Dat er tegenwoordig meerdere ‘bitcoins’ zijn zal je niet ontgaan zijn. Naast de originele Bitcoin zijn daar sinds de forks ook Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin Gold (BTG) bijgekomen. Om het nog  ingewikkelder te maken, zijn er van de originele bitcoin ook nog eens twee afkortingen, namelijk BTC en XBT. Wij leggen hier uit hoe dit komt.

Achtergrond

Toen bitcoin in 2009 werd geïntroduceerd werd afgesproken dat de afkorting voor de munt BTC zou zijn. Net als een euro als EUR wordt afgekort, en een Amerikaanse dollar als USD. Lange tijd was dit voor niemand een probleem, totdat de virtuele munt na enkele jaren flink aan populariteit toenam. 

De toenemende populariteit had als gevolg dat men bitcoin als een serieuze munt begon te zien. Deze nieuwe munt zou ook opgenomen moeten worden in de International Standard Organisation voor valuta, oftwel de ISO 4217

ISO 4217

In de ISO 4217 staat beschreven waaraan de afkorting van een munteenheid moet voldoen om geaccepteerd te worden. 

De eerste twee letters moeten voldoen aan de ISO standaard landcode. Dat wil zeggen dat alle USx codes zijn gereserveerd voor de United States (USD) en NLx voor Nederland (NLG). 


BTC kan dus niet gebruikt worden, omdat BT wordt gebruikt door het land Bhutan.

Transnationale of wereldvaluta beginnen met een X, bijvoorbeeld XAU (goud) and XAG (zilver).
XBC was al bezet door de Europese Centrale Bank. Dat heeft ervoor gezorgd dat XBT als best mogelijk optie overbleef. 

Is er verschil tussen BTC en XBT?

Nee, ondanks dat verschillende exchanges en andere crypto-gerelateerde bedrijven BTC en XBT door elkaar gebruiken is er geen enkel verschil. Je kunt je BTC dus zonder problemen overmaken naar bijvoorbeeld Kraken waar men XBT hanteert. 

Wat wordt de toekomst?

Momenteel wordt BTC nog veel meer toegepast van XBT. De bitcoin community voelt zich niet verbonden met het ‘oude’ financiële stelsel van banken, dus ziet geen acute noodzaak iets te veranderen. Het lijkt erop dat BTC nog lange tijd de overhand zal blijven houden.

Laat weten wat je van ons vindt via social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *