen van coins is vaak gratis, of er worden kosten in rekening gebracht voor het storten van kleine bedragen zoals op Bitfinex. Klein is daar < 1.000 USD of equivalent. 

Terug naar het eerdere voorbeeld. Welke kosten komen hier nog bij?

De kosten om bitcoin te versturen naar een andere exchange bedragen 0.001 BTC. Op dit moment dus zo’n 9,30 euro. Let wel op, dit is niet afhankelijk van de grootte van de transactie! Bij grotere transacties heeft dit dus minder invloed.

Een hele bitcoin ontvangen op Bitfinex is gratis. Echter voor het uitbetalen naar Euro vraagt Bitfinex een fee van 0.1%, in ons geval dus wederom Eur 9,30

Van onze 40 euro ‘winst’ is dus nog maar zo’n 20 euro over! 

Nu gaan wij in ons voorbeeld van Bitcoin uit, maar je kunt uiteraard ook met minder bekende coins aan arbitrage doen. Omdat je die doorgaans niet kunt kunt kopen en verkopen met fiat geld (EUR), zul je dus ook nog twee extra transacties uit moeten voeren, van BTC naar altcoin en andersom. Nem deze kosten mee in je berekening!

Transactievolume

Het doel is dus het verkopen op de duurdere exchanges. Maar dan moeten er wel kopers zijn, die tegen de door jou voorgestelde prijs willen kopen! Let dus altijd ook op het handelsvolume op een exchange. Bij bovengenoemd voorbeeld zal dit een probleem zijn, het zijn grote exchanges, en we hebben het over bitcoin, op dit moment nog altijd de grootste cryptomunt. Maar je kunt hetzelfde trucje natuurlijk ook met een minder bekende coins en exchanges doen. Hierbij dien je overigens ook nog rekening te houden met de transactie-fees op exchanges. 

Lagere prijs is lagere reputatie

De prijzen op een exchange reflecteren vaak de reputatie van de exchange. Wanneer handelsplatformen minder vertrouwd worden door de gebruikers, wordt er minder gekocht en gaat de prijs omlaag. Meestal komt dit doordat men geen geld meer bij deze exchanges durft te laten staan, uit angst voor een hack, diefstal of scam. Dit gebeurde ook in de laatste periode van de vroeger populaire exchange Mt.Gox, welke failliet ging in 2014.

Conclusie

Enkele jaren geleden was arbitrage trading zeer lucratief, maar ook in deze tijd valt er nog aardig wat mee te verdienen. Let echter goed op wat je doet, het is zeker niet eenvoudig en er kleven de nodige risico’s aan. Zeker als je dit met grotere bedragen gaat doen, is het verstandig om je coins tussentijds van exchanges te halen en op een hardware wallet op te slaan. 

Let op: dit is geen investeringsadvies

We willen benadrukken dat dit artikel geen investeringsadvies is. Voordat je investeert zal je zelf research moeten doen en jezelf goed moeten inlezen over de verschillende cryptocurrencies. Een belangrijke stelregel is ook dat je nooit meer investeert dan je kunt missen, nu en op de langere termijn.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *